Πανέμορφη Καρδαμύλη

Η Στούπα και η περίφημη αμμουδιά της

Καρδαμύλη - Στούπα

8232 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Μεσσηνιακή ή Αποσκιερή Μάνη σε αντίθεση με τη Λακωνική έχει αρκετό πράσινο, εύφορες κοιλάδες, πλατάνια, λιόδεντρα και αμπελώνες. Η ευλογία των νερών του Ταϋγέτου έχει μεταβάλλει το τοπίο, έχει τιθασέψει την πέτρα. Φυσικά και εδώ κυριαρχούν οι χαρακτηριστικοί πολεμόπυργοι, η αρχιτεκτονική της πέτρας, η αμυντική διάταξη των οικισμών.

 
Η Καρδαμύλη είναι το ονομαστότερο χωριό της Έξω ή Αποσκιερής Μάνης και έδρα του δήμου Λεύκτρου που περιλαμβάνει δέκα εννέα κοινότητες. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος πλάι στη θάλασσα, κάτω από τη σκιά του Ταϋγέτου, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Φτάνοντας εδώ θα δείτε στην παλιά πόλη το μεσαιωνικό κάστρο, κτίσμα του 12ου αιώνα, και την ιστορική εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα του 16ου αι., με το ιδιόμορφο μυτερό καμπαναριό. Παρατηρήστε το κοίλωμα στη λαξευτή πέτρα. Οι ντόπιοι λένε ότι έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια από το σκοινί που χτύπαγε την καμπάνα. Ιστορική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο αρχοντικό Μούρτζινου, όπου έμενε ο Κολοκοτρώνης τις παραμονές της επανάστασης του 1821.

Πρέπει να ξέρετε
Eνδιαφέροντα είναι και τα κοντινά χωριά. Πιο γνωστό από αυτά, η γειτονική Στούπα διαθέτει τρεις όμορφες παραλίες. Με τα πηγαία νερά της και τα γραφικά ταβερνάκια στην προκυμαία, σίγουρα θα σας κατακτήσει, αν και κάθε χρόνο μαζεύει όλο και περισσότερο κόσμο. Στην είσοδο του οικισμού εντυπωσιάζει το κάστρο του αρχαίου Λεύκτρου. Στην παραλία της Καλογριάς έζησε και εμπνεύστηκε ο Καζαντζάκης τον Ζορμπά.

Ακόμη πιο γραφικά είναι στο ψαροχώρι του Αγ. Νικολάου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης. Στο χωριό Τραχήλα υπάρχει το σπήλαιο Καταφύγι και στην Λαγκάδα θα θαυμάσετε τους δίδυμους πύργους της. Στο Νομιστή το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι βυζαντινές εκκλησίες, ενώ στη Μηλιά το ιδιόμορφο καμπαναριό.

Οι παραλίες Mέσα στο χωριό υπάρχει θαυμάσια παραλία με άμμο και βότσαλο που όμως μαζεύει αρκετό κόσμο το καλοκαίρι. Αρκετά πιο ήσυχες, αλλά όχι ερημικές είναι οι παραλίες νοτιότερα του οικισμού. Με το αυτοκίνητο σας θα προσεγγίσετε την υπέροχη ακρογιαλιά Καλαμίτσι , την παραλία του Φονέα που είναι αρκετά απόμερη και την προτιμούν γυμνιστές και λίγο πιο κάτω την ακτή Δελφίνια. Παντού τα νερά είναι κρυστάλλινα και σε κάποια σημεία λόγω των πολλών υπόγειων πηγών, ακόμη και κρύα. Κοντά στη Στούπα η πιο γνωστή είναι η παραλία της Καλογριάς και επίσης, το ίδιο καλή, η αμμουδιά της Στούπας. Ακόμη αξίζει να αναζητήσετε τις παραλίες "Γνώσπη", "Πανταζί" και "Καταφύγι".

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr