Φανταστικές εξερευνήσεις

5616 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι απέραντες απλωτές παραλίες και η καταλυτική παρουσία του μεγαλύτερου ποταμού της Βαλκανικής είναι τα κυριότερα στοιχεία που σκιαγραφούν την ιδιόμορφη φιγούρα του ανατολικότερου νομού της Ελλάδας.

 
Μια επίσκεψη στο νομό Έβρου μπορείτε άνετα να σας προσφέρει μερικές στιγμές ξεκούρασης πλάι στο γαλάζιο του θρακικού πελάγους. Όμως, να κάνετε τόσα χιλιόμετρα και να μην επιχειρήσετε μια γνωριμία με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενδοχώρα θα ήταν σίγουρα τραγική παράλειψη.

Ένας φάρος κοιτά το πέλαγο
Η Αλεξανδρούπολη είναι η ανατολικότερη πρωτεύουσα της πατρίδας μας. Η σημερινή πόλη έχει σύγχρονο πρόσωπο, ζωηρή κίνηση στο λιμάνι, αρκετά ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και πολλές καλές παραλίες. Σήμα κατατεθέν, ο μεγάλος ολόλευκος φάρος που κυριολεκτικά δεσπόζει στην προκυμαία. Ανάμεσα στα πολλά απρόσωπα κτίρια της μοντέρνας πολεοδομικής αντίληψης διασώζονται ανακαινισμένα μερικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, κτίσματα των αρχών του αιώνα. Ξεχωρίζουν η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία, η Λεονταρίδειος Σχολή, που σήμερα στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο και η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου. Αν απολαμβάνετε τις απλωτές αμμουδιές και τη θέα του ανοιχτού πελάγου, γύρω από την Αλεξανδρούπολη θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας. Δυτικά της πόλης, πηγαίνοντας για Μάκρη, θα βρείτε τις παραλίες Ποσειδώνειο, Αφροδίτη, Κόκκινα Βράχια, τη φημισμένη Χιλή, τον Πλάτανο και την καταπράσινη βοτσαλωτή αγκαλιά Αγ. Παρασκευή. Το θέρετρο της Μάκρης, κτισμένο στη θέση του αρχαίου θρακικού λιμανιού Σέρρειου, απέχει 11 χιλιόμετρα από την πόλη και προσφέρεται για οργανωμένες θερινές διακοπές. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αλεξανδρούπολη σαν αφετηρία και να επιχειρήσετε μονοήμερες εξορμήσεις προς τους αρχαιολογικούς χώρους της Ζώνης και της Μεσημβρίας και προς την άκρως ενδιαφέρουσα ενδοχώρα ή να πραγματοποιήσετε μια ολιγοήμερη εκδρομή στην παράξενα όμορφη Σαμοθράκη.

Κατά μήκος των συνόρων
Δεκαπέντε χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, πάνω στον εθνικό δρόμο για Ορετιάδα, βρίσκονται τα ερείπια της ξακουστής βυζαντινής Τραϊανούπολης και τα περίφημα από την αρχαιότητα ιαματικά λουτρά. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, την πόλη έκτισε ο αυτοκράτορας Τραϊανός, όταν θεραπεύτηκε από τα ιαματικά νερά της θερμής πηγής που αναβλύζει στην περιοχή εδώ και αιώνες. Αν πάλι έχετε διάθεση για περισσότερα χιλιόμετρα, δεν έχετε παρά να εγκαταλείψετε για λίγο τις ακτές και να τραβήξετε βόρεια. Το παραδοσιακό Σουφλί, το δάσος της Δαδιάς και το τρίγωνο των ποταμών Αρδα και Έβρου σας περιμένουν. Ο δρόμος που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Ορεστιάδα θα σας δώσει την ευκαιρία εύκολα και γρήγορα να έρθετε σε επαφή με το μοναδικό παραποτάμιο κόσμο του Έβρου αλλά και με τα απέραντα δάση των δυτικών περιοχών. Στην πόλη των Φερών θα σταματήσετε για να δείτε την εκπληκτική βυζαντινή εκκλησία της Αγ. Σοφίας, που κτίστηκε από τον Ισαάκιο Κομνηνό το 1151 σε μικρογραφία της γνωστής Αγ. Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.