Θα ξεχάσεις μέχρι και ... το τσίπουρο!

5603 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρίσκεστε στο Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, και μόλις έχει βρέξει. Πατώντας μερικά φύλλα βελανιδιάς που έχουν πάρει απόχρωση καφετιά, λόγω της τανίνης, φτάνετε σε μία από τις φωλιές της πηλιορείτικης γαστρονομίας. Τι πρέπει να προτιμήσετε;

 
Σπεντζοφάι
Και έρχεται επιτέλους η ώρα του καλού φαγητού. Το σπεντζοφάι είναι το παραδοσιακό πιάτο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο καθώς το κράμα από χωριάτικα ζουμερά λουκάνικα, πιπεριές πράσινες-από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί τα σπόρια στο καθάρισμα για να πέφτουν πιο ελαφριές στο στομάχι- και μελιτζάνες, για όποιον το θέλει, είναι ακαταμάχητος πειρασμός. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο νόστιμο για τον ουρανίσκο αλλά και ευχάριστο στο μάτι που έχει χορτάσει ήδη από την πανδαισία των χρωμάτων. Δεν σταματάς να βουτάς στη σάλτσα με τα λουκάνικα, καθώς αυτή η πηλιορείτικη σπεσιαλιτέ είναι για όλες τις εποχές και τα γούστα, ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς. Συνιστάται για μεσημέρι συνήθως λόγω των καρυκευμάτων.

Κοντοσούβλι
Το κρεατικό δεν γίνεται να λείψει από το τραπέζι της παρέας. Μεταξύ των πιο διάσημων πιάτων, το κοκορέτσι κατέχει τιμητική θέση για το καλό ψήσιμο, κάπου στο ενδιάμεσο άψητου και παραψημένου για να εξακολουθεί να είναι μαλακό. Με την κατάλληλη σάλτσα πιτάκια κομμένα και τηγανητές πατάτες, είτε χοιρινό είτε μοσχαρίσιο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Οι πιο λάτρεις του είδους, βέβαια, καταλήγουν στο ριμπάι του μοσχαρίσιου.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί
Στο Πήλιο, αρκετά από τα πιάτα σπεσιαλιτέ έχουν και μικρασιατική καταγωγή, καθώς και στο Βόλο υπάρχει η Νέα Ιωνία που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Μία από αυτές τις σπεσιαλιτέ μικρασιατικής προέλευσης είναι το χουνκιάρ μπεγιεντί, μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας. Προτείνεται σε εσάς που λατρεύετε τη μελιτζάνα και δεν σας βαραίνει στο στομάχι. Ιδιαίτερο πιάτο με μαεστρία και μεράκι μαγειρεμένο, μπορεί να συνοδεύεται και από ρύζι μαγειρεμένο με το ζουμί του κοκκινιστού για ακόμη καλύτερη γεύση.

Κρουστάρια
Πολλές είναι οι πίτες του Πηλίου με το χωριάτικο φύλλο, όμως μια ιδιαίτερη επιλογή είναι τα Κρουστάρια, η περίφημη πρασόπιτα. Το μυστικό βρίσκεται στη σύνθεση του μείγματος, όπου-εκτός από πράσα-οι Πηλιορείτισσες βάζουν λίγη κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι, καρότο και μαϊντανό. Η μίξη των χρωμάτων, χαρακτηριστικό της καλής μαγειρικής, εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα. Τα κρουστάρια, αυτά τα πεντανόστιμα μασούρια πρασόπιτας σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

Τσιγαριστά χόρτα με μυρωδικά και αυγά
Φυσικά και το ορεκτικό πρέπει να είναι πλούσιο αλλά να μην κόβει και την όρεξη. Αρκεί να έχει κάτι ιδιαίτερο για να το προτιμήσουμε ξανά. Στο Πήλιο, το ιδιαίτερο είναι αυτό που βασίζεται σε έξυπνο συνδυασμό. Τα χόρτα που μαζεύει η καλή γερόντισσα και τα ποσέ αυγά της παιδικής ηλικίας, από δύο πιάτα, γίνονται ένα με μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και χρωματικά, το πιάτο έχει ενδιαφέρον, καθώς το βαθύ πράσινο βρίσκει την σπιρτάδα του κρόκου ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δελεαστικό, προτού ακόμη το δοκιμάσεις. Συνοδεύεται με φρέσκο, χωριάτικο ψωμί που έχει ψηθεί κάπως για τις γενναίες βούτες στο λάδι. 

 
    • Autotriti-touring

      Απάντηση: Πατώντας πάνω σε κάθε καταχώρηση μπορείτε να μεταβείτε στο site της κάθε επιχείρησης, όπου και υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (διεύθυνση, τλέφωνο, κτλ)