Σπιναλόγκα

Φοινικόδασος Βάι

Αγιος Νικόλαος-Λιμάνι

Αρχαία-Ολούντα-Cretedoc

Η βυθισμένη αρχαία πόλη στην Ελούντα

6296 Επισκέψεις στο άρθρο

Δες την πιο ανθρώπινη ιστορία της Σπιναλόγκα με τα μάτια σου. Κοίτα τη βυθισμένη πόλη, που φαίνεται από το βυθό και ανακάλυψε τις τροπικές παραλίες του Αγίου Νικολάου.

 
Ο Αγιος Νικόλαος ή αλλιώς το Λασίθι είναι ο μικρότερος νομός στην Κρήτη, ωστόσο η ομορφιά του είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκταση του. Σε αυτό το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης κρύβεται πλούτος ιστορίας, αλλά και δεκάδες επιλογές για διασκέδαση.

Η ιστορική Σπιναλόγκα, που έγινε βιβλίο και τηλεοπτική σειρά συγκίνησε όλην την Ελλάδα με τη ζωή των λεπρών
Τι είναι ακριβώς η Σπιναλόγκα; Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι στην Ανατολική Κρήτη πολύ κοντά στην Ελούντα. Μέχρι το 1957 εδώ αποστέλλονταν οι λεπροί όλης της Ελλάδας, προκειμένου να απομονωθούν από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Η Σπιανλόγκα μετρά χιλιάδες εξιστορήσεις από τα άτομα, που διέμεναν εκεί, έγινε βιβλίο και έπειτα τηλεοπτικό σήριαλ, το οποίο θεωρείται μία από τις καλύτερες σειρές, αφού συγκίνησε όλη τη χώρα.

Σήμερα τη Σπιναλόγκα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες με καραβάκια από τον Αγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα , για να δουν και εκείνοι την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία επισκεψιμότητας είναι ο 2ος πιο δημοφιλής προοισμός της Κρήτης με μετά την Κνωσό.
 
Ο  Βάι, ή πιο συγκεκριμένα το φοινικόδασος Βάι, ένα μέρος που θυμίζει τροπική τοποθεσία ιδανικό για βουτιές
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα τόσο στην Κρήτη, όσο και στη Μεσόγειο.  Το πανέμορφο φοινικόδασος του, αλλά και η μεγάλη αμμώδη παραλία που απλώνεται μπροστά του, το καθιστούν πόλο έλξης για εκατομμύρια κόσμο.
Η παραλία θεωρείται μια από τις ομορφότερες όλης της Κρήτης και φέρει Γαλάζια Σημαία. Η παραλία θυμίζει τροπική τοποθεσία με το φοινικόδασος να είναι δθιάχυτο και το μικρό νησάκι στη μέση του όρμου. Η παραλία στο Βάι είναι αμμώδης με χρυσή ψιλή άμμο και βότσαλα στο βόρειο άκρο της.
 
 Το βράδυ θα βγούμε στην πόλη του Αγίου Νικολάου για να χαλαρώσουμε και να περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια
Καταρχάς,η πόλη του Αγίου Νικολαου είναι ιδιαίτερα όμορφη, καθώς διαθέτει οικήματα κλασικά με φινέτσα,  και  το λιμάνι της είναι εξαιρετικά δημοφιλές, γιατί περιτρυγυρίζεται από μαγάζια, μπαράκια και εστιατόρια. Θα μπορούσαμε εύλογα να πούμε, πως στο σκηνικό δεν ξεφεύγει από την τυπική ελληνική εικόνα νησιών.
Αξίζει να πούμε, πως η Μαρίνα του Αγίου Νικολάου αποσπάει κάθε χρόνο γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά της.
 
 Η Βυθισμένη πόλη της Ελούντας θα σου πορκαλέσει δέος, θα τη δεις όταν η θάλασσα είναι ήρεμη 
Η Ελούντα σήμερα είναι γνωστή για τα εκατοντάδες ξενοδοχεία, μαγαζιά και την έντονη κινητικότητα. Ωστόσο, έχει συμβεί μια σημαντική ανακάλυψη η πόλη Ολούς είναι μια βυθισμένη αρχαία πόλη, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η  Ελούντα.Πρόκειται για μια από τις πιο σημανττικές αρχαίες πόλεις. Όταν η θάλασσα βρίσκεται σε ηρεμία μπορείς να δεις την βυθισμένη πόλη από έξω.