Ιαματικά λουτρά και βουτιές

Στην καρδιά της αρχαίας πόλης

Το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Κω

Το κτίριο του Επαρχείου δεσπόζει στην παραλιακή οδό Γ. Παπανδρέου

Θεραπευτικά όμορφη

4437 Επισκέψεις στο άρθρο

Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων εντυπωσιάζει με το πλήθος των ιστορικών μνημείων του και τη διάπλατη ακτογραμμή του. Χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό οικοδόμησης, καθώς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κατακλύζουν τις ομορφότερες παραλίες του.

 

Ευτυχώς, ακόμη οι αμμουδιές του είναι χρυσαφένιες και ατέλειωτες, τα ορεινά πευκοδάση πλούσια και εκτεταμένα, οι πόλεις και τα χωριά του κατάστικτα από αρχιτεκτονικά στολίδια, η γη του σπαρμένη με αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας φήμης.  Στην Κω ο επισκέπτης πρέπει να έρθει «διαβασμένος» αν θελήσει να δει μερικά έστω από τα αναρίθμητα και σπουδαία αξιοθέατα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρώτευσα του νησιού θα μονοπωλήσει αρκετό από τον χρόνο σας.

Εμπρός Θέρμες για spa και κολύμπι

Από το λιμάνι της Κω θα ακολουθήσετε τον παραλιακό ασφάλτινο δρόμο προς Ψαλίδι (5 χλμ από το λιμάνι) και θα συνεχίσετε δυτικά προς Θέρμες μέχρι ο δρόμος να σταματήσει σε αδιέξοδο. Ένας κατηφορικός χωματόδρομος θα σας φέρει στη μικρή παραλία όπου λειτουργεί καντίνα, ακριβώς πάνω από το σημείο όπου αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές. Το ακρογιάλι είναι στρωμένο με άμμο, μαύρο βότσαλο και είναι περίκλειστο από κοφτερά, κάθετα βράχια.

 

Περπατήστε στην καρδιά της αρχαίας πόλης

Το τμήμα αυτό της πόλης είναι το πιο ευχάριστο για περίπατο, καθώς ενδιάμεσα υπάρχουν πολλά σημεία να σταματήσεις για καφέ ή να κάνεις τα ψώνια σου.

 

Ξαποστάστε στην Πλατεία Ελευθερίας

Στο κέντρο της παλιάς πόλης συναντάμε την ευρύχωρη πλατεία Ελευθερίας, σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Ενδιαφέρουσα είναι η παρακείμενη Αγορά και φυσικά το σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο. Όμως η πλατεία Ελευθερίας είναι πασίγνωστη για τα καφέ της αφού εδώ όλοι κάποια στιγμή θα σταματήσουν για να ξαποστάσουν από την κούραση της ημέρας.

 

Γνωρίστε το μεσαιωνικό πρόσωπο της Κω

Στην άκρη του λιμανιού εντυπωσιάζει με το διπλό τείχος του που περισφίγγει την ακτή, το καλοδιατηρημένο κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών ή Κάστρο της Nερατζιάς. Οι χώροι του κάστρου είναι επισκέψιμοι. Συνέχεια της οχύρωσης είναι το Μανδράκι - το παλιό οχυρωμένο λιμάνι - το πιο πολυσύχναστο σημείο του νησιού. Η θέα από τις επάλξεις του προς το παλιό λιμάνι είναι εντυπωσιακή.

 

Νοικιάστε ποδήλατο για μια αξέχαστη βόλτα στην παραλία

Η Κώς θεωρείται το νησί των ποδηλατών και όχι άδικα καθώς  εδώ υπάρχουν τα περισσότερα χιλιόμετρα οργανωμένου ποδηλατοδρόμου στο Αιγαίο και κυκλοφορούν τα περισσότερα ποδήλατα. Μέσα στην πόλη η δημοφιλέστερη διαδρομή πραγματοποιείται στον παραλιακό δρόμο Γ. Παπανδρέου όπου βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα κτήρια Ιταλικής αρχιτεκτονικής όπως  το εντυπωσιακό Επαρχείο.

 

Πηγαίντε στην παραλία Κέφαλος, για wind surf και όχι μόνο

Μετά τη μεσόγεια κωμόπολη Αντιμάχεια, αφού απολαύσετε μια θαυμάσια διαδρομή μέσα σε πευκοδάση θα κατηφορίσετε για την εντυπωσιακή ακτή του Κέφαλου που απέχει 40 χιλ. από την πόλη της Κω. Εδώ κατά μήκος του καλογραμμένου όρμου όπου δεσπόζει η νησίδα Καστρί, αναπτύσσονται πολλά ξενοδοχεία, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, παραλιακά εστιατόρια και beach bar. Tην τιμητική τους έχουν όσοι ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα, καθώς το τοπικό μικροκλίμα ευνοεί τους κατάλληλους ανέμους που χρειάζονται τα ελαφρά σκάφη windsurf και τύπου καταμαράν, αλλά και αυτά του εντυπωσιακού kite surfing.

 

Γευθείτε

  • Χειροποίητο μπακλαβά
  • Κατσικίσιο τυρί
  • Παραδοσιακό ποτό κανελλάδα
  • Κατσικάκι γεμιστό (φτό)

Tags: ΚΩΣ