Ένα χωριό... Boutique!

Είναι μικρό, ημισεληνοειδές και καταπράσινο. Η Γιάλοβα, το παραθαλάσσιο χωριό μέσα στους μεσσηνιακούς λόφους, πλούσιο σε ελαιόδεντρα, είναι το τέλειο για ήσυχες διακοπές και οικολογικές εξορμήσεις. Είναι τέσσερα και να καίνε, αυτά που θα κάνεις φτάνοντας.

 
Εννοείται ότι στη Γιάλοβα θα απολαύσεις τον περίπατο στην κεντρική πλατεία της. Όλος ο δρόμος δικός σου. Όμως, τι άλλο πρέπει να κάνεις και να δεις;

Στη Λιμνοθάλασσα για το μοναδικό τοπίο ομορφιάς!
Θα πας στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας επειδή είναι από τους σημαντικότερος υδροβιότοπους της Ευρώπης και αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων από και προς την Αφρική.  Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, ανάμεσα στη Γιάλοβα και στον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς, σε μια έκταση, 6.000 στρεμμάτων.

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι γνωστή και ως Διβάρι από τη λατινική λέξη vivarium, που σημαίνει «ιχθυοτροφείο», με το μεγαλύτερο βάθος να μην ξεπερνά τα 4 μέτρα. Θα δεις 254 είδη πουλιών όπως είναι οι ερωδιοί, κορμοράνοι, τα κιρκινέζια, οι αιγαιόγλαροι, τα φλαμίνγκος, οι ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά. Εδώ φιλοξενείται και το σπανιότατο είδος σε όλη την Ευρώπη, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που θεωρείται υπό εξαφάνιση.
 
« Must see» οι Καταρράκτες του Πολυλίμνιου!
 Ένας από τους πολλούς φυσικούς θησαυρούς της Μεσσηνίας είναι οι Καταρράκτες Πολυλίμνιου. Θα τους βρεις 30 χλμ από την Καλαμάτα στην περιοχή της Γιάλοβας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες που λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν λίμνες και καταρράκτες. Περπάτησε στο ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι ανάμεσα στα δέντρα και επάνω σε ξύλινα γεφύρια και ζήσε από κοντά το πανέμορφο τοπίο με τις μικρές λίμνες και τους καταρράκτες.
 
Οι λίμνες είναι 15 στον αριθμό τους και ναι, μπορείς να κολυμπήσεις στα δροσερά νερά τους. Μία από αυτές, η Μαύρη Λίμνη, λόγω του ορεινού όγκου που υψώνεται κοντά της είναι όλη μέρα σκοτεινή και σύμφωνα με θρύλους του παρελθόντος κατοικείται από νεράιδες. Στο τέλος της διαδρομής πίνεις …με τα μάτια την μεγαλύτερη λίμνη του συμπλέγματος στην οποία καταλήγουν οι καταρράκτες. Οι πιο τολμηροί συνήθως επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές από τους γύρω βράχους. Το Πολυλίμνιον είναι ιδανικός προορισμός για σένα και την καλή παρέα σου από φυσιολάτρες!
 
 
Στο Παλαιόκαστρο και στη Βοϊδοκοιλιά
Η Βοϊδοκοιλιά είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής παραλία της Μεσσηνίας, ενώ θεωρείται μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Σαν υδάτινο θέατρο αποτελείται από έναν κόλπο στο σχήμα του γράμματος ωμέγα με ψιλή αμμουδιά, που εγκλωβίζει τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους». Πάνω από την παραλία θα βρεις την σπηλιά του Νέστωρα, ενώ ακριβώς από πάνω είναι το Παλαιόκαστρο με την εθιστική θέα.  Δεν σταματάς να κοιτάς. Δεξιά του κόλπου βρίσκεται ο τάφος του Θρασυμίδη, γιου του βασιλιά Νέστωρα. Μια από τις καλύτερες διαδρομές πεζοπορίας ξεκινά από την Βοϊδοκοιλιά.
 
 Highlight …Η παραλία του Ρωμανού!
Η παραλία του Ρωμανού βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό  της δυτικής Μεσσηνίας. Είναι μια μεγάλη παραλία με θέα στο Ιόνιο που διαθέτει ψιλή άμμο. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές παραλίες, η μία δίπλα στην άλλη. Επειδή  αρκετό κομμάτι της παραλίας είναι παρθένο και πιο ήρεμο, αξίζει τώρα που η διάθεση είναι ανοιξιάτικη και ο καιρός καλός να περάσεις μια βόλτα για ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα με θέα τους ασβεστόλιθους και την απεραντοσύνη.

Ετοιμάζεις βαλίτσες για το σαββατοκύριακο στη Γιάλοβα και στην Μεσσηνία;