Στα Γιαννιτσά για πουλιά ή κανό-καγιάκ!

5835 Επισκέψεις στο άρθρο

Έχει συνολικό μήκος 50 χλμ. και ρέει σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από τα Γιαννιτσά. Ο λόγος είναι για τον ποταμό Λουδία των Γιαννιτσών, οι φυσικές πηγές του οποίου βρίσκονται στο Βέρμιο και το Πάικο, ενώ εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο. Συγκριτικό πλεονέκτημά του είναι η ηρεμία των νερών. Εδώ που έχουν διεξαχθεί πολλοί διασυλλογικοί αγώνες κωπηλασίας και κανό καγιάκ, από το 1980 και 1988 αντίστοιχα, ενώ το 2004 ήταν προπονητικό κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων, σας προτείνουμε μια μακεδονίτικη εξόρμηση στη φύση των Γιαννιτσών που παρουσιάζει ξεχωριστή βιολογική ποικιλία.

 
Η εκδρομή σας στα Γιαννιτσά, πέρα από την καλή διαμονή και τις άριστες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, μπορεί να διανθιστεί με φυσική δραστηριότητα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη πρόταση από μια πλούσια εκδρομή στον ποταμό Λουδία. Για την ιστορία, το όνομα του Λουδία έχει ελληνικές ρίζες και εκφράζει το «μαύρο νερό», ενώ είναι λιγότερο γνωστός και με τα ονόματα Λυδίας, Λοιδίας και Μαυρονέρι. Επί τουρκοκρατίας ήταν ο Καρά Σμακ που στα τουρκικά σημαίνει «μαύρο νερό». Ο Λουδίας, που έχει συνολικό μήκος 50 χλμ., δίνει μέση παροχή 20 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Με κατεύθυνση από τα ΒΔ προς τα ΝΑ, το ποτάμι συνδέει τους κάμπους της Πέλλας και της Ημαθίας με τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, εκβάλλοντας στον Θερμαϊκό κόλπο. Το μεγαλύτερο δε κομμάτι του χαράσσει τα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.

Ευκαιρία, λοιπόν, να επισκεφτείτε το σημερινό μεγάλο τεχνητό κανάλι που αν και δεν θυμίζει καθόλου την αρχική του μορφή, συγκεντρώνει νερά που προέρχονται κυρίως από το Πάικο μέσω του ρέματος Γράμος και των Πηγών Αραβησσού, από μια λεκάνη απορροής που έχει έκταση 1.250 τ.χλμ. Θα εντυπωσιαστείτε από το μέγιστο πλάτος της κοίτης του περίπου 60 μέτρων και το βάθος του 3-5 μέτρων. Επειδή το υψόμετρο του ποταμού είναι σχεδόν μηδενικό, φαινομενικά σας δίνεται η εντύπωση ότι είναι ένα ακίνητο ποτάμι με βασικό του χαρακτηριστικό τα μαύρα, σιωπηλά νερά. Αυτή η απόλυτη ηρεμία, άλλωστε,  έχει αναδείξει τον Λουδία ως το απόλυτο στέκι κωπηλασίας και κανό-καγιάκ.

Κάνοντας τη βόλτα σας στο Λουδία, θα χαλαρώσετε στον πανέμορφο, ήσυχο και απόκοσμο ποταμό που είναι γεμάτος άγρια ζωή. Συνδυάστε τις βόλτες σας με ειδυλλιακό τοπίο, επιλέγοντας τις ώρες της ανατολής και της δύσης στον ποταμό που είναι απλά μαγικές. Καθώς οι όχθες του είναι πλούσιες σε πυκνή βλάστηση, ένας πυκνός πράσινος ιστός δημιουργείται από άλλους παραποτάμους σαν το φιδίσιο μάτι των Γιαννιτσών. Δώστε βάση στη βλάστηση που αποτελείται από μεγάλα πλατάνια και ψηλές λεύκες, ιτιές, σκλήθρα, σφενδάμια, φτελιές και πυκνά πουρνάρια.

Κοντά στις όχθες, οι πυκνοί καλαμιώνες από το αγριοκάλαμο Phragmites australis θα σας ψιθυρίσουν τα μυστικά της φύσης, ενώ και οι λευκοκαλλιέργειες θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Μην εκπλαγείτε από τα πολλά δέντρα που πέφτουν μέσα στο ποτάμι με τους κορμούς τους, γεμάτους κισσούς να ξεπροβάλλουν από τα στάσιμα νερά. Η εικόνα αυτού του αχανούς δάσους ενισχύεται χρωματικά από τα κίτρινα και τα λευκά νούφαρα, ενώ στην επιφάνεια του νερού αυτά που βλέπετε είναι είτε η φακή του νερού είτε το νεροκάστανο.

Στον αέρα, στικταετοί, κραυγαετοί, φιδαετοί, σαΐνια, διπλοσάινα, γερακίνες και δεντρογέρακα είναι μερικά από τα πουλιά της τρελής σας φαντασίας που ελεύθερα σας μεταφέρουν την δύναμη της αγέρωχης ελευθερίας. Η ορνιθοπαρατήρηση σχεδόν σε κάθε σημείο του ποταμού είναι άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση, καθώς τριγυρίζουν και ερωδιοί και άλλα είδη όπως είναι το λούγαρο, η σταρήθρα, το αηδόνι, το ψευταηδόνι, το σπάνιο κουφαηδόνι, ο αετομάχος, ο γαϊδουροκεφαλάς, ο κοκκινοκεφαλάς, ο μουστακαλής, η υφάντρα, η τσιχλοποταμίδα, ο καλαμοτριλιστής και το νεροχελίδονο.

Επισκεφτείτε και το Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο Λουδίας που μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων, οργανώνει διάφορες αποστολές και αγώνες. Καθώς ο Λουδίας εμφανίζει πλούσιο φυσικό κάλος απερίγραπτης ομορφιάς, είναι ιδανικό μέρος για προπόνηση με μοναδικό και ιδιόμορφο υγρό στίβο. Γυρίστε στο ξενοδοχείο σας στα Γιαννιτσά ανανεωμένοι από την μικρή σας απόδραση στη φύση. Ήδη σας λείπει, είναι γεγονός!

Tags: ΕΔΕΣΣΑ