Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ελλάδας

50696 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Λεωνίδιο κρύβει το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ελλάδας. Η εικόνα του να δεσπόζει στη μέση του βουνού μέσα σε σπηλιά είναι πραγματικά απίστευτη.

 
Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ελλάδας - Κτισμένο μέσα σε σπηλιά
 Πήγαινε στο μοναστήρι του Αγιου Νικολάου Σίντζα. Φτιάχτηκε τον 14ο αιώνα μέσα σε μια σπηλιά στο κοίλωμα απότομης βραχώδους λοφοπλαγιάς. Μπες από την τοξευτή ξύλινη πόρτα και δες τη θέα προς τον κάμπο του Λεωνιδίου. Η σπάνια εικόνα του Αγίου Νικολάου χρονολογείται από το 1767 και το θέμα της είναι εξαιρετικά σπάνιο γιατί απεικονίζει την Κοίμηση του Αγίου.

Βούτα στα καταγάλανα νερά στην παραλία του Λάκκου
Πήγαινε στο λιμάνι της Πλάκας, στην αγκαλιά του μόλου και δες τη μικρή αμμουδερή παραλία. Πίσω από την προβλήτα, εκεί όπου δένουν τα ιστιοφόρα, εμφανίζεται ένα απλωτό ακρογιάλι που ξετυλίγεται για 2-3 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή ως το χωριό Λάκκος. Σε μερικά σημεία υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και διαυγή. Η παραλία λόγω του μήκους της δύσκολα γνωρίζει τον κορεσμό.

Φωτογράφισε τα εντυπωσιακά αρχοντικά του Λεωνιδίου
Στην είσοδο του Λεωνιδίου σε υποδέχεται η επιγραφή «Καούρ - Εκάνατε» που σημαίνει «Καλώς ήρθατε». Η βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια θα σου μείνει αξέχαστη. Δες τις παλιές κεραμοσκέπεστες κατοικίες, τις μπουκαμβίλιες και τους λευκούς μαντρότοιχους με τις σκούρες πόρτες που δημιουργούν χρωματική πανδαισία. Από τα παλιότερα κτήρια του Λεωνιδίου είναι οι πύργοι Τσικαλιώτη και Χατζηρούδη, τα αρχοντικά Πολύτιμου και Κατσικογιάννη. Συνολικά υπάρχουν περίπου 120 με νεοκλασικές επιρροές, χτισμένα τον 19ο αι. από Μοραΐτες, αλλά και Ιταλούς μαστόρους. Στο εντυπωσιακό καστρόσπιτο του Τσικαλιώτη (1808) πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικών και φωτογραφίας.

Πήγαινε οπωσδήποτε για ψαράκι στο ψαροχώρι της Σαμπατικής
Το λιμανάκι της Σαμπατικής θα σου μαγνητίσει το βλέμμα. Αν και έχει πολύ λίγα σπίτια τα πλείστα είναι κτισμένα στο μυχό του κόλπου κατά μήκος της ακτής. Δες στη μια του άκρη το λιμανάκι που δένουν τα καΐκια και από την άλλη ένα-δύο ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.  Μπορείς να διανυκτερεύσεις σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την ίδια ή την επόμενη μέρα να βουτήξεις στην πεντακάθαρη θάλασσα!
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ