Η «δωρεάν» Θεσσαλονίκη: Tα πιο ωραία είναι τσάμπα

12390 Επισκέψεις στο άρθρο

Χαλαρά και τσάμπα στη Θεσσαλονίκη! Τα δωρεάν πράγματα που μπορείς να κάνεις στη συμπρωτεύουσα σου δίνουν την απόλυτη χαλάρωση!

Βόλτα στον πιο όμορφο παραλιακό πεζόδρομο
Στη Θεσσαλονίκη θα βολτάρεις στον πιο όμορφο παραλιακό πεζόδρομο της χώρας, από το λιμάνι ως το Μέγαρο Μουσικής με φόντο τον Θερμαϊκό ενώ στο βάθος θα δεις και τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου. Για παρέα σου θα έχεις τους ανθρώπους της πόλης που απολαμβάνουν την εκπληκτική αυτή διαδρομή. Αλλοι γυμνάζονται, άλλοι περπατάνε και ακούνε μουσικοί κι άλλοι συζητούν με φίλους! Αυτή η βόλτα σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη! Τέλος μην αμελήσεις να θαυμάσεις τα έργα τέχνης που κοσμούν τη διαδρομή! Από τις περιβόητες ομπρέλες μέχρι ακόμα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κάστρα: Η Θεσσαλονίκη στο «πιάτο» σου

Τα Κάστρα της Aνω Πόλης κατακλύζονται καθημερινά από τουρίστες, νεανικές παρέες και ζευγαράκια που ανεβαίνουν για να ρεμβάσουν την υπέροχη θέα που απλώνεται μέχρι τον Θερμαϊκό. Αξίζει τον κόπο να φτάσετε στο Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ. Χτισμένο στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή το 1890, συνιστώντας για πολλά χρόνο το σύμβολο του φόβου για την πόλη, λόγω της βαρβαρότητας που επικρατούσε. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Επταπύργιο αποδόθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Περπατήστε στις συνοικίες γύρω από τα Κάστρα με τις παλιές κεραμιδοσκεπές και τα στενά σοκάκια που θυμίζουν… άλλη πόλη! Επισκεφθείτε το γραφικό Τσινάρι, χαζέψτε τα λουλούδια που γεμίζουν με χρώμα τις ανηφορίτσες, περπατήστε στα στενά σοκάκια της περιοχής, πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια που νομίζεις πως βγήκαν από το… 1950 και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στα απομεινάρια των χρόνων και των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί.

Δες το θρυλικό «Κόκκινο σπίτι» με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
Το φημισμένο «Κόκκινο Σπίτι» ή «Μέγαρο Λόγγου» που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία, αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε το 1926 και στην όψη του κυριαρχούν οι καμπύλες, τα παραδοσιακά υλικά όπως τα τούβλα και τα ξύλα και οι προεξοχές των κεντρικών τμημάτων με πυργοειδή χαρακτήρα και το γωνιακό καμπυλόμορφο σαχνισί. Τη φήμη του κτιρίου συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια διάφοροι μύθοι που το θέλουν στοιχειωμένο ή καταραμένο, ενώ για κάποιους, το «Κόκκινο Σπίτι» κατοικείται από… βρικόλακες.

Θεσσαλονικιώτικη φύση στο Σέιχ Σου
Κάνε έναν ήσυχο περίπατο στο Σέιχ Σου περπατώντας μέσα στη φύση θαυμάζοντας τα πανύψηλα δέντρα και τα αγριολούλουδα αφήνοντας το πνεύμα σου να χαλαρώσει. Για εκείνους που η ύπαρξη πρασίνου σε μια πόλη αποτελεί στοιχείο για να την αγαπήσουν, το δάσος του Σέιχ Σου δίνει ακόμα μια αφορμή για να λατρέψουν τη Θεσσαλονίκη. Καταπράσινες διαδρομές μέσα στη φύση, ανάμεσα σε ψηλά δέντρα και αγριολούλουδα θα σας προσφέρουν όλη εκείνη την ηρεμία που ζητά το σώμα και το πνεύμα. Το περιαστικό δάσος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 30 και πήρε την ονομασία του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (στα ελληνικά σημαίνει το «νερό του Σεΐχη»), είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Περπατήστε ήσυχα μέσα στη φύση και γνωρίστε την άλλη, ακόμα πιο… χαλαρή πλευρά της ζωής στη Θεσσαλονίκη!