Το φρούριο Κούλε στο ενετικό λιμάνι

Η πλατεία των Λιονταριών

Η Λότζια

Η παραλία στα Μάταλα

Διάλεξε το δικό σου must στο Ηράκλειο!

4248 Επισκέψεις στο άρθρο

Το κομψοτέχνημα της Λότζιας, τα θρυλικά Μάταλα, η πλατεία με τα λιοντάρια και τα ευρήματα του Κουστώ στο φρούριο Κούλε. Διάλεξε τι θέλεις να πρωτοδείς στο Ηράκλειο και κάνε τώρα την πιο ενδιαφέρουσα εκδρομή σου!

 
Η Λότζια, το κομψοτέχνημα του Ηρακλείου
Η Λότζια ήταν το πιο επιβλητικό από τα βενετικά μνημεία ολόκληρης της Κρήτης. Επρόκειτο για ένα είδος Λέσχης όπου συγκεντρώνονταν οι πλούσιοι ευγενείς και άρχοντες. Το κτίριο αρχικά κατασκευάστηκε μετά το 1541 πιθανόν με σχέδια του Michel Sammicheli  και ανακατασκευάστηκε στη σημερινή μορφή του μετά το 1628 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Το 1961 ξεκίνησε η τελική αναστήλωση του μνημείου, το οποίο αποπερατώθηκε λίγο μετά το 1979, ενώ σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης. Η Λότζια θεωρείται το κομψότερο βενετσιάνικο μνημείο στην Κρήτη, και το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο EUROPA NOSTRA, ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.
 
Μπάνιο στα θρυλικά Μάταλα με τις σκαλιστές στο βράχο σπηλιές
Η εικόνα είναι μοναδική. Πουθενά στον κόσμο δεν θα βρεις τις σκαλιστές στον βράχο σπηλιές να ρίχνουν τη σκιά τους στα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Η πολυκοσμία της παραλίας δεν είναι ικανή να χαλάσει την απίστευτη ομορφιά. Εδώ θα βρεις τουριστικά μαγαζιά όλων των ειδών και θαλάσσια σπορ για τους τολμηρούς αλλά και τους λιγότερο τολμηρούς. Το οργανωμένο κάμπινγκ προσφέρεται για διαφορετικές διακοπές. Θα αισθανθείς για λίγο ότι είσαι στην παρέα με τους Χίπις. Ο γραφικός κολπίσκος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την έντονη ζωή που προσφέρει. Εκεί σίγουρα δε θα σου λείψει τίποτα!
 
Shopping στην οδό Δαιδάλου και φαγητό στα όρθια στην πλατεία των Λιονταριών
Η οδός Δαιδάλου βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και είναι ολόκληρη ένας πλακόστρωτος πεζόδρομος με γραφεία, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα. Η οδός Δαιδάλου πήρε το όνομα της από τον Δαίδαλο, τον ιδιοφυή πολυτεχνίτη και σύμβολο της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης στους μινωικούς μύθους. Αφού κάνεις τα ψώνια σου στα δεκάδες μαγαζάκια του δρόμου, θα καταλήξεις  στα Λιοντάρια, την πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι, το περίτεχνο ενετικό συντριβάνι με τα 4 λιοντάρια, που από το στόμα τους αναβλύζει νερό. Όταν πέσει η νύχτα, στην Πλατεία Λιονταριών θα δώσουν τα ραντεβού τους οι νεαρές παρέες για να ξεκινήσουν την διασκέδαση τους στο Ηράκλειο. Στα σουβλατζίδικα της πλατείας και τα άλλα μαγαζιά με το πρόχειρο φαγητό, οι ίδιες παρέες θα καταλήξουν μετά τα μεσάνυχτα για να ηρεμήσουν τα ταλαιπωρημένα από το αλκοόλ στομάχια τρώγοντας κάτι στα όρθια. 
 
Στο ενετικό φρούριο Κούλες για τα σημαντικά ευρήματα του Ζακ Ιβ Κουστώ
Το ενετικό φρούριο Κούλες δεσπόζει στην είσοδο του ενετικού λιμανιού στο Ηράκλειο. Οι Ενετοί το αποκαλούσαν "Φρούριο στη Θάλασσα" (Cαstello a Mare ή Rocca a Mare), αλλά σήμερα διατηρεί την τούρκικη ονομασία του, Κούλες από το Su Kulesi. Είναι από τα πιο οικεία και αγαπημένα μνημεία της πόλης, σύμβολο του Ηρακλείου. Σήμερα ατενίζει αγέρωχο το Κρητικό πέλαγος, ενώ στοιχειώνεται από θρύλους που θέλουν στους εσωτερικούς υγρούς και σκοτεινούς του χώρους να βασανίστηκαν φριχτά οι Κρητικοί επαναστάτες. Στους υποβλητικούς χώρους του Φρουρίου είναι επισκέψιμα πλέον τα ευρήματα από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη νησίδα Ντία, ο θρυλικός Γάλλος ερευνητής Jacquesm Yves Cousteau, το 1976.