Οι SundayTimes προτείνουν Σέριφο

7654 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Σέριφος είναι μία ιδιαίτερη επιλογή και αυτό γιατί μπορεί να σας προσφέρει μία άλλη οπτική γωνία για τις διακοπές σας. Οι Sunday Times επισημαίνει, πως διαθέτει τη καλύτερη παραλία της Ευρώπης, ενώ εδώ έγινε και σπουδαία μάχη για τα εργασιακά.

 
Η Σέριφος ανήκει σε εκείνα τα νησιά που κρατάνε ανόθευτο τον πολιτισμό τους και την ομορφιά τους. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως η Σέριφος είναι μια πιο εναλλακτική επιλογή για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό, πέρα του κοινωνικού γίγνεσθαι .Εδώ τα τοπία  αλλάζουν ανάλογα με το φως. Το βραχώδες τοπίο διακρίνει την Σέριφο. Τα πρασινογάλαζα νερά της και η παρθένα ομορφιά της την ξεχωρίζουν. Ας εξερευνήσουμε αυτό το νησί παραπάνω.  

Εδώ βρίσκεται η καλύτερη παραλία της Ευρώπης
Το 2003  οι  Sunday Times  την ανακήρυξαν ως την καλύτερη παραλία της Ευρώπης, η Ψιλή Αμμος , λοιπόν, είναι πάντα μέσα στις προτιμήσεις  των επισκεπτών αλλά και όσων έρχονται με  σκάφη. Πρόκειται για μια  πλατιά παραλία με ρηχά νερά και χρυσοκίτρινη άμμο. Ξαπλώστρες και ομπρέλες  δεν υπάρχουν αλλά  υπάρχουν αλμυρίκια για σκιά  και ταβερνάκια. Κρυστάλλινα νερά, γυαλιστερά βότσαλα, λεπτή άμμο συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Σημείο αναφοράς η εξέγερση των εργατών
Το 1916 οι μεταλλωρύχοι που δούλευαν στις στοές της Σερίφου ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίες . Επικεφαλής ήταν  ο αναρχοσυνδικαλιστής Κωνσταντίνος  Σπέρας , ο οποίος συγκρούστηκε με τον σκληρό Γερμανό ιδιοκτήτη των ορυχείων Γεώργιο Γκρόμαν.

Ήταν η πρώτη φορά που εργαζόμενοι έθεταν θέμα οκτάωρης εργασίας και δημιουργίας ασφαλιστικού ταμείου. Η  απάντηση ήρθε με την επίθεση της χωροφυλακής εναντίον των απεργών, που εμπόδισαν τη φόρτωση με μετάλλευμα ενός πλοίου στο Μεγάλο Λιβάδι της Σερίφου. Η Σέριφος θεωρείται σημείο αναφοράς για τους αγώνες της και την προσπάθεια ενός καλύτερου κόσμου. 

Βόλτα στη Χώρα της Σέριφου
Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες Χώρες των Κυκλάδων. Είναι κτισμένη στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, με ολόλευκα, κυβόσχημα σπιτάκια αγκαλιασμένα σφιχτά το ένα με το άλλο, ανεμόμυλους και πλακόστρωτα, δαιδαλώδη δρομάκια.
Στην κορυφή υπάρχουν  τα ερείπια του κάστρου με τα εκκλησάκια του. Στην είσοδο της Ανω Χώρας υπάρχουν οι ανεμόμυλοι, μερικοί από τους οποίους διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Η περίοδος της οικονομικής ευμάρειας της Χώρας τελείωσε με το κλείσιμο των μεταλλείων.
Η Ανω Χώρα περιλαμβάνει τις πιο παλιές συνοικίες. Στην κεντρική μαρμαροστρωμένη πλατεία, την Πάνω Πιάτσα,στέκει δεσποτικά το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου και ο Αγιος Αθανάσιος. Ακόμη, καρδιά του οικισμού είναι ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια) με την πλατεί

Το ξακουστό Λιβάδι
Το Λιβάδι είναι ο οικισμός που πρωτοβλέπουν οι επισκέπτες της Σερίφου, καθώς εδώ είναι το λιμάνι του νησιού, στη νοτιοανατολική πλευρά του.
Ένας εντυπωσιακός  οικισμός με λευκά κυβόσχημα σπιτάκια παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, εκτείνεται κάτω από την Χώρα και απέχει μόλις 5χλμ. από αυτή.