Φωλιασμένη στον κάθετο βράχο Ιερά Μονή Προδρόμου

Ο Λούσιος, το ποτάμι, που έχει συνδέσει το όνομα του με την Δημητσάνα, έδινε ζωή σε 90 μπαρουτόμυλους, που έφτιαχναν όλο το μπαρούτι της επανάστασης 1821.

Πέτρινα σκαλοπάτια στην είσοδο της μονής

Η θέα είναι πραγματικά επιβλητική

Θα κρεμιόσουν πάνω από ένα φαράγγι;

11788 Επισκέψεις στο άρθρο

Σηκώνεις το κεφάλι σου και βλέπεις βράχια. Κοιτάς προς τα κάτω και το μάτι σου χάνεται στο κενό. Βγαίνεις στο μπαλκόνι για να συνέλθεις από τον ίλιγγο και να απολαύσεις ελληνικό στη χόβολη και λουκούμια αγναντεύοντας τη συναρπαστική θέα στο φαράγγι. Θα μπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας του Hollywood, όμως είναι απλά η Μονή Προδρόμου στη Στεμνίτσα της Ορεινής Αρκαδίας.

 
Ένα μοναστήρι μπορεί να μην αποτελεί το νούμερο ένα αξιοθέατο για έναν σύγχρονο επισκέπτη, το συγκεκριμένο όμως μόνο κλασικό μοναστήρι δεν θα το χαρακτήριζες.  Πάνω από όχθη του ποταμού Λούσιου, στη βάση ενός ψηλού και άγριου βράχου, δεσπόζει η Μονή Προδρόμου που «κρέμεται» κυριολεκτικά πάνω από το φαράγγι. Γαντζωμένο κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο, το μοναστήρι κόβει την ανάσα και στον πιο κοσμογυρισμένο επισκέπτη.

Εκεί δεν θα πας απαραίτητα για να θαυμάσεις τις αγιογραφίες και να νιώσεις την κατανυκτική ατμόσφαιρα. Καταρχάς, για να το προσεγγίσεις θα πρέπει να περπατήσεις ολόκληρο το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Λούσιου. Μην βιαστείς να «κουραστείς». Η διαδρομή θα σε μαγέψει με την οργιώδη βλάστηση και τα ορμητικά νερά του Λούσιου να σου κρατούν συντροφιά σε κάθε σου βήμα.

Φτάνοντας στη Μονή Προδρόμου θα σταθείς στη μεγάλη κεντρική πύλη. Τη ματιά σου θα μαγνητίσουν τα σημάδια από βόλια. Τα σημάδια αυτά προέρχονται από τις ριπές των Τούρκων κατά την επανάσταση του 1821, τότε που η μονή αποτελούσε καταφύγιο και νοσοκομείο για τους αγωνιστές όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας. Για τις ανάγκες του Αγώνα επίσης προσέφερε πολύτιμα ιερά σκεύη, ενώ συγχρόνως ήταν κέντρο ανεφοδιασμού των πολιορκητών της Τριπολιτσάς.

Μόλις ξεπεράσεις το δέος που αναμφισβήτητα θα σε καταβάλει, θα συνεχίσεις για να ανέβεις τα πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στο εσωτερικό της Μονής. Εκεί οι μοναχοί θα σε υποδεχτούν με ελληνικό καφέ στη χόβολη και λουκούμια και με τις ιστορίες που θα σου αραδιάσουν για την κατασκευή του μοναστηριού τον 16ο αιώνα θα σε κάνουν να ξεχάσεις όλη την κούραση. Μόλις ανακτήσεις και πάλι τις δυνάμεις σου, επισκέψου το εργαστήριο ζωγραφικής και ραπτικής ιερών ενδυμάτων και αφιέρωσε λίγο χρόνο στην αξιόλογη συλλογή 1000 περίπου βιβλίων.

Στο τελευταίο επίπεδο βρίσκεται και το καλύτερο σημείο αυτής της ιδιαίτερης επίσκεψης. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι της Μονής, θα σηκώσεις ψηλά το κεφάλι σου και από πάνω σου θα δεις να κρέμεται επιβλητικός ένας τεράστιος βράχος. Το βλέμμα σου κατεβαίνει ενστικτωδώς και χάνεται στο κενό. Κάτω ακριβώς από εκεί που στέκεσαι, υπάρχει το χάος. Η ανυπέρβλητη θέα στο φαράγγι, θα σου κόψει την ανάσα. Η άγρια αρκαδική φύση που απλώνεται μπροστά στα μάτια σου σε όλο της το μεγαλείο θα σε μαγνητίσει.

Αυτή η επίσκεψη σε μοναστήρι θα σου μείνει, σίγουρα, αξέχαστη. Εσύ αντιστέκεσαι ακόμα να τη χάσεις;