Το πιο διάσημο νησί της Ηπείρου

9245 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Ελλάδα στα πελάγη της έχει εκατοντάδες νησιά. Έχει όμως κι ένα που γεωγραφικά βρίσκεται στην Ήπειρο κι είναι το πιο διάσημό της.

Εξερευνήστε τα Ιωάννινα και που διαθέτουν και Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων αλλά και την πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα.

Με το καραβάκι στο νησί των Ιωαννίνων
Το νησάκι γνωστό και ως νησάκι της Κυρα Φροσύνης αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμου κατοίκους των Ιωαννίνων. Μολονότι η κατοίκηση νησιών μέσα σε λίμνη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο παγκοσμίως, περίπου 100 οικογένειες που ασχολούνται με τον τουρισμό και το ψάρεμα έχουν επιλέξει να παραμένουν στο Νησί της Παμβώτιδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 10 λεπτών από τα Γιάννενα. Τα καραβάκια με κατεύθυνση το φημισμένο αυτό νησί ξεκινούν από τον Μόλο και το ταξίδι μέσα στην λίμνη έχει διάρκεια μόλις 10 λεπτά. Στο νησάκι εκτός από έναν γραφικό οικισμό θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά προϊόντα αλλά και αρκετά μαγαζιά με έργα λαϊκής τέχνης όπως επίσης και μερικές καφετέριες που θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακά Γιαννιώτικα γλυκά

Επισκεφθείτε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη
Στην περιοχή Μπιζάνι, μόλις 12 χιλ. έξω από τα Ιωάννινα, σας περιμένει μια αξέχαστη περιπλάνηση στην ιστορία. Ο Παύλος Βρέλλης εργάστηκε πολλά χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες για να στήσει αυτό το μουσείο, όπου στα 150 κέρινα ομοιώματα του αποτυπώνονται οι ιστορικοί αγώνες των Ελλήνων μέσα από μορφές που σημάδεψαν τον τόπο. Στο μουσείο εκθέτονται μορφές της προεπανάστασης αλλά και της επανάστασης. Αναφορές έχει επίσης στο Βυζάντιο, την Αρχαία Ελλάδα, την μάχη της Κρήτης και πολλά ακόμα αφιερώματα που θα σας καθηλώσουν. Όλα τα πρόσωπα (όπως επίσης τα χέρια και τα πόδια) είναι φτιαγμένα από καθαρό κερί μέλισσας ενώ τα μαλλιά, είναι τα περισσότερα από συνθετική τρίχα.

Περιηγηθείτε στο ιστορικό Κάστρο
Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της Ηπείρου και είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξαναχτίζει το κάστρο το 1815 σχεδόν από τα θεμέλια του. Η πύλη του διατηρημένη σε άρτια κατάσταση και άκρως επιβλητική σας καλωσορίζει σε ένα χώρο 200 περίπου στρεμμάτων γεμάτο από ιστορία. Τα στενά του δρομάκια θα σας οδηγήσουν στο λόφο που βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά, xτίστηκε το 1618 από τον ομώνυμο Πασά σε ανάμνηση της συντριβής της επανάστασης του Διονυσίου Φιλόσοφου. Τα δύο φυσικά υψώματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κάστρου διαμορφώθηκαν ήδη από τη βυζαντινή εποχή ως ακροπόλεις. Η βορειοανατολική είναι γνωστή ως ακρόπολη του Ασλάν πασά και η νοτιοανατολική ακρόπολη, γνωστή ως ακρόπολη Ιτς Καλέ. Ενώ στο κάστρο θα βρείτε ακόμη την τούρκικη βιβλιοθήκη που κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει αίθουσα με τετράγωνο διάδρομο και δύο δωμάτια στις άκρες. Είναι εξαιρετικής τέχνης οι θολωτές στέγες, σώζεται άθικτη, μόνο που δεν διεσώθησαν βιβλία ή χειρόγραφα.
 
Rafting και extreme sports στα ποτάμια των Ιωαννίνων
Τα δύο ποτάμια των Ιωαννίνων, ο Βοϊδομάτης και ο Αραχθος, προσφέρονται για την πρώτη σας επαφή με το rafting, αφού έχουν μικρό βαθμό δυσκολίας.
Η πρώτη αποτελεί μια διαδρομή απόστασης 5km και δευτέρου βαθμού δυσκολίας, κατάλληλη για όλη την οικογένεια, χωρίς προαπαιτούμενη εμπειρία rafting ενώ η δεύτερη είναι τρίτου βαθμού δυσκολίας. Πρόκειται για δύο διαδρομές ιδανικές για όλους.

Rafting στον Βοϊδομάτη:
Aφετηρία της διαδρομής αποτελεί η Γέφυρα της Αρίστης. H διαδρομή είναι μια απόσταση 5km, στη οποία περνώντας κάτω από μια αψίδα Πλατάνων, θα φθάσετε στην παλιά γκρεμισμένη γέφυρα που το 1911 την παρέσυρε το ποτάμι. Απέναντι βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Σπηλαιώτισσας. Μέσα από έντονες φυσικές εικόνες κατά τη διάρκεια της κατάβασης θα συναντήσετε τη Βραχοσκεπή της Μπόιλας. Μια σπηλιά με ιστορία και ευρήματα χιλιάδων ετών.

Rafting στον Αραχθo:
Με αφετηρία της διαδρομής τη Γέφυρα Πολιτσάς,τα πληρώματα επιβιβάζονται στις βάρκες και το ταξίδι ξεκινάει! Η διαδρομή διασχίζει το πιο στενό κομμάτι του ποταμού και είναι τρίτου βαθμού δυσκολίας. Αφού διανύσετε το πρώτο συναρπαστικό πέρασμα της διαδρομής θα φτάσετε σε μια σπηλιά, όπου μια νεροκουρτίνα και τα βρύα δημιουργούν μια εικόνα απίστευτης ομορφιάς.