Βρες το «διαμάντι»της Ανδρου

13172 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Ανδρος φημίζεται για τις καθαρές παραλίες της και για τα αρχοντικά χωριά της. Διαθέτει το «διαμάντι» του Κορθίου και η Χώρα της θεωρείται η πιο όμορφη των Κυκλάδων.

 
Η Ανδρος το νησί με τα επιβλητικά σπίτια των εφοπλιστών και των καπετάνιων  ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή.  Υπάρχουν δεκάδες πράγματα, που μπορείς να κάνεις σ αυτό εδώ το νησί. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Ανδρος είναι σχετικά αδικημένα συγκριτικά με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Ίσως είναι και εύλογο, αφού η Μύκονος και η Σαντορίνη συνήθως κλέβουν τις εντυπώσεις, ωστόσο εμείς θα περιγράψουμε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια αυτό το νησί, που πραγματικά αξίζει να το επισκεφτείς.

Στην όμορφη Χώρα της Ανδρου
Η πατρίδα, των  φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, η Χώρα της Ανδρου, στο ανατολικό τμήμα της διακρίνεται από την αίγλη, που της έδωσαν οι  τότε άρχοντες της θάλασσας. Όμορφα νεοκλασικά και σπίτια, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι και πλατείες, γραφικά σοκάκια, εκκλησίες, μουσεία, εμπορικά καταστήματα, καφέ και μπαρ συνθέτουν ένα μοναδικό τοπιίο. Εδώ, μπορείς να διασκεδάσεις, να χαλαρώσεις και να επισκεφτείς  τα δεκάδες μουσεία, αλλά και να θαυμάσεις ένα τοπίο νησιώτικο απαράμιλλης ομορφιάς.

Στις Στενιές: στο αρχοντικό χωριό της Ανδρου
 Πρόκειται για το πιο  κοντινό χωριό στη Χώρα της Ανδρου και αντικειμενικά είναι και το ωραιότερο.  Κάθε χρόνο  πλημμυρίζει από επισκέπτες. Το στυλ  του είναι αρχοντικό και διαθέτει κατοικίες επιφανών εφοπλιστών και πολιτικών. Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα και απλώνονται σε όλην την πλαγιά..Αξίζει να επισκεφτείτε και  να δείτε το στιβαρό πύργο Μπίστη-Μουβελά από τον17ο  αιώνα, το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος αλλα και την, ερειπωμένη πλέον, φάμπρικα.

Κόρθι: νησί μέσα στο νησί
Κάπως έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το λεγόμενο διαμάντι της Ανδρου. Η τοποθεσία αυτή διακρίνεται από τα πυργόσπιτα στα Αηδόνια,  τα σπίτια με τη σκουρόχρωμη πέτρα στο Επισκοπείο, τους νερόμυλους και τα πέτρινα γεφύρια στα Διποτάματα, τα νεοκλασικά σπίτια στην προκυμαία του Όρμου Κορθίου, όπου οι χωματόδρομοι φτάνουν μέχρι το Στενό Ανδρου-Τήνους.
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα για να δείτε είναι το κάστρο της Φανερωμένης.Το συγκεκριμένο κάστρο θεωρείται ενετικό και συνδέεται με θρύλους. Συγκεκριμένα, το Επάνω Κάστρο, με την επίπεδη κορυφή στέκεται αγέρωχα στην περιοχή του Κορθίου. Μετά τα  απότομα σκαλοπάτια  χρειάζεται λίγο περπάτημα ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών, των δεξαμενών νερού, όπου πλάι βρίσκεται και το εκκλησάκι της Φανερωμένης. Η εμπειρία είναι ξεχωριστή  στο κάστρο  και η θέα στο Αιγαίο από εκεί απερίγραπτα όμορφη.
 
Επιτέλους καθαρές παραλίες
H Ανδρος έχει πολλές και εξαιρετικής ποιότητας παραλίες, που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Παραλίες για τις οικογένειες, πλήρως οργανωμένες και με εύκολη πρόσβαση, αλλά και παραλίες πιο δυσπρόσιτες . Παραλίες με κρύα νερά και άλλες, αρκετά πιο ζεστές. Παραλίες με πλούσια άμμο, αλλά και βότσαλα και βράχια για όσους λατρεύουν το ψάρεμα..
 Κάθε μέρα και σε άλλη όμορφη παραλία ανάμεσα τους βρίσκονται τα  Αχλα, Ατένι, Της Γριάς το Πήδημα, Χρυσή άμμος, Φελλός, και  Πισολιμιώνας Οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι οργανωμένες κάνοντας τη διασκέδαση δεδομένη.

Tags: ΑΝΔΡΟΣ