Η Πορταριά όπως φαίνεται από τη Μακρυνίτσα

Περίπατος στα μονοπάτια

Πορταριά και συκωταριά

11709 Επισκέψεις στο άρθρο

Πολύχρωμα βαζάκια με γλυκά κουταλιού, συκωταριά με θέα τα αρχοντικά φρούρια και γάργαρο νερό στον Κάραβο. Πας τώρα στην Πορταριά και την ακούς πραγματικά.

 
Βαζάκια με γλυκά κουταλιού στη στροφή
Όταν πας στο Πήλιο, αποκλείεται να μην σταματήσεις στην Πορταριά, το αρχοντικό χωριό που οφείλει το όνομά του στο εκκλησάκι της Παναγιάs Παρταρέαs και αγναντεύει τον Παγασητικό από υψόμετρο 650 μέτρων. Στη στροφή πριν από τη Μακρινίτσα βλέπεις τα βαζάκια με γλυκά κουταλιού, πράσινα, κίτρινα, κόκκινα και λες …εδώ είμαστε. Φτάσαμε Πορταριά. Το πράσινο είναι σύκο, το κίτρινο κυδώνι ή περγαμόντο και το κόκκινο είναι τριαντάφυλλο αν είναι ψιλοκομμένο, κεράσι ή μήλο, αν έχει μεγάλα κομμάτια. Το καθένα σου δίνει και μια άλλη εμπειρία γεύσης, σου θυμίζει την επίσκεψη στη θεία που στο έφερνε με το δίσκο και το νερό δίπλα, ενώ σου άρεσε να σε περιποιούνται.

Συκωταριά με θέα
Τρως συκωταριά στην πλατεία της Πορταριάς με χόρτα και άλλα θεϊκά πηλιορείτικα πιάτα κάτω από τα πλατάνια και τρελαίνεσαι. Θα βρεις σπεντζοφάι και σαλάτες εποχής με μήλα Ζαγοράς του Πηλίου αλλά και αυγά ποσέ με χόρτα. Τα τσιτσίραβλα είναι συνήθως στις πρώτες προτιμήσεις του κοινού. Η πηλιορείτικη κουζίνα σε ανταμείβει και με το παραπάνω.

Αρχοντικά φρούρια
Στο Πήλιο και στην Πορταριά, κοιτάς τις χοντρές ξύλινες εξώπορτες με αμπάρα και τις καμπυλωτές σιδεριές στις πολεμίστρες των αρχοντικών και σε εξιτάρει η μανία της άμυνας που εξελίχτηκε σε τέχνη και πηλιορείτικη ταυτότητα. Η πλατεία Ταξιαρχών με τιs ολόδροσες βρύσεs, τα θεόρατα πλατάνια και τον επιβλητικό ναό του Αγ. Νικολάου δεν θα είχε την ίδια κοσμοσυρροή χωρίς αυτά τα ψηλά αρχοντικά με τις πέτρινες σκεπές που μπορείς να δεις παίρνοντας τα γραφικά λιθόστρωτα και ανηφορικά καλντερίμια μέσα από οξιές και αγριοκαστανιές. Το αρχοντικό Ζούλια φιλοξενεί το λαογραφικό μουσείο, ενώ του Αθανασάκη και του Κανταρτζή είναι πλέον ξενώνες.

Στον Κάραβο για γάργαρο νερό και κομπολόι
Πας στον Κάραβο, το μικρό καταρράκτη της Πορταριάς, ακούς το γάργαρο νερό υπό σκιά και ξεχνάς πού ήσουν πριν, την κοσμοβοή της πλατείας στην Πορταριά. Από την Πλατεία Αδάμενας, παίρνεις το μονοπάτι προς την Πηγή Μάνας, μια λιθόστρωτη πλατεία όπου θα δεις πλατάνια, παραδοσιακές σκεπαστές βρύσες και αυλάκια. Συνεχίζεις λίγο ψηλότερα και τότε συναντάς το μοναστήρι του Αγιου Ιωάννη του Προδρόμου. Ανηφορίζεις κι άλλο και φτάνεις στον Κάραβο, στο μικρό καταρράκτη που πηγάζει από την πηγή «Μάνα» και σκορπά τα κρυστάλλινα νερά του. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Κομπολογιού με τεράστια ποικιλία σε κομπολόγια, για να πάρεις ένα για την τσέπη σου.