Η χαμένη Ατλαντίδα της Ελαφονήσου

14781 Επισκέψεις στο άρθρο

Σκηνικό Καραϊβικής με τροπικές παραλίες και βυθισμένες πολιτείες στην Ελαφόνησο.

 
Ελαφόνησος και εδώ βρισκόμαστε στον επίγειο παράδεισο.  Χωρίς καμία υπερβολή πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά, κάτι το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό  ειδικά τα τελευταία χρόνια . Βρίσκεται Νότια της Πελοποννήσου και με τα μόλις 19 τ.χλμ  μαγεύει το κάθε επισκέπτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αντηλιακό , καπέλο και είσαι έτοιμος. Ξεκινάμε, λοιπόν.

Μπάνιο στην λευκή παραλία του Σίμου
Μπορεί να το διαβάζεις τώρα και να σου φαίνεται εξωπραγματικό, όμως είναι «σφάλμα» της Ελαφονήσου και όχι δικό μου.  Ψιλή λευκή άμμος, σμαραγδένια νερά  και ένα ιδιαίτερο « κεδρόδασος» είναι αυτά που θα πρωτό δεις. Κράτα την ανάσα σου και δες και τους αμμόλοφους, που απλώνονται. Το σκηνικό αυτό δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από παραλία της Καραϊβικης.
Η παραλία του Σίμου , όμως διαθέτει και μία σπηλιά και σύμφωνα με τον μύθο  αυτή γέννησε όλο το νησί. Αλήθεια ή  ψέματα, μπορείς να ανέβεις στη σπηλιά να την εξερευνήσεις και η θέα θα σε ανταμείψει αρκούντως.

Η βυθισμένη πολιτεία της Ελαφονήσου
Η Ελαφόνησος είναι γεμάτη μυστήρια ένα από αυτά είναι η βυθισμένη αρχαία πολιτεία που διαθέτει.  Φυσικά και αναφερόμαστε στο  «Παύλο Πέτρι» , που  βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και της νησίδας Παυλοπέτρι. Στο βυθό της υπάρχει  μια σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο , δηλαδή μια κανονική πόλη με πλατείες, δρόμους και κτίσματα. Ακόμη,  υπάρχει ένα νεκροταφείο με 60 τάφους στα βορειοανατολικά της. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο όλη τη χαμένη θαλάσσια πολιτεία. Μία άλλη Ατλαντίδα,  σαν εκείνη του Πλάτωνα.

Αρωμα Ελλάδας στο χωριό
Το χωριό της Ελαφονήσου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νησιωτικής Ελλάδας. Γραφικό και φιλόξενο θα σου προσφέρει ξέγνοιαστες στιγμές. Ψαροταβέρνες, ουζάκι και χαλαρό κλίμα είναι αυτά, που θα δεις. Με φόντο τις βαρκούλες και το γαλάζιο θα μπορέσεις να γευτείς Ελλάδα από τις αγνές καλλιέργειες του νησιού. Έπειτα, βόλτα στα σοκάκια και κράτησε τη θετική αύρα. 
 
Κάμπινγκ στην Ελαφόνησο
Κάνοντας μία αναδρομή από στο παρελθόν, οφείλουμε να πούμε πως η παραλία του Σίμου ήταν παραλία γυμνιστών , ίσως μια πιο χαλαρή έκδοση για μπάνιο. Σήμερα, φυσικά δεν ισχύει αυτό. Το οργανωμένο κάμπινγκ στην Ελαφόνησο στην παραλία του Σίμου είναι ιδιαίτερα γνωστό και προσφέρει ταυτόχρονα  κάθε άνεση. Είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το κάμπινγκ στο συγκεκριμένο νησί και αυτό γιατί η πλειονότητα των επισκεπτών προτιμούν το κάμπινγκ σε σχέση με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τέλος, για κολύμπι μπορείς να πάς και στις  παραλίες Kοντογώνι, Παναγία (Kάτω Nησί) και Λεύκη.
Σε περίπτωση, που μπορείς να πας  με σκάφος μπορείς να επισκεφθείς τα νησάκια Kασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Kάτω Nησί).