Μαμούθ και ρινόκεροι στην Δράμα

6797 Επισκέψεις στο άρθρο

Εσύ ήξερες πως η Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούσε μαμούθ και ρινόκερους; Ταξίδεψε στη Δράμα και εξερεύνησε τα μέρη όπου ζούσαν τα προϊστορικά ζώα, δες την Επίδαυρο του Βορρά, αλλά και ένα... ρωσικό δάσος κρυμμένο στην Ελλάδα.

 
Μπες στο σπήλαιο του Μααρά και θα δες πού έζησαν τα ελληνικά προϊστορικά μαμούθ 
Πήγαινε στο εντυπωσιακό σπήλαιο Πηγών Αγγίτη και δες το μέρος στο οποίο ζούσαν κατά τα προϊστορικά χρόνια τα ελληνικά μαμούθ και οι ρινόκεροι. Δες την επιβλητική αίθουσα Ακρόπολη, τη μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί σε ελληνικό σπήλαιο και θαύμασε τον διάκοσμο, αλλά και το ποτάμι που τη διαρρέει δημιουργώντας υπογειες όχθες και ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό. Οι ανασκαφές στο σπήλαιο έφεραν στο φως οστά προϊστορικών ζώων (ρινόκερου και μαμούθ) που επιλεκτικά εκτίθενται στο Μουσείο Δράμας. 

Πήγαινε στην Επίδαυρο του Βορρά, το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και δες τον μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο
Πήγαινε μόλις 19 χιλιόμετρα από τη Δράμα και εξερεύνησε τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Την ξακουστή ρωμαϊκή αποικία που ιδρύθηκε το 356 π.Χ. Δες το υπέροχο αρχαίο θέατρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Επίδαυρος του Βορρά. Περιπλανήσου στο δάσος Ελατιάς - Καρά Ντερέ και απόλαυσε το ανεπανάληπτο θέαμα της φύσης στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Το εθνικό δέντρο της Ρωσίας στο δάσος του Φρακτού
Περπατήστε το δάσος Φρακτού, με τις Σημύδες, το εθνικό δέντρο της Ρωσίας. Οι ντόπιοι το ονομάζουν Ζαγκραντένια από το βουλγαρικό τοπωνύμιο, ενώ έχει καταγραφεί ως «παρθένο» ήδη από το 1979 και το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Περιφερειακά του δάσους δες την ευρύτερη προστατευτική ζώνη και εκεί απαγορεύονται η βοσκή και το κυνήγι. Στο μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας, του Φρακτού, ΒΑ του Νομού Δράμας, η πλούσια πανίδα, τα δάση ερυθρελάτης, οξιάς, δασικής πεύκης, μαύρης πεύκης και δρυός θα σας εντυπωσιάσουν. Το άγριο ανάγλυφο διαδέχονται οι καταρράκτες.

Βόλτα στο ιστορικό Δοξάτο και θαύμασε τα πανέμορφα νεοκλασσικά
Πήγαινε στην κωμόπολη Δοξάτο στον κάμπο της Δράμας. Περιπλανήσου στους δρόμους τις πόλης και δες τις μεσοπολεμικές κατοικίες και τα πανέμορφα νεοκλασικά τα οποία παραπέμπουν στην χρυσή εποχή της καπνοκαλλιέργιας. Ακολούθως προχώρα προς τις Πηγές του κεφαλαρίου που βρίσκονται σε ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια, νερά αλλά και ταβέρνες για ξεκούραση και μεζέδες. Μην παραλείψεις να δεις την Καλή Βρύση ένα χωριό που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με γραφικά σοκάκια και απίστευτη θέα στον κάμπο.