Martin Baltimore της Βασιλικής Ελληνικής Αεροπορίας Φωτό : Αλέξανδρος Μαλαγάρης

Χριστός στις Ράχες visitikaria.gr

Αντιπειρατικό σπίτι nhsosikarias.blogspot.gr

Αντιπειρατικό σπίτι nhsosikarias.blogspot.gr

Το μυστικό του βυθού της Ικαρίας

7037 Επισκέψεις στο άρθρο

Δες τι έκρυβε ο βυθός της Ικαρίας, εδώ και 75 χρόνια. Ανακάλυψε τα σπίτια-βράχους, που έφτιαχναν οι ντόπιοι για να προστατευτούν από τους πειρατές και βρες την σημασία της «ικαριώτικης φιλοσοφίας».

 
Ίσως πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό νησί, πάνω στο χάρτη. Όταν κάποιος σου πει , ότι πήγε Ικαρία κάνεις ερωτήσεις σαν να πήγε σε άλλη ήπειρο. Σε αυτό το νησί λειτουργούν αλλιώς, διαφορετικά: χαλαροί ρυθμοί, πανηγύρια και μακροζωία οδηγούν σε αυτό το νησί του Βορείου Αιγαίου.

Η Ικαρία βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού ανακαλύφθηκε ιδιαίτερο αεροπλάνο στον βυθό της από το Β.ΠΠ.
Είναι γεγονός πως η Ικαρία αυτές τις μέρες, έφερε στην επιφάνεια ένα μυστικό το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, ένας θρύλος ετών επαληθεύτηκε. Ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ (Martin Baltimore), έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Ικαρίας το 1945, ενώ πήγαινε Θεσσαλονίκη και πρόσφατα εντοπίσθηκε κοντά στον οικισμό του Μαγγανίτη σε βάθος 16 μέτρων! Μάλιστα, λέγεται ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ότι η εύρεσή του προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί 1.500 τέτοια αεροσκάφη και μέχρι σήμερα δεν έχει διασωθεί κανένα παρά μόνο το συγκεκριμένο.

Χριστός στις Ράχες, εδώ τα μαγαζιά ανοίγουν μόνο το βράδυ και απλά θα..χαλαρώσεις. Δύσκολα να βρεις μέρος, όπως αυτό.
Πρόκειται για ένα μοναδικό  ορεινό χωριό της Ικαρίας και  έχει το όνομα του Χριστού. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία της χαλαρότητας , δεν υπάρχει αυτό το σύνηθες 24ώρο που γνωρίζουμε εμείς, ως την καθημερινότητα μας. Στο χωριό αυτό  , τα μαγαζιά ανοίγουν βράδυ  για να  ψωνίσετε  το οτιδήποτε. Επίσης, αξίζει να  σημειώσουμε,  ότι το χωριό της Ακαμάτρας είναι ένα πολύ όμορφο  μέρος με ιδιότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού. «Συνίσταται» μία στάση για να το γνωρίσετε.

Τα μοναδικά πανηγύρια στην Ικαρία, αποδεικνύουν την φιλοξενία και έθιμα του λαού μας. Όλη η «ικαριακή φιλοσοφία»  βρίσκεται εδώ.
Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι σαν να λέμε και η ταυτότητα της. Δεν γίνεται να την επισκεφτείς, χωρίς να πας σε ένα πανηγύρι της είναι σαν να μην έχεις βρει τη όλη φιλοσοφία των κατοίκων στο εν λόγω νησί. Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι είναι καλή παρέα και η διασκέδαση. Οι ντόπιοι διατηρούν μέχρι και σήμερα   την παραδοσιακή μορφή  των πανηγυριών, ωστόσο χωρίς να είναι ξεπερασμένα . Στο πανηγύρι είναι μια παρέα. Εκεί θα ακούσεις την μουσική της Ικαρίας  και θα χορέψεις ικαριακό  χορό, θα φας πολύ και  θα πιεις ντόπιο κρασί και θα διασκεδάσεις μέχρι το επόμενο πρωί.

Τα αντι-πειρατικά «βραχόσπιτα», ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό φαινόμενο, τεράστιοι στρογγυλοί βράχοι που τους έβαλαν πέτρα.
Περίπου  το 1700, οι κάτοικοι φοβόντουσαν πολύ τις πειρατικές επιδρομές και έτσι σκέφτηκαν έναν τρόπο για να μπορέσουν να ξεφύγουν και να μην γίνουν αντιληπτοί. Τα τεράστια βράχια τα μετέτρεψαν σε σπίτια και δημιούργησαν σπίτια χωρίς παράθυρα και χωρίς καμινάδα. Τα σπίτια αυτά ήταν κρυμμένα εντελώς πίσω από τα δέντρα και τα μισό σπίτι βρισκόταν βυθισμένο μέσα στην γη.  
 

Tags: ΙΚΑΡΙΑ