Τα Aνω Τρίκαλα Κορινθίας ντυμένα στα λευκά.

Ορεινές αντανακλάσεις στη λίμνη Δόξα.

Το σαλέ στο Αθλητικό κέντρο Ζήριας.

Στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο μπορείτε να νοικιάσετε και snowmobil.

Έλατα χιόνια και ομορφιά

9831 Επισκέψεις στο άρθρο

Με αφετηρία τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου η πορεία χαράζεται ανάμεσα σε βουνοκορφές, χαράδρες, γραφικά χωριά και έλατα. Οι συνεχείς στροφές μας ανεβάζουν στα… σύννεφα και μας προσγειώνουν στις χιονισμένες γειτονίες των Τρικάλων, τη χειμωνιάτικη αγκαλιά της Ζήρειας, της κοιλάδας του Φενεού, της μυθικής Στυμφαλίας.

 
Συνολικά θα χρειαστεί να καλύψετε 24 χιλιόμετρα ανάβασης για να φτάσετε από το μηδενικό υψόμετρο των ακτών του Κορινθιακού κόλπου στα ελατοσκέπαστα Τρίκαλα. Η κοινότητα αποτελείται σήμερα από τρεις ξεχωριστές συνοικίες, τα Κάτω, τα Μέσα και τα Aνω Τρίκαλα που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρονιά σε δημοφιλή προορισμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς διαθέτουν άριστες υποδομές ως εφαλτήριο για εξορμήσεις.

Κατά την διαμονή σας στην Κορινθία σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε:

"Όρος Κυλλήνη" είναι η αρχαιοπρεπής ονομασία που χρησιμοποιούν για το δεύτερο σε ύψος βουνό της Πελοποννήσου οι περισσότεροι χάρτες όμως οι ντόπιοι προτιμούν ν αποκαλούν το βουνό τους Ζήρεια. Οι κυριότερες κορφές της Ζήρειας που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό πέταλο που ορθώνεται σαν τείχος πάνω από τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου φράζοντας τον προς νότο ορίζοντα. Η πιο δημοφιλής διαδρομή που θα σας φέρει χωρίς ταλαιπωρία και δυσάρεστες εκπλήξεις στα υψίπεδα της Ζήρειας αρχίζει από το παραλιακό Ξυλόκαστρο και ολοκληρώνεται στα χωριά των Τρικάλων η ακόμη ψηλότερα στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η ανάβαση που οδηγεί από το Κιάτο στη λίμνη της Στυμφαλίας η από το Δερβένι στη κοιλάδα του Φενεού.

Η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας
Ανάμεσα στους εντυπωσιακούς όγκους των κορφών της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας, ξανοίγεται η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, το πιο ζωντανό και συνάμα ανέγγιχτο κομμάτι του βουνού. Εδώ έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον είκοσι σπάνια και ενδημικά είδη φυτών.

Αθλητικό κέντρο Ζήρειας
Απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την συνοικία των Άνω Τρικάλων. Υπάρχει χώρος στάθμευσης, σαλέ, κατάστημα ενοικιάσεως ειδών σκι και διατίθενται προς ενοικίαση snowmobile. Λειτουργεί ένα μικρό συρόμενο λιφτ και δυο πίστες, μια baby και μια 700 μέτρων.

Λίμνη καθρέφτης
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ένα φράγμα που ανυψώθηκε στην κοίτη του ποταμού Δόξα δημιούργησε μια καινούργια υγρή κηλίδα, τη σημερινή ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Εδώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται στις όχθες όπου σε μια νησίδα δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου. Ψηλότερα αξίζει να αναζητήσετε το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου.

Η σπηλιά του Ερμή
Από τα τελευταία σπίτια των Άνω Τρικάλων αρχίζει να φαίνεται όλη η ομορφιά της Ζήριας, όπου σύμφωνα με το μύθο σε μια κρυφή σπηλιά του βουνού, η Μαία, κόρη του Άτλαντα, γέννησε τον φτεροπόδαρο αγγελιοφόρο των θεών, τον Ερμή. Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην κoρφή του βρισκόταν ένα από τα λίγα αρχαία ιερά αφιερωμένα στο φτεροπόδαρο θεό που εδώ τον ονόμαζαν Κυλλήνιο Ερμή.

Μια λιμνούλα κούκλα
Από το Αθλητικό κέντρο Ζήριας ακολουθώντας με τετρακίνητο όχημα η με τα πόδια τον δασικό δρόμο θα καταλήξετε στη μικρή λίμνη του Δάσιου που αυτή την εποχή πιθανόν να είναι παγωμένη.

Γύρω γύρω στη Στυμφαλία
Η λεκάνη της Στυμφαλίας λίμνης απέχει από το Κιάτο μόλις 28 χιλιόμετρα . Ο δρόμος κινείται περιμετρικά της λίμνης και κατά μήκος του η δασική υπηρεσία έχει εγκαταστήσει κιόσκια σε θέσεις θέας. Σε αρκετά σημεία θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε μονοπάτια που οδηγούν ως τους καλαμιώνες όπου μ’ ένα ζευγάρι κιάλια θα επιδοθείτε σε birdwatching (παρακολούθηση πουλιών).

Επισκεφθείτε επίσης
Το νεότευκτο Μουσείο Περιβάλλοντος που βρίσκεται στη Στυμφαλία κοντά στο χωριό Κιόνια και είναι επισκέψιμο καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ. Τηλ.: 27470-22296.

Μαγική διαδρομή ιδανική για την πρώτη μέρα στην Ορ. Κορινθία
Αφήνουμε πίσω την λίμνη της Στυμφαλίας και ανηφορίζουμε μέσα από έλατα για το χωριό Καστανιά. Ψηλότερα θα βρεθούμε στο αυχένα του Γερόντιου όρους και θα απολαύσουμε την καλύτερη θεα στην κοιλάδα του Φενεού.

Μυθική κοιλάδα
Από το παραθαλάσσιο Δερβένι (150 από Αθήνα 70 από Πάτρα). Θα ανηφορίσετε μέσω Εβροστίνας – Σαραντάπηχου για την κοιλάδα του Φενεού καλύπτοντας μια απόσταση 35 χιλιομέτρων.

Μουσεία
Στο χωριό Αρχαία Φενεός (Καλύβια) θα επισκεφτείτε το μικρό, μα ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ανάμεσα στα άλλα εκθέματα ξεχωρίζει το μαρμάρινο κεφάλι της Υγείας, έργο του γλύπτη Αττάλου Λαχάρου από την Αθήνα.

Αναζητήστε
Κοντά στο χωριό Κιόνια δεσπόζει η άλλοτε μεγαλόπρεπη μονή Ζάρακα που ίδρυσαν το 13ο αιώνα καθολικοί μοναχοί από τη Σαβοΐα. Από εδώ ακολουθώντας λασπωμένο χωματόδρομο θα βρεθείτε στη θέση της αρχαίας πόλης Στυμφαλίας.

Ανακαλύψτε
Στο χωριό Κάτω Ταρσός (προσεγγίζεται από το δρόμο Γκούρα – Δερβένι), θα δείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς των Βράχων, κυριολεκτικά φωλιασμένο στην κόψη κάθετου βράχου, σε ένα συγκλονιστικό γεωλογικό τοπίο.