Μάνη όπως Νέα Υόρκη!

4947 Επισκέψεις στο άρθρο

Στη Βάθεια της Μάνης θα πας για πυργόσπιτα με πολεμίστρες και ζεματίστρες, για γκρίζες πέτρες και άσπρες μαρμαρόπετρες. Δες πέτρινα καταφύγια στο υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, στη «Νέα Υόρκη» της Μάνης.

 
Να πας στη Βάθεια της Μάνης για τους διώροφους, τριώροφους, μέχρι και τετραώροφους πύργους της που ορθώνονται επιβλητικά μπροστά σου και της έχουν χαρίσει την παρομοίωση με την Νέα Υόρκη. Μπες στον πειρασμό να δεις από κοντά τη γκρίζα πέτρα και την άσπρη μαρμαρόπετρα, παίρνοντας το δρόμο προς τον νοτιά από το Γύθειο. Στο ξεκίνημά σου, ο διάσημος οικισμός της Βάθειας ίσα που διακρίνεται από την ακτή, γαντζωμένος καθώς είναι πάνω στα βράχια. Αμέτρητες πεζούλες σκαρφαλώνουν στα πιο απόμερα σημεία και συγκρατούν το πολύτιμο χώμα. 

Η Βάθεια σε καλωσορίζει στην κορυφή του λόφου πυργοτειχισμένη και απόρθητη. Εξερεύνησε τα τοπικά χαρακτηριστικά της, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί, με το πέρασμα του χρόνου. Δες πηγάδια, στέρνες, δεξαμενές που συλλέγουν σταγόνα-σταγόνα το ζωογόνο νερό. Μελέτησε από κοντά τα αγέρωχα πυργόσπιτα, με τα ιδιαίτερα αγκωνάρια τους, τις γωνίες για να συνεννοούμαστε, και τα μικρά παράθυρα που παλιά ήταν πολεμίστρες. Είναι, φυσικά, γνωστό ότι οι πύργοι και τα πυργόσπιτα είναι κτισμένα με σοφία. Προσφέρουν ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο είναι οι ζεματίστρες και η (φιλο)σοφία τους. Κάθε πόρτα, μικρή και αυτή, με μια «ζεματίστρα» από πάνω της, ήταν έτοιμη, όπλο εν ενεργεία, να αντιμετωπίσει τον εχθρό, αν τυχόν τολμούσε να τη παραβιάσει. Με αυτήν την εικόνα, έχεις το χρονικό της καστροπολιτείας ολοζώντανο μπροστά σου.

Όσο για το τσουκάλι, σε περιμένει το καλύτερο ντόπιο λουκάνικο. Φάε, επίσης, φρέσκο ψάρι και ντόπιο μανιάτικο κρέας, στην γη που δένει τον άνθρωπο με την ιστορία και το παρελθόν του. Ίδιον των Μανιατών είναι και οι ελληνικές σημαίες, αλλά περί ορέξεως…