Ένας τόπος μαγικός!

14682 Επισκέψεις στο άρθρο

Στη σκιά των εντυπωσιακών κορφών των Αγράφων, σε έναν τόπο που πάλλεται από μύρια χρώματα, η αλλαγή των εποχών ξεσπά με εκρηκτικούς ρυθμούς, παρασέρνοντας τις αισθήσεις σε μια ατέρμονη απόλαυση των δώρων της φύσης.

 
Πού βρίσκεται:
Είναι ένας μαγικός τόπος με πλούσια βλάστηση, κατάφυτες κοιλάδες και κοντυλογραμμένες κορυφογραμμές. Τελικά όμως αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το καταλυτικό γαλάζιο της λίμνης που μέσα στα ασάλευτα νερά της αντικατοπτρίζεται η γοητεία των Αγράφων. Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία με απεριόριστη θέα που σαν μπαλκόνι κρέμεται πάνω από τον υγρό καθρέφτη, βρίσκεται το Νεοχώρι. Ένα παλιό ιστορικό χωριό της Νεβρόπολης που πρόσφατα εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετρο. Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα απέχει από την Καρδίτσα περίπου 30 χιλιόμετρα ασφάλτινου δρόμου που το χειμώνα εκχιονίζεται τακτικά.

Κοντινές εκδρομές
Κρυονέρι-Μουζάκι-Περτούλι: Αν στα σχέδιά σας είναι μια επίσκεψη στην Ελάτη και στο Περτούλι, μπορείτε από το παραλίμνιο χωριό Κρυονέρι να συνεχίσετε προς Κερασιά και από εκεί ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή με αρκετές βέβαια στροφές να καταλήξετε στο Μουζάκι. Στην πορεία σας θα περάσετε μέσα από τα χωριά Ανθοχώρι και Κρυοπηγή που ακουμπούν στις βόρειες παρυφές των Αγράφων, κρυμμένα μέσα σ? ένα πυκνό δρυοδάσος. Από το Μουζάκι εύκολα θα συνεχίσετε προς Πύλη, Ελάτη, Περτούλι (υπάρχουν ταμπέλες).

Οι περιηγήσεις
Ο γύρος της λίμνης: Ξεκινώντας από τα Καλύβια Πεζούλας ή από το Νεοχώρι όπου υπάρχει η καλύτερη τουριστική υποδομή, να υπολογίζετε ότι για να πραγματοποιήσετε το γύρο της λίμνης θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 60 χιλιόμετρα. Με μικρές παρακάμψεις από την αρχική σας πορεία θα επισκεφθείτε τα σημαντικά μοναστήρια της Πελεκητής κοντά στο χωριό Καρίτσα και της Κορώνας κοντά στο Λαμπερό. Κάποια προσοχή χρειάζεται η διέλευση του φράγματος καθώς τα τριήμερα παρατηρείται σχετικός συνωστισμός οχημάτων.

Στη Νεράιδα του βουνού: Αναμφισβήτητα ένας δημοφιλής προορισμός είναι η Νεράιδα, το χωριό που δημιουργήθηκε από τον Νικόλαο Πλαστήρα για αναψυχή των εύπορων Καρδιτσιωτών. Ο οικισμός ατενίζει τα Αγραφα και τη λίμνη από υψόμετρο 1250. Αν και δεν διακρίνεται για την πρότυπη και καλαίσθητη ανάπτυξή του, σίγουρα εντυπωσιάζει με την υπέροχη φύση που τον περιβάλλει και τη θεσπέσια θέα του. Σε απόσταση 9 χλμ. από τη Νεράιδα και σε ύψος 1600 μ. στην τοποθεσία Καραμανώλη, υπάρχει το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων. Ανάμεσα στα Καλύβια Πεζούλας και στο Νεοχώρι θα δείτε τον παρακαμπτήριο δρόμο που θα σας φέρει ακριβώς μπροστά στην είσοδο του Βοτανικού κήπου όπου έχουν συγκεντρωθεί χαρακτηριστικά δείγματα της χλωρίδας των ελληνικών βουνών. Στο χώρο του κήπου λειτουργεί καφενείο και κατάστημα θεραπευτικών βοτάνων.

Περίπατοι στo χωριό: Το Νεοχώρι ήταν στην εποχή της Τουρκοκρατίας ακμάζον κεφαλοχώρι και γνώρισε μέρες ανάπτυξης και ευημερίας, γεγονός που δικαιολογεί τη μεγάλη έκταση του οικισμού που περιλαμβάνει τρεις μαχαλάδες και τα παλιά κτίσματα με τα εντυπωσιακά ξυλόδετα, σκαλιστά μπαλκόνια. Σήμερα το μεγαλύτερο προτέρημά του είναι η ανυπέρβλητη θέα προς τη λεκάνη της λίμνης. Κάντε μια βόλτα προς την εκκλησία του Αγ. Νικολάου που είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο και περπατήστε το μονοπάτι στο Μαλόκερδο για να δείτε τη λίμνη να ποζάρει στο «πιάτο». Στον πέρα Μαχαλά ξεχωρίζει η παλιά εκκλησία της Παναγίας, όπως και η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου με το όμορφο προαύλιο. Λίγο χαμηλότερα στην ίδια γειτονιά, θα βρείτε την πηγή με το θεραπευτικό νερό που πηγάζει μέσα από το ιερό του παρεκκλησιού των Ταξιαρχών.
Μονή Πελεκητής: Στα 1.400 μέτρα ψηλά στα Αγραφα, συναντάμε το μοναστήρι της Παναγιάς Πελεκητής, ένα εντυπωσιακό κτίσμα του 16ου αιώνα. Ο δρόμος μέχρι την είσοδο της μονής είναι ασφαλτοστρωμένος, όμως τους χειμερινούς μήνες χρειάζεται προσοχή στον πάγο. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε είναι Νεοχώρι- Μπελοκομύτη, Καρίτσα -Μονή Πελεκητής.
Με 4χ4 στο Παρατηρητήριο: Πηγαίνοντας από Μπελοκομύτη προς φράγμα, στο μέσον περίπου της διαδρομής, πινακίδα δείχνει δεξιά προς Ζυγογιανέικα – Παρατηρητήριο. Ο δρόμος είναι μεν χωμάτινος, αλλά σε σχετικά καλή κατάσταση κι έτσι χωρίς πρόβλημα θα φτάσετε σε ύψους 1500 μέτρων απ όπου όλη η λίμνη ποζάρει μπροστά στα πόδια σας. Αλλος παράδρομος (άσχημος δασικός δρόμος) οδηγεί στο μικρό ορειβατικό καταφύγιο. Από το Παρατηρητήριο ο δρόμος συνεχίζει να κατηφορίζει, όμως μετά από λίγα χιλιόμετρα καταλήγει σε αδιέξοδο.

Μη χάσετε:
Μια βόλτα με ποδήλατο στην ακρολιμνιά, ή με κανό στις όχθες της λίμνης. Εταιρείες που νοικιάζουν ποδήλατα και κανό λειτουργούν στα Καλύβια, στην πλαζ της Πεζούλας και στο Βοτανικό Κήπο. Για περίπατο με άλογα υπάρχει η "Φάρμα Ζαμπέτας".

Επιμέλεια: Θοδωρής Αθανασιάδης (www.viewsofgreece.gr)