Αναμμα της Στριάλας στη Δράμα

2305 Επισκέψεις στο άρθρο

Το έθιμο για το άναμμα της Στριάλας αναβιώνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στην τοπική κοινότητα Μικρόπολης στη Δράμα.

 
Ο δήμος Προσοτσάνης, η τοπική κοινότητα Μικρόπολης και η Επιτροπή Νέων Μικρόπολης αναβιώνουν το έθιμο «Το άναμμα της Στριάλας» την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, δωρεάν κρασί, τσίπουρο και φασολάδα στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην τοπική κοινότητα Μικρόπολης στη Δράμα.

Την ίδια ημέρα Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην τοπική κοινότητα Καλλιθέας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, αναβιώνη το έθιμο «Το άναμμα της Κούπας»στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Αποκριάτικα Έθιμα της Τυρινής
Έθιμα που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Έθιμα βγαλμένα από την βαθιά ορθόδοξη χριστιανική πίστη των προγόνων μας. Το έθιμο της συγχώρεσης και  της κούπας κρατά ακόμη στη Δράμα. 

Το έθιμο της συγχώρεσης κατά την περίοδο των Απόκρεων, Κυριακή της Τυρινής τηρείται από τα παλιά τα χρόνια. Έθιμο που γεννήθηκε από την θεϊκή ρήση «συγχωρείτε και μετανοείτε». Μας το δίδαξε ο Χριστός το γράψανε τα Ευαγγέλια. Η διδαχή αυτή του Κυρίου ριζώθηκε μέσα στις ψυχές των προγόνων μας και την Κυριακή της Τυρινής εφαρμόζετο στο παρελθόν με θρησκευτική ευλάβεια και λιγότερο σήμερα.

Οπότε, για όσους έχουν ίσως απορία, στριάλα είναι η μεγάλη φωτιά...

Tags: ΔΡΑΜΑ