Εκεί που ανατρέπεται η ελληνική ιστορία

7778 Επισκέψεις στο άρθρο

Επισκεφτείτε το μέρος που «ανατρέπει» ένα κομβικό σημείο της ελληνικής επανάστασης του 1821.

25η Μαρτίου στην Αγία Λαύρα ή 23η Μαρτίου στην Καλαμάτα;
Το σημείο όπου κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση αμφισβητείται στην Καλαμάτα καθώς σύμφωνα με τους ντόπιους η Ελληνική επανάσταση δεν κηρύχθηκε στις 25 Μαρτίου του 1821 αλλά στις 23 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς στο ναό των Αγίων Αποστόλων της Καλαμάτας. Στον επιβλητικό ναό λέγεται πως οι αγωνιστές έδωσαν όρκο για πίστη στην επανάσταση και ουσιαστικά εκεί ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας για απελευθέρωση.



Δύο ναοί σε έναν με 600 χρόνια απόσταση
Οι Αγιοι Απόστολοι δεν είναι και η πιο συνηθισμένη εκκλησία καθώς στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο διαφορετικούς ναούς όπου ο δεύτερος κτίστηκε περίπου 600 χρόνια μετά τον πρώτο. Η ανατολική πλευρά του είναι ελεύθερου σταυρού και σύμφωνα με τους μελετητές οικοδομήθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα. Το νεότερο κομμάτι κτίστηκε κατά την Ενετοκρατία μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα.



Οι καταστροφές από σεισμούς και ασβέστη
Ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων έχει χτυπηθεί δύο φορές από τον Εγκέλαδο από όπου υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Ο πρώτος σεισμός έγινε το 1884 όπου προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος του καμπαναριού του ναού ενώ ο δεύτερος σχεδόν 100 χρόνια μετά, το 1986 όπου του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Πέρα όμως από τη φύση ο ναός των Αγίων Αποστόλων χτυπήθηκε και από τον ...ασβέστη όταν το 1892 ασβεστώθηκαν οι πανέμορφες βυζαντινές τοιχογραφίες του.

Ανεβείτε και στο Κάστρο της Καλαμάτας
Το Κάστρο είναι σημείο αναφοράς και οπωσδήποτε θα περάσετε μια βόλτα από εδώ. Εδώ βρίσκεται και το όμορφο αμφιθέατρο που φιλοξενεί το καλοκαίρι σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. 
Αφού περιηγηθείτε και απολαύσετε την προνομιακή θέα, θα κατηφορίσετε προς το κέντρο της πόλης και την πλατεία Υπαπαντής, όπου δεσπόζει ο ομώνυμος ναός με τους ασημένιους τρούλους. Από εδώ θα συνεχίσετε προς την πλατεία της 25ης Μαρτίου με τους ανδριάντες των αγωνιστών του 1821.