Παραμύθια και Γίγαντες στην Κυπαρισσία

16184 Επισκέψεις στο άρθρο

Παρίσι, παραμύθια, φαράγγια, γίγαντες και Παρθενώνες… Όλα θα τα βρεις στην Κυπαρισσία! Κανόνισε τώρα την εκδρομή σου και κάνε ταξίδι… όλα σε ένα!

 
Πύργος του Αιφελ και Κάστρο των Παραμυθιών… στην Ελλάδα!

Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Στο δυτικό άκρο του Ν. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου, βρίσκονται τα Φιλιατρά, το αγροτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Φτάνοντας στη βόρεια είσοδο της πόλης, θα δείτε κάτι που θα σας μπερδέψει προς στιγμήν και θα σας κάνει να νομίζετε πως βρίσκεστε στο… Παρίσι! Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ σε μικρές, βέβαια, διαστάσεις. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Φιλιατρά, βρίσκεται ακόμη ένα αξιοθέατο, το οποίο καθιστά την πόλη δημοφιλή προορισμό για τον κάθε ταξιδιώτη. Είναι το Κάστρο των Παραμυθιών, η εικόνα του οποίου σε παρασύρει σε κόσμους με νεράιδες και ξωτικά. Τα παιδιά σίγουρα θα ενθουσιαστούν από το θέαμα και θα θελήσουν να βγάλουν δεκάδες φωτογραφίες μπροστά στο παραμυθένιο τοπίο.
 
Πεζοπορία προς το φαράγγι της Νέδας και μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά
Από το Καλό Νερό (5,5 χλμ. από το λιμάνι της Κυπαρισσίας) θα τραβήξετε την άσφαλτο που φεύγει ανατολικά για Κάκκαβα (5 χλμ.) και θα συνεχίσετε για Σιδηρόκαστρο (8 χλμ.). Στόχος μας το χωριό Πλατάνια που είναι το κοντινότερο στο πιο ενδιαφέρον και συνάμα προσεγγίσιμο σημείο του φαραγγιού. Από την Κυπαρισσία θα χρειαστεί να καλύψετε κάπου 20 χιλιόμετρα, όλα σε ασφάλτινο, αλλά με άφθονες στροφές οδόστρωμα. Φτάνοντας στα Πλατάνια θα ακολουθήσετε το απότομο στροφιλίκι (χωματόδρομος) που κατηφορίζει για 3 χλμ. ως την κοίτη του ποταμού. Εδώ από το παλιό πέτρινο γεφύρι ξεκινά και το μονοπάτι που εύκολα θα σας φέρει ως το εκκλησάκι της Παναγίας. Η διάσχιση του φαραγγιού βέβαια, είναι σαφώς πιο σύνθετη υπόθεση, αφού διαρκεί περίπου 7 με 8 ώρες, ενώ σε κάποια σημεία η ψυχρολουσία είναι υποχρεωτική καθώς το μονοπάτι βυθίζεται στα νερά του ποταμού. 
 
Στον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου!
Στα όρια των νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας, βόρεια και ανατολικά της Κυπαρισσίας (50 χλμ), στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας πάνω στις πλαγιές του Λυκαίου όρους και σε ύψος 1130 μέτρων, συναντάμε τον επιβλητικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Κατασκευαστής του ναού θεωρείται ο Ικτίνος που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα. Ο ναός, στη μορφή που τον βλέπουμε σήμερα κτίστηκε ανάμεσα στο 420 και το 400 π.Χ., στη θέση παλιότερου ναού και ήταν σε χρήση μέχρι τα πρώτα βυζαντινά χρόνια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η κεντρική στήλη του ναού αντανακλούσε την πρώτη ακτίνα του θερινού ηλιοστασίου, αντιπροσωπεύοντας το αιώνιο απολλώνιο φως, μιας και ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό του φωτός, τον Απόλλωνα. Ο μοναδικό αυτό μνημείο ήταν το πρώτο από τα μνημεία της Ελλάδας, το οποίο το 1986 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 
 
Απερίγραπτη θέα και ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο των Γιγάντων
Δεσπόζει πάνω από το λιμάνι της Κυπαρισσίας και είναι γνωστό σαν κάστρο της Αρκαδίας ή Κάστρο των Γιγάντων. Ο τόπος, όπως είναι φυσικό, κατοικείται αδιάλειπτα από τα πανάρχαια χρόνια. Οι Βυζαντινοί στη θέση αρχαίας οχύρωσης έκτισαν το δικό τους κάστρο.  Το ίδιο έκαναν αργότερα οι Φράγκοι, οι Ενετοί και οι Τούρκοι. Όλες οι βόλτες στην Κυπαρισσία έχουν σαν φυσική κατάληξη τις ερειπωμένες επάλξεις του κάστρου. Στο υπαίθριο θεατράκι που κτίστηκε το 1970 πραγματοποιούνται το καλοκαίρι σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιττό να αναφέρουμε πως η θέα από εδώ είναι πέραν κάθε περιγραφής.