Η αναμέτρηση των χωριών

10183 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα 24 αρχοντοχώρια του Πηλίου «βάζουν τα δυνατά τους» απέναντι στα 46 πετρόχτιστα χωριά των Ζαγοροχωρίων για να κερδίσουν μια θέση στη δική σας λίστα προορισμών για φέτος το χειμώνα! Δύο κορυφαίοι, αν μη τι άλλο, χειμερινοί προορισμοί παρουσιάζουν τα δυνατά τους σημεία για τα μάτια σας και μόνο! Ο νικητής είναι μόνο ένας! Μπορείτε να τον μαντέψετε;

 

Πήλιο

Οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν το Πήλιο να είναι το βουνό των σοφών Κενταύρων και τόπο διδασκαλίας θεών και ηρώων. Οι σημερινοί Έλληνες το προτιμούν για τόπο διακοπών χειμώνα - καλοκαίρι, ενώ Ευρωπαίοι κυρίως επισκέπτες αγοράζουν συνεχώς εκτάσεις, αλλά και παλιά παραδοσιακά κτίσματα για να στήσουν εδώ τον δικό τους γήινο «παράδεισο». Όπως και να έχει το πράγμα, από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα, το Πήλιο τραβάει κόσμο.

Αθήνα – Πήλιο: 363 χλμ. – Χρόνος: 4 ώρες – Διόδια: 17,60¤ - Βενζίνη: 40¤ (με κατανάλωση καυσίμου 27,22lt και τιμή καυσίμου 1,47¤/lt) μέσω Λαμίας

Θεσσαλονίκη – Πήλιο: 244 χλμ. – Χρόνος: 3 ώρες – Διόδια: 12,60¤ - Βενζίνη: 27¤ (με κατανάλωση καυσίμου 18,29lt και τιμή καυσίμου 1,47¤/lt) μέσω Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

 

Αξιοθέατα:

  • Τα παραδοσιακά πηλιορείτικα αρχοντικά σε όλα τα χωριά
  • Ο καταρράκτης στην τοποθεσία «Κάραβος» της Πορταριάς
  • Την πανέμορφη πλατεία της Μακρυνίτσας με τα πλατάνια και τις βρύσεις

Δραστηριότητες:

Κοντινές εκδρομές:

  • Στο Βόλο και τα τσιπουράδικα
  • Στο ιστορικό Βελεστίνο

 

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα για το Πήλιο.

 

Ζαγοροχώρια

Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος. Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που απαρτίζουν τα 46 χωριά των Ζαγοροχωρίων. Από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα, τα Ζαγοροχώρια έχουν προσωπικότητα, πλούσια ιστορία, πολιτισμό, ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό τοπίο και ανθρώπους που δεν τα αφήνουν να μείνουν στάσιμα ούτε στιγμή, δημιουργώντας συνεχώς νέες αφορμές για να τα επισκεφθούμε. 

Αθήνα – Ζαγοροχώρια: 485 χλμ. - Χρόνος: 6,5 ώρες – Διόδια: 19,5¤ - Βενζίνη: 53¤ (με κατανάλωση καυσίμου 31,5lt και τιμή καυσίμου 1,47¤/lt) μέσω Πάτρας

Θεσσαλονίκη - Ζαγοροχώρια: 327 χλμ. - Χρόνος: 4 ώρες – Διόδια: 6¤ - Βενζίνη: 36¤ (με κατανάλωση καυσίμου 24,49lt και τιμή καυσίμου 1,47¤/lt) μέσω Εγνατίας Οδού

 

Αξιοθέατα:

Δραστηριότητες:

Κοντινές εκδρομές:

 

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα για τα Ζαγοροχώρια.

 

Πήλιο VS Ζαγοροχώρια

 

 

Πήλιο

Ζαγοροχώρια

 Διαμονή

Πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά και παραδοσιακά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε υπέροχους ξενώνες, καθιστούν τη διαμονή στο Πήλιο μια εμπειρία που -πραγματικά- επιβάλλεται να ζήσει κάποιος. Πιο ήπια είναι τα πράγματα στα Ζαγοροχώρια, με εξίσου όμορφους και ποιοτικούς ξενώνες, αλλά μικρότερη ποικιλία επιλογών, όσον αφορά τόσο το επίπεδο όσο και στον αριθμό τους.  Στο Πήλιο η μέση τιμή διανυκτέρευσης κινείται στα 50¤/άτομο με πρωινό, ενώ στα Ζαγοροχώρια η διανυκτέρευση ξεκινά από τα 40¤/άτομο με πρωινό.

10

8

 Φαγητό

Η Ήπειρος είναι διάσημη για τις τοπικές της παραδόσεις. Ειδικά τα μανιτάρια στα Ζαγοροχώρια είναι κάτι σαν… εθνικό σπορ, με τις δεκάδες ποικιλίες να δημιουργούν εκπληκτικά πιάτα, που ξεκινούν από τη μανιταρόσουπα και τις τάρτες μέχρι… γλυκό του κουταλιού! Παραδοσιακές πίτες, μαρμελάδες, βότανα, τραχανάς, το τοπικό λικέρ τσαμπούρνο και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε θα το βρείτε εδώ. Στο Πήλιο μπορεί να μην υπάρχουν εξίσου ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις, το σημείο που φέρνει την ισοπαλία ανάμεσα στις δύο περιοχές όμως στον τομέα αυτό είναι οι τσιπουρομεζέδες του Βόλου, οι οποίοι μένουν αξέχαστοι σε όποιον δοκιμάσει την εμπειρία της «τσιπουροκατάνυξης» στην περιοχή!

9

9

Αξιοθέατα

Η θέση και η έκταση της περιοχής που καλύπτουν τα Ζαγοροχώρια τα «προμηθεύει» με αξιοθέατα σπάνιας φυσικής αλλά και ιστορικής σημασίας που δε θα μπορούσαν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Από τα φυσικά θαύματα της Δρακόλιμνης, του Βίκου και των Κολυμπήθρων, μέχρι τα ανθρώπινα κειμήλια, όπως τα πασίγνωστα γεφύρια και τη Σαρακατσάνικη Στάνη, τα αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια φτάνουν και περισσεύουν! Το Πήλιο, από την άλλη, δεν υστερεί σε τίποτα όσον αφορά στα έργα των ανθρώπων, αφού τα αρχοντικά που δεσπόζουν στα χωριά είναι κάτι παραπάνω από αξιοθαύμαστα, ενώ και η ορεινή φύση του σε προδιαθέτει για πρωτόγνωρες περιπέτειες. Το μοναδικό ίσως στοιχείο στο οποίο τα Ζαγοροχώρια είναι πραγματικά αξεπέραστα, είναι η φύση της Ηπείρου, με τις ανυπέρβλητες βουνοκορφές και τα χειμαρρώδη ποτάμια.

8

9

Κοντινές Εκδρομές

Οι πανέμορφες εικόνες της πόλης του Βόλου αλλά και το ιστορικό Βελεστίνο, μαγνητίζουν, βέβαια, βλέμματα και εικόνες του επισκέπτη του Πηλίου, αλλά η ομορφιά και η γραφικότητα των Ιωαννίνωνν, των Τζουμέρκων, της Κόνιτσας, του Μετσόβου και που μπορεί να επισκεφθεί κανείς με ορμητήριο τα Ζαγοροχώρια, απλώς ξεπερνούν κάθε φαντασία!

8

9

Δραστηριότητες

Shopping παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, περίπατοι στη φύση, rafting στον Βοϊδομάτη της Ηπείρου και σκι στο Χιονοδρομικό του Πηλίου, φέρνουν ισόπαλα τα Ζαγοροχώρια με το Πήλιο σε επίπεδο δραστηριοτήτων.

9

9

Διασκέδαση

Μπαράκια, τσιπουράδικα, αλλά και ταβερνάκια με ζωντανή μουσική «φτιάχνουν κατάσταση» για τα βράδια στο Πήλιο, τόσο που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια μεγάλη πόλη με πολλές επιλογές διασκέδασης. Στα Ζαγοροχώρια τα πράγματα είναι λίγο πιο περιορισμένα, με τα καφενεδάκια και κάποια στέκια να καλύπτουν τον τομέα της νυχτερινής ζωής στα χωριά.

9

8

 Σύνολο μ.ο.

 

8,8

8,6


Λοιπόν, συμφωνείτε με το αποτέλεσμα; Σχολιάστε και πείτε μας τη γνώμη σας!