Κεφαλάρι, η λιθόκτιστη πλατεία

Μονή Ζάρακα στις όχθες της Στυμφαλίας

Ραντεβού στα έλατα

8230 Επισκέψεις στο άρθρο

Χωμένο στα υψίπεδα του όρους Ζήρειας, κοντά στο γαλάζιο άγγιγμα του Κορινθιακού κόλπου και πλάι στη γαλήνη της Στυμφαλίας λίμνης, ανάμεσα σε ορεινά ποτάμια, αμπελώνες, κατάφυτες κοιλάδες και χιονισμένες ακρώρειες ξεκουράζει τους αιώνες του ένα ιστορικό κεφαλοχώρι.

 

Ανοίγεις το παράθυρο του ξενώνα και ρουφάς τον ιονισμένο αέρα. Το βλέμμα ανιχνεύει την λιθόστρωτη πλατεία, περιεργάζεται το ελατόδασος, αγγίζει τα κορφοβούνια.  Στη συνέχεια απολαμβάνεις το πρωινό σου και χάνεσαι στα σοκάκια του χωριού. Ανταλλάσεις καλημέρες με τους ντόπιους, ξεδιψάς στην πετρόκτιστη κρήνη που την σκιάζει ο εκατόχρονος πλάτανος και χαλαρά σχεδιάζεις το πρόγραμμά σου για την υπόλοιπη μέρα.

Γνωρίζουμε το Κεφαλάρι:  Τίποτα στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου δεν σας προϊδεάζει για το τοπίο που θα αντικρίσετε ψηλότερα, ανηφορίζοντας τους φιδίσιους δρόμους των βουνών της Κορινθίας. Μετά τα πρώτα χιλιόμετρα κι αφού έχει ήδη χαθεί από τον ορίζοντα η θάλασσα, η φύση αρχίζει να δείχνει το βουνίσιο ταμπεραμέντο της. Εδώ σε ύψος 800 μέτρων στα ριζά της Ζήριας θα βρούμε το ήσυχο χωριό Κεφαλάρι (27 χλμ. από Κιάτο). Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Ντούσια η Δούσια και θεωρείται ένα από τα πιο παλιά της ορεινής Κορινθίας. Στη λιθόστρωτη πλατεία δεσπόζει ο ναός του Αγ. Δημητρίου και ο θεόρατος πλάτανος που φυτεύτηκε το 1875.

Εκτός από τους κοντινούς περιπάτους που μπορεί να γίνουν στις γύρω εξοχές και στην κοίτη του ποταμού Σοφαίνετου, υπάρχουν δυο σημαδεμένα μονοπάτια πού ξεκινούν από το χωριό και καταλήγουν σε υπεροχες φυσικές τοποθεσίες της Ζήρειας. Το πρώτο ξεκινά από τον ξενώνα του Φυσιολατρικού Ομίλου και τελειώνει στην κορφή της Μικρής Ζήριας (υψόμ. 2085) μετά από έντονη ανηφορική πορεία 7,5 χιλιομέτρων (περίπου 2 ώρες). Το δεύτερο μονοπάτι ξεκινά από τον ξενώνα "Αρχοντικό Κεφαλάρι" και καταλήγει μετά από 2,5 χλμ. στην τοποθεσία Μεγάλη Σπηλιά (έντονη πορεία 1 ώρας). Για τους κατόχους τετρακίνητου οχήματος ενδιαφέρουσα είναι η χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά από την πλατεία του χωριού και οδηγεί στο χωριό Μάννα κοντά στα Τρίκαλα (13 χλμ.).

 

Αρχαία Στύμφαλος: Από το ύψος της μόνης Ζάρακα ξεκινά ο χωματόδρομος που καταλήγει στη θέση όπου έχει εντοπισθεί η αρχαία πόλη Στύμφαλος από την οποία έχουν απομείνει ελάχιστα πράγματα. Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας όταν επισκέφτηκε την πόλη, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο . Μάλιστα πλέκει εγκώμια για το επίχρυσο άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, ενώ περιγράφει ανάγλυφες παραστάσεις με όρνιθες και μαρμάρινα γλυπτά γυναικών με πόδια ορνίθων. Οι Στυμφάλιοι -Αρκάδιοι στην καταγωγή- αναφέρονται στα Ομηρικά Έπη και συμμετείχαν στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η πόλη καταστράφηκε και παράκμασε τον 2ο αι. π.Χ.

 

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: Βρίσκεται στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης. Επιδίωξη του μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Ωράριο Λειτουργίας καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ. Τηλ.: 27470-22296

 

Μυθική Στυμφαλία: Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο στην περιοχή της αρχαίας πόλης Στυμφάλου υπήρχε έλος όπου έβρισκαν καταφύγιο κάτι πελώρια πουλιά με χάλκινα ράμφη και νύχια. Aυτές ήταν οι τρομερές Στυμφαλίδες όρνιθες τις οποίες σύμφωνα με το μύθο, κλήθηκε να εξολοθρεύσει ο Ηρακλής.  Σήμερα η επιφάνεια της λίμνης καλύπτει μια έκταση που φθάνει τα 7.700 στρέμματα. Στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του «Δικτύου Φύση 2000" έχουν συμπεριληφθεί 13090 στρέμματα, ενώ 2000 από αυτά χαρακτηρίζονται ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά.

 

Προτάσεις για κοντινές εκδρομές

Στυμφαλία – γύρος λίμνης: Ολόγυρα της Στυμφαλίας υπάρχει καλός ασφάλτινος δρόμος που προσφέρει θεσπέσια θέα στην λεκάνη της λίμνης. Στο χωριό Κιόνια θα δείτε την ερειπωμένη μονή Ζάρακα που ίδρυσαν το 13ο αιώνα καθολικοί μοναχοί από τη Σαβοΐα.

Από το χωριό Στυμφαλία θα συνεχίσουμε για το χωριό Καρτέρι που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Κιάτο με την Καστανιά και θα στρίψετε προς το χωριό Λαύκα (2 χλμ. από το Καρτέρι), ένα χωριό που ακουμπά στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Ολίγυρτου όρους με πολλά πηγαία νερά. Από εδώ ο δρόμος στρέφεται δυτικά και τρέχει κατά μήκος της νότιας όχθης. Σε προνομιακά σημεία η δασική υπηρεσία έχει εγκαταστήσει κιόσκια απΆ όπου θα απολαύσετε το πανόραμα της λίμνης και των γύρω βουνών.

Καρτέρι – Καστανιά: Από το χωριό Καρτέρι ξεκινά η έντονη ανάβαση με τις άφθονες στροφές που οδηγεί στο γνωστό ορεινό προορισμό της Καστανιάς (10 χλμ.). Από εδώ προτείνουμε να συνεχίσετε τουλάχιστον μέχρι το διάσελο απΆ όπου ξετυλίγεται όλη η κοιλάδα του Φενεού στα πόδια σας. Στους αδιόρθωτους "εραστές" των άφθονων χιλιομέτρων, προτείνουμε ακολουθώντας πάντα τους ασφάλτινους δρόμους που διασχίζουν την κοιλάδα του Φενεού να επισκεφτούν την πανέμορφη λίμνη Δόξα και στη συνέχεια μέσω των βουνών του Σαραντάπηχου να καταλήξουν στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου, στο ύψος της Ακράτας.

 

Πως θα πάτε: Από Αθήνα για Στυμφαλία μέσω Κιάτου θα χρειαστείτε 145 χιλιόμετρα που θα καλύψετε σχεδόν σε δύο ώρες. Ερχόμενοι από Πάτρα ή από τη δυτική Ελλάδα, το Κιάτο απέχει από το Ρίο 100 χλμ. Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στα χωριά Καρτέρι, Στυμφαλία και Κυλλήνη.

 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr