Με φυσική κλίμακα ... ματζόρε!

2801 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανάμεσα στο Γράμμο και στον Αλιάκμονα, το Νεστόριο έρχεται να μπει δυναμικά στον κατάλογο των πιο προσφιλών ορεινών προορισμών και δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε! Ένα μισαωράκι θέλετε από την Καστοριά και φτάσατε στο ξύλινο τοξωτό γεφυράκι με φόντο τα γαλαζοπράσινα νερά του Αλιάκμονα.

 
Είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού Καστοριάς με 1000 σχεδόν μόνιμους κατοίκους. 25 χιλιόμετρα ΒΔ της πρωτεύουσας του νομού, σε υψόμετρο 900 μέτρων, το Νεστόριο βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλιάκμονα, στην κοίτη του μακεδόνα ποταμού. Διόλου τυχαία η θέση του, καθώς το χωριό είναι κτισμένο σε ένα από τα ελάχιστα ορεινά περάσματα της Πίνδου. Από εκεί γίνονταν οι μετακινήσεις για τις πόλεις και τις πεδιάδες της Δυτικής Μακεδονίας, μαθαίνουμε από την ιστορία.

Χωρισμένο σε δύο γειτονιές, το Ανω και Κάτω Νεστόριο, σήμερα, διαθέτει αξιόλογη υποδομή, ενώ χρησιμοποιείται ως «ιν» αφετηρία για ευχάριστα σαββατοκύριακα αποδράσεων σε βουνά και ποτάμια. Είναι τα λεγόμενα στέκια των φυσιολατρών τέρμα Θεού που έχουν αρχίσει να επισκέπτονται και οι κοσμοπολίτες εστέτ της Βόρειας Ελλάδας. Πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού, το βλέμμα καρφώνεται στη θέση «Κάστρο» που βλέπει στην κοιλάδα του Αλιάκμονα.

Φυσικά, αφού φτάσατε ως εδώ, μια βόλτα στη λίμνη θα εξιτάρει τις προσδοκίες σας, καθώς αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο με τον πασίγνωστο υγρότοπο όπου θα παρατηρήσετε σπάνια είδη φυτών και ζώων μαζί με αντίστοιχα σπάνια είδη πουλιών. Αφουγκράζεστε το νόημα;

Όσο για τις μοναδικές διαδρομές σας, στην απόλυτη φύση, θα ανηφορίσετε για την Νέα Κοτύλη, άλλη μία κλασική πολυτέλεια της περιοχής, στα βόρεια, εκεί που χάνουμε το Βόιο και βρίσκουμε δασωμένους «αυχένες» και πανδαισία χρωμάτων και βλάστησης. Στο χωριό Πεύκος, επίσης, θα ξαποστάσετε στα γραφικά ταβερνάκια, δοκιμάζοντας την εξαίσια τοπική κουζίνα. Γενικά, συγκρατείστε, για το καλοκαίρι προσεχώς, ότι στο Νεστόριο γίνονται και απογειωτικά river πάρτι για να λικνίζεται η φύση στα vibes της μουσικής.  Μία εξόρμηση για το χειμώνα, μία για το καλοκαίρι...