Στη λίμνη Δοϊράνη για σεργιάνι!

8088 Επισκέψεις στο άρθρο

Έχετε φτάσει στο όμορφο Κιλκίς, έχετε ολοκληρώσει με το check in στο χαριτωμένο ξενοδοχείο σας  και θέλετε να εξορμήσετε στη φύση. Τι πιο ρομαντικό από τη λίμνη Δοϊράνη που δεν απέχει ούτε 50 χιλιόμετρα από το Κιλκίς;

 
Έχετε φτάσει στο όμορφο Κιλκίς, έχετε ολοκληρώσει με το check in στο χαριτωμένο ξενοδοχείο σας  και θέλετε να εξορμήσετε στη φύση. Τι πιο ρομαντικό από τη λίμνη Δοϊράνη που δεν απέχει ούτε 50 χιλιόμετρα από το Κιλκίς; Θα πάτε εύκολα και άνετα, οδηγώντας από το Κιλκίς με βόρεια κατεύθυνση για να φτάσετε στο Δροσάτο, πρώην έδρα του Δήμου Δοϊράνης. Εκεί, στο Δροσάτο, θα δείτε την ειδική σήμανση για αριστερή παράκαμψη προς Δοϊράνη. Στρίβετε αριστερά και μεμιάς παρατηρείτε, επάνω στο λόφο, το μνημείο της μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δίπλα,  -και μακριά από εμάς- είναι και το … νεκροταφείο Ελλήνων στρατιωτών και ένα των Βρετανών.

Περπατώντας στις όχθες της λίμνης, αφεθείτε στις γαλήνιες εικόνες. Το βλέμμα ταξιδεύει μέσα από βάρκες που ξεκουράζονται, ενώ ελπίζετε για το άτακτο ψάρι, έναν κάτοικο από τα 18 είδη του υπέροχου νερού που θα ξεπηδήσει από το νερό και θα το απαθανατίσετε. Γριβάδια, γουλιανοί, πλατίτσες και τούρνες  κατοικούν στην λίμνη. Μη σας εκπλήξει αν κάποιος πελεκάνος εμφανιστεί μπροστά σας, ψάχνοντας για τροφή, και αυτοί ζουν ελεύθεροι. Πουλιά που φτερουγίζουν, χαρείτε τα και αντιγράψτε την ανεμελιά τους. Στη λίμνη, αναζητήστε και το Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης, που θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων. Είναι ένας θησαυρός για τη φύση και την ελληνική της ταυτότητα.

Για φαγητό, αν δεν ξαναγυρίσετε στο Δροσάτο, πάρτε το δρόμο που κινείται δίπλα στη λίμνη και κατευθύνεται βόρεια, προς το δημοφιλές χωριό Μουριές. Χαρείτε σκλήθρα, φράξους και καραγάτσια. Τα δέντρα της φύσης αποπνέουν μαγεία πάντα. Αυτή η μαγική διαδρομή θα σας βγάλει στο παρόχθιο δάσος "Χίλια Δέντρα", που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης και αποτελείται από πανύψηλες βελανιδιές και αιωνόβια πλατάνια. Ακόμη και εκεί, μέσα στα πράσινα, το ανθρώπινο δαιμόνιο έχει μεγαλουργήσει και θα βρείτε σούπερ ψησταριά να σας περιμένει για ψητά ή φρέσκο λιμνίσιο ψάρι στα κάρβουνα, όλα φτιαγμένα με μαεστρία και μεράκι.

Μετά το δάσος, σεργιανίστε στις Μουριές και εντοπίστε στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, που έχει 2.031 μ. ύψος, τον εποχιακό καταρράκτη των Μουριών στη θέση Ανω Σούρμενα, κοντά στο τριεθνές. Για την ιστορία, το βουνό το μοιραζόμαστε με τη Βουλγαρία, και είναι τόσο γυμνό όσο και εντυπωσιακό ψηλά. Οι πλαγιές του καλύπτονται από πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, πεύκα, οξιές και σημύδες, που είναι το εθνικό δέντρο της Ρωσίας. Στα δάση του ζουν αγρίμια, όπως λύκοι, αλεπούδες, τσακάλια, λαγοί, αγριογούρουνα, κουνάβια, ασβοί και σκιουράκια. Τέλος, άλλα χωριά που προτείνονται για φίλεμα και… χάζι είναι το χωριό Αλεξάνδρα και το χωριό Καβαλλάρης. Αν δεν ήταν τόσο όμορφα, δεν θα σας προτείναμε αυτήν την εξόρμηση στο Κιλκίς και στην άγρια φύση που διανθίζεται από γραφικά λημέρια.

Tags: ΚΙΛΚΙΣ