Λίμνη Αώου – Γιάννενα/Ζαγοροχώρια/Κόνιτσα

    82361 Επισκέψεις στο άρθρο

    Η λίμνη Πηγών Αώου που προσεγγίζεται εύκολα από τον εθνικό δρόμο Τρικάλων - Ιωαννίνων ασκεί απίστευτη γοητεία στους επισκέπτες της. Ερχόμενοι από Τρίκαλα αμέσως μετά τον αυχένα της Κατάρας θα δείτε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο φράγμα του Αώου. Για την ιστορία, στα μέσα της δεκαετίας του 80, στην τοποθεσία «Πέντε Αλώνια» ανάμεσα στη Βοβούσα και στο Μέτσοβο, ανυψώθηκε φράγμα εγκλωβίζοντας τα νερά των πηγών του Αώου μέσα στην περίμετρο της ομώνυμης τεχνητής λίμνης η οποία εμφανίσθηκε ξαφνικά από το πουθενά.
    Σήμερα, κυρίαρχη παρουσία στην τοπιογραφία του Βλαχοζάγορου έχει ο ποταμός Αώος. Αυτός τροφοδοτεί με ζωή την ηπειρώτικη γη, καθώς γεννιέται ψηλά στα βοσκοτόπια του Μετσόβου, στις περίφημες «Πολιτσές». Μετά το φράγμα, ο Αώος σμίγει με το Αρκουδόρεμα, ένα μικρό ορεινό ποτάμι που γεννιέται στην κοιλάδα Βάλια Κάλντα και διασχίζει το πυκνό δάσος του Μούργκου.
    Γύρω από τη λίμνη, το τοπίο συναρπάζει όλες τις εποχές του χρόνου καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μ. Είναι ιδανικός προορισμός για εσάς που λατρεύετε ήπιες και εναλλακτικές δραστηριότητες όπως είναι η ποδηλασία, το σκι αντοχής και η πεζοπορία.