Έδεσσα με φόντο και φαγητό!

13685 Επισκέψεις στο άρθρο

Selfie με φόντο τους καταρράκτες. Τσουμπλέκι, κουκουλωτό και πιπεριές τσούσκες. Φυσικές πισίνες, spa σε μπουρμπουλήθρες από θειάφι και ταξίδι στο χθες. Η Έδεσσα σου προσφέρει τα καλύτερα hashtags για να «γκρεμίσεις» τα social media!

 
Στους Καταρράκτες για άψογες selfies!
Πίνεις το καφεδάκι σου και ακούς τον βουητό τους, νοιώθεις την υγράδα τους, βλέπεις την άχνη των νερών τους που κτυπιούνται πάνω στα βράχια. Είσαι στη φωλιά των καταρρακτών, στον τόπο του νερού, εδώ στη πανέμορφη Έδεσσα που οι εκπλήξεις περισσεύουν… Σήμερα δεν υπάρχει πιο ευχάριστο πράγμα από μια βόλτα στο Πάρκο των Καταρρακτών όπου δεσπόζουν, αλλά αξιοποιημένα και αλλά υπό συντήρηση αρκετά πέτρινα προβιομηχανικά κτήρια του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα. Θα αφήσετε το όχημά σας σε κάποιον από τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και θα συνεχίσετε με τα πόδια ώσπου να φθάσετε στα δυο «μπαλκόνια» που βλέπουν τους καταρράκτες. Στη συνέχεια θα επισκεφθείτε το μοναδικό στο είδος του Υπαίθριο Μουσείο Νερού, το Ενυδρείο-Ερπετάριο και το Λαογραφικό Μουσείο. 
 
Στο Βαρόσι για μια συναρπαστική βόλτα στο χθες
Πλάι στο πάρκο των καταρρακτών βρίσκεται η παλιά συνοικία Βαρόσι, (στα τούρκικα varόs σημαίνει προάστιο) το ιστορικό κέντρο της πόλης, με τα παλιά μακεδονίτικα σπίτια που το 1983 κηρύχθηκε από το υπουργείο πολιτισμού διατηρητέο μνημείο.  Η συνοικία «Βαρόσι», μια συνοικία με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σοκάκια, μουσεία, ξενώνες και πολλές άλλες εκπλήξεις, είναι μια βόλτα στο χθες που θα σας συναρπάσει!  Ακολουθήστε το ρολόι του χρόνου και αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν σε κάθε πλακόστρωτο στενάκι, που κρύβει και μια διαφορετική ιστορία. Ένα από τα ομορφότερα σπίτια της συνοικίας είναι το Αρχοντικό Βαλάσα. Το αρχοντικό αυτό, που κτίστηκε το 1841, παρουσιάζει εξωτερικά και εσωτερικά τα γνωρίσματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ στην αυλή του βρίσκεται οργανωμένο ιδιωτικό παρεκκλήσι. Είναι μάλιστα η μοναδική κατοικία της οποίας ο εσωτερικός διάκοσμος σώζεται έως σήμερα.
 
Μπουρμπουλήθρες από θειάφι στα Λουτρά Πόζαρ
Τα Λουτρά Πόζαρ, η λουτρόπολη που βρίσκεται στη σκιά του Καϊμάκτσαλαν, είναι ο απόλυτος προορισμός ειδικά για αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών καταρρακτών με τη σωματική και ψυχική ευεξία που προσφέρει η επαφή με τη φύση. Η μόδα των spa, έκανε την τελευταία δεκαετία, διάσημα τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ ακόμα και σε νεότερες ηλικίες, καθώς η άποψη ότι 10 λουτρά το χρόνο, θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Μην διατάξετε να το δοκιμάσετε. Βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το Λουτράκι Αριδαίας στην Πέλλα (2,5 χιλιόμετρα). Στην είσοδο του φαραγγιού μας υποδέχεται το Κέντρο Πληροφόρησης και αμέσως μετά ακολουθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις των λουτρών, η ανοικτή πισίνα, χώροι αναψυχής και θέσεις στάθμευσης. Λίγο ψηλότερα από τις εγκαταστάσεις των Λουτρών Πόζαρ ακολουθώντας ανηφορικό μονοπάτι, θα βρεθείτε στην είσοδο του σπηλαίου που είναι επισκέψιμο. Όμως το όμορφο φαράγγι που διατρέχει το γρήγορο ποτάμι του Αγίου Νικολάου, γνωστό και σαν Θερμοπόταμο ή Τοπλίτσα προσφέρεται για περπάτημα. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του μονοπατιού έχει πλακοστρωθεί. Στα 15 λεπτά ακολουθώντας το καλντερίμι συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη. Στη συνέχεια χρειάζεται λίγο σκαρφάλωμα, ενώ σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να μπούμε λίγο στο νερό μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο και σαφώς πιο εντυπωσιακό καταρράκτη που σχηματίζει το ρέμα της Κουνουπίτσας. 
 
Στα ταβερνάκια για μιας… άλλης χώρας
Λέξεις που δεν έχεις ξανακούσει κάνουν την εμφάνισή τους στους καταλόγους των εστιατορίων της Έδεσσας και νομίζεις ότι έχεις πάει σε… άλλη χώρα! Μην μπερδευτείς. Ζήτα από τους σερβιτόρους να σου εξηγήσουν το κάθε τι και μη διστάσεις να δοκιμάσεις τις προτάσεις τους. Εμείς, πάντως, έχουμε πολλά να προτείνουμε…
  • Τσουμπλέκι (μελιτζάνα με μοσχαράκι στο πήλινο)
  • Κουκουλωτό (χοιρινό με πιπεριές ή δαμάσκηνα, πράσα και τυρί)
  • Πιπεριές τσούσκες  με ελαφριά καυτερή γεύση και κιτρινοπράσινο χρώμα
  • Γριβάδι στο φούρνο 
  • Τυρί μπάτσο (ημίσκληρο)
  • Λικέρ από τα περίφημα κεράσια Βοδενών

Εσύ σε πόσα likes στοχεύεις με αυτή τη selfie; Θα καταφέρει η Έδεσσα να σε κάνει... βασιλιά των social media;

Tags: ΕΔΕΣΣΑ