Ιππεύοντας στη Μαρώνεια!

5489 Επισκέψεις στο άρθρο

ΝΑ της Κομοτηνής, στο νομό Ροδόπης, σας περιμένει η κατάφυτη φωλιά της ιππασίας, η Μαρώνεια. Το γραφικό χωριό, που στο παρελθόν είχε τις δόξες αρχαίας πόλης της Θράκης, σας δίνει την σιγουριά του βουνού και τον φυσικό αέρα της καλής διάθεσης. Συνδυάστε το με νόστιμο παραδοσιακό φαγητό και διαμονή σε ένα από τα πιο πλουσιοπάροχα μακεδονίτικα στέκια του χειμώνα, καθώς και η λιμνοθάλασσα της Πτελέας, μία από τις πέντε της Ροδόπης, κλέβει την παράσταση.

 
Από τη Μαρώνεια ξεκινούν μοναδικής ομορφιάς διαδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, φυσιολατρικά τοπία και λίμνες. Περιηγηθείτε στις περιοχές που έχουν μεγάλη περιβαλλοντική αξία και απολαύστε μια εξόρμηση ιππασίας με ενδεικτική αφετηρία, για παράδειγμα, το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους με τα μοναδικά κόκκινα βράχια. Συνεχίστε τη διαδρομή σας στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ή στο Σπήλαιο, νιώθοντας την αρχαία λάμψη του παρελθόντος της και μεταβείτε στο Ρωμαϊκό Πρόπυλο, πιθανότατα έργο του Αδριανού στον Αγιο Χαράλαμπο, για να θαυμάσετε και το ψηφιδωτό ελληνιστικής εποχής.

Φυσικά, όλα συμβαίνουν με ήρεμους ρυθμούς, σε ένα διαφορετικό ταξίδι όπου ο άνθρωπος είναι φίλος με τα άλογα κατανοώντας τη θεραπευτική δύναμή τους. Το Οδύσσειο Ρείθρο, επίσης, είναι ένα σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που αξίζει να επισκεφτείτε, ενώ για καλό και σπιτικό φαγητό θα κάνετε στάσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς με κεραμοσκεπές, στους πρόποδες του βουνού Ίσμαρος. Δημοφιλής εξ αυτών, εκτός από τη Μαρώνεια και πιο δυτικά της, είναι και ο Πλατανίτης, όπου θα βρείτε, εκτός από λιλιπούτειους ιππείς, ντόπιους παλαίμαχους να σας μιλήσουν για τα μικράτα τους. Για την ιστορία, οι Μαρωνίτες διέπρεψαν ως σπουδαίοι έμποροι και τραπεζίτες σε διάφορα κέντρα του Ελληνισμού, όπως στην Οδησσό, στην Τεργέστη, στην Αλεξάνδρεια και στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί, έστελναν πλούτο στη, ιδιαίτερη πατρίδα τους, ώστε αυτή η ακμή να διαρκέσει μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας.

Στη Μαρώνεια, δείτε τα αρχοντικά του Ταβανιώτη, του Χατζηαλέξη, του Πανδρευμένου, του Καράβα. Είναι μάλιστα κοινό μυστικό ότι τα μάρμαρα που έχουν ντύσει διάφορα κτίρια, κρατάνε από την εποχή του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας. Και είναι βέβαιο ότι θα προσέξετε τον βυζαντινό πύργο πάνω από το σημερινό λιμάνι, τον λαξευμένο σε έναν πελώριο γρανίτη αρχαίο ληνό.

Στη λιμνοθάλασσα της Πτελέας, έχει παρατηρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός πουλιών απΆ όλους τους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Ολοκληρώνοντας την περιήγησή σας, αφουγκραστείτε τους σπάνιους ήχους σε μια ωραία βόλτα κοντά στο χωριό Μέση. Από την παραλία της Μέσης ακολουθήστε τον πλακόστρωτο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο 2 χιλιομέτρων, καθώς περνά ανάμεσα από τη λιμνοθάλασσα Καρατζά και τη θάλασσα (πάνω από ξύλινες γέφυρες) και φτάστε στην παραλία της Αρωγής και στο Φανάρι. Θα τη λατρέψετε αυτή τη διαδρομή.

Από τη Μαρώνεια στη Μεσημβρία, μία άλλη από τις πιο γενναιόδωρες περιοχές της Θράκης, θα δείτε ψηφιδωτά, πρόπυλα, κολόνες, βάσεις κιόνων πεσσούς, αλλά και βυζαντινά φρούρια. Περνάτε από το αρχαίο θέατρο και ο χωματόδρομος σας ταξιδεύει μέσα από ελαιώνες και εντυπωσιακά βουνίσια τοπία, δίπλα σε θεόρατους γρανιτένιους βράχους. Το σεληνιακό τοπίο της Μακεδονίας είναι η αποζημίωση για το χρόνο που αφιερώνετε στην δραστηριότητά σας. Στις σπιτικές ταβέρνες δώστε ένα όμορφο κλείσιμο με αγνά φρέσκα κρέατα και κρασί της παρέας