Κάστρα και χαμένες πολιτείες στην Κάρυστο!

4416 Επισκέψεις στο άρθρο

Πήγαινε τώρα στην Κάρυστο και ζήσε μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι. Δες το Καστέλο Ρόσο, τους Κυλίνδρους, τα Δρακόσπιτα και κλείσε με χαλαρωτική βόλτα στο Μαρμάρι. Θα περάσεις αξέχαστα!

 
Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας


Η Κάρυστος είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που προσφέρει αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό, ενώ ολόγυρα πλαισιώνεται από θαυμάσιες παραλίες. Εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου βρίσκεται κτισμένος ο ενετικός πύργος Μπούρτζι.

Στο Καστέλο Ρόσο, το κάστρο χτισμένο από κόκκινες πέτρες
Το ορεινό κάστρο Καστέλο Ρόσσο ή Κοκκινόκαστρο της Καρύστου δεσπόζει στους πρόποδες της Όχης σε υψόμετρο 350μέτρων. Το κάστρο ονομάστηκε από τους Λατίνους «Cαstel Rosso» , και το όνομα το χρωστάει στις κόκκινες πέτρες με τις οποίες έχει κτιστεί - από τα σχιστολιθικά πετρώματα της περιοχής - που του δίνουν μια κοκκινωπή απόχρωση. Σήμερα, από τον επιβλητικό βράχο του αγναντεύει τον κόλπο της Καρύστου κρατώντας μέσα στους ερειπωμένους τοίχους του τις αναμνήσεις και τα μυστικά του παρελθόντος. Στους ερειπωμένους τοίχους φύονται σπάνια αγριολούλουδα όπως η καμπανούλα της Καρυστίας, ενώ στα βράχια του φωλιάζουν γαλαζοκότσυφες, βραχοτσοπανάκοι, βραχοκιρκίνεζα και άλλα πουλιά των γκρεμών.
 
Κύλινδροι, οι μαρμάρινες κολώνες με τα 12 μέτρα ύψος
 Ψηλότερα στο βουνό, πιο πάνω από το χωριό Μύλοι που βρίσκεται το Καστέλο Ρόσο, θα δεις τους «Κυλίνδρους», εντυπωσιακές μαρμάρινες κολώνες από αρχαία λατομεία. Πρόκειται για το μοναδικό αρχαίο ρωμαϊκό λατομείο το οποίο σώζεται στη περιοχή, στο οποίο υπάρχουν ορισμένοι ημιτελείς κίονες. Κατά την αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή για τα ορυχεία της, τα οποία έβγαζαν την περίφημη πέτρα της Καρύστου καθώς και για την κατασκευή μονόλιθων γιγαντιαίων κίονων, οι οποίοι κοσμούσαν ναούς της αρχαιότητας. Σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει ημιτελείς κίονες, ο μεγαλύτερος 12 μέτρα, καθώς και τα αυλάκια από όπου αποκόπηκαν αυτά τα γιγάντια μονολιθικά αριστουργήματα. Η τοποθεσία όπου βρίσκονται είναι μοναδική, με καταπληκτική θέα στον κόλπο και την πόλη της Καρύστου.
 
Τα «Δρακόσπιτα» της Όχης
Ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα «Δρακόσπιτα» όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά κτίσματα, 25 τον αριθμό, κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα. Αγνωστη παραμένει μέχρι σήμερα, η ιδιότητά τους. Κατοικίες θεών ή ανθρώπων; Καταφύγια λατόμων ή ταφικά κτίρια; Ναοί ή καλύβες βοσκών; Το γεγονός ότι όλα είναι κτισμένα κοντά σε λατομεία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για ναούς αφιερωμένους στους θεούς ή στο θεό προστάτη των λατόμων ή στον ήρωα Ηρακλή, την προσωποποίηση της δύναμης.
 
Ταβερνάκια και γαλαζοπράσινα νερά στο Μαρμάρι
Το Μαρμάρι είναι ένα σύγχρονο τουριστικό, ένας όμορφος οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά σε γραφικό κόλπο, απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών. Μετά το μπάνιο στις αμμουδερές παραλίες του με τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά (επίλεξε τη φανταστική Μεγάλη Αμμο με τη μεγάλη λωρίδα άμμου μέσα στη θάλασσα ακριβώς απέναντι από το νησάκι του Μικρού Πεταλιού), κάτσε για φαγητό στον παραλιακό πεζόδρομο με τα ουζερί και τις ψαροταβέρνες και απόλαυσε φρέσκο ψάρι και ουζάκι με θέα τη θάλασσα.