Οι πιο ξεχωριστοί μεζέδες της Ελλάδας

8110 Επισκέψεις στο άρθρο

Δοκίμασε τους πιο ξεχωριστούς και παραδοσιακούς μεζέδες της Ελλάδας. Κάθε μέρος κρύβει και τις δικές του γεύσεις.

Για ολόφρεσκη πέστροφα στη Νάουσα
Ο απόλυτος τοπικός μεζές της Νάουσας δεν είναι άλλος από την πέστροφα. Χαλαρώστε στο πανέμορφο Αλσος του Αγίου Νικολάου και επιλέξτε τα Γεράνια ή κάποιο άλλο εστιατόριο για ένα γευστικό ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο. Οι εκλεκτοί μεζέδες ως επί το πλείστον εκτρέφονται στη μικρή τεχνητή λίμνη του άλσους αλλά και στις πηγές του ποταμού Αράπιτσα.



Ο πιο αμφιλεγόμενες μεζές των Ιωαννίνων: Τσίπουρο, χέλι και βατραχοπόδαρα
Μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησάκι της Κυρα-Φροσύνης, οι ταβερνιάρηδες αρχίζουν τα κεράσματα με τσίπουρα και χέλια. Κάθεσαι για φαγητό και δοκιμάζεις τηγανιτά βατραχοπόδαρα. Είναι πεντανόστιμα και δε θα τα βρεις αλλού, ούτε καν στην πόλη των Ιωαννίνων! Γυρίζεις από τη μίνι κρουαζιέρα στο νησί και κάνεις βόλτα γύρω από τη λίμνη για να χωνέψεις. Θα περπατάς για ώρες, δε θα βαρεθείς ποτέ! Κλείνεις με το φημισμένο Γιαννιώτικο, το τοπικό γλυκό που συνδυάζει κανταΐφι και φύλλο κρούστας με ξηρούς καρπούς. Η γεύση του δεν υπάρχει!

Συκωταριά με θέα στο Πήλιο
Τρως συκωταριά στην πλατεία της Πορταριάς με χόρτα και άλλα θεϊκά πηλιορείτικα πιάτα κάτω από τα πλατάνια και τρελαίνεσαι. Θα βρεις σπεντζοφάι και σαλάτες εποχής με μήλα Ζαγοράς του Πηλίου αλλά και αυγά ποσέ με χόρτα. Τα τσιτσίραβλα είναι συνήθως στις πρώτες προτιμήσεις του κοινού. Η πηλιορείτικη κουζίνα σε ανταμείβει και με το παραπάνω.



Μετσοβόνε: Το πιο διάσημο ελληνικό τυρί
Το Μέτσοβο δεν φημίζεται μόνο για τα ωραία ξενοδοχεία του αλλά και για τα πλούσια τοπικά προϊόντα του.  Δοκίμασε καπνιστό τυρί,  μετσοβέλλα, και μετσοβίσιο, τα οποία δε θα βρεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Για το τέλος αφήσαμε φυσικά το Μετσοβόνε. Ημίσκληρο, καπνιστό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα με την πρόσμιξη πρόβειου ή κατσικίσιου (σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 20%), με την τεχνική της pasta filata και έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ Μετσόβου.
 

  • Γεώργιος

    Για όσους ξέρουν και για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν: 1).Σουβλάκια "Ο Μιλτιάδης"στον Αγ.Πρόδρομο Χαλκιδικής. είναι το πιο νόστιμο σουβλάκι της Ελλάδος, αφού η φήμη του έχει φτάσει έως και τη Νέα Ζηλανδία, όπου βραβεύτηκε πριν από χρόνια από την τοπική κυβέρνηση. Ο τόπος που παρασκευάζεται το περίφημο σουβλάκι δεν είναι τυχαίος, αφού οι μισοί από τους συνολικά 500 κατοίκους του χωριού ασχολούνται με εργασίες που αφορούν τα σουβλάκια- την παρασκευή και πώλησή τους στους επισκέπτες. 2)."Η Μαριγούλα"στόν Πολύγυρο Χαλκιδικής βραβείο +Χρυσοί Σκούφοι"2017 Μια απρόσμενη γαστρονομική εμπειρία, ικανή να σε κάνει να αλλάξεις τη διαδρομή σου για να τη χαρείς, σε περιμένει στον Πολύγυρο. Πιάτα όπως το μεδούλι με αχινό, μοσχαρίσια καρδιά με καπνιστή πάπρικα και σόγια, τα σουτζουκάκια μπακαλιάρου με σάλτσα μπούκοβο και μαρμελάδα περγαμόντο, η σουπιά με κάππαρη και πουρέ πατάτας με καυκαλήθρα εκφράζουν μια προσέγγιση του μαγειρευτού και του μεζέ με φαντασία και ιδιοτυπία.

      2