Φωτό: Τάκης Ηγουμενίδης

Το τζάμπα Ναύπλιο: Τα πιο ωραία είναι δωρεάν

11301 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα πιο ωραία στη ζωή είναι δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν. Αρκεί να ξέρεις πού να πας.

Δείτε με ένα κλικ πού να μείνετε και τι να κάνετε στο Ναύπλιο


Για «σουλάτσο» στην πλατεία Συντάγματος

Θα περπατήσεις στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, στον «μεγάλο δρόμο» των ντόπιων που διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο και θα καταλήξεις στην όμορφη πλατεία Συντάγματος που παλιότερα ονομαζόταν Πλατεία Πλατάνου.
Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καλοδιατηρημένα κτίρια της πόλης, η Σχολή Ευελπίδων, το υπουργείο Στρατιωτικών, η κατοικία του Βαυαρού αντιβασιλιά ¶ρμανσμπεργκ ο οποίος επόπτευε τον ανήλικο Όθωνα, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, το ενετικό κτίσμα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Σημαντικά ιστορικά κτίσματα επίσης είναι το Βουλευτικό όπου τον Ιανουάριο του 1828 ορκίστηκε ο Καποδίστριας με την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπου αργότερα δολοφονήθηκε. Πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ μετατρέπουν τη πλατεία σε σημείο συνάντησης, σουλάτσου και χαλάρωσης αφού συνδυάζει ανεπιφύλακτα το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ο γύρος της Αρβανιτιάς
Στην Ακροναυπλία, παίρνεις το δρομάκι πίσω από το λιμάνι από το τελείωμα του Φάρου και κάνεις το γύρο της Αρβανιτιάς με θέα την Κίο Αργολίδας και το Αστρος. Στα δεξιά σου έχεις μόνιμη σύντροφο τη θάλασσα και το γλυκό μπλε, ενώ είσαι αγκαλιά με το ταίρι σου και κάνετε μαζί την πλακόστρωτη ρομαντική βόλτα του Ναυπλίου που έχει κερδίσει τις καρδιές όλων, ντόπιων και επισκεπτών.

Σεργιάνι και χιλιάδες χρώματα, στα καλντερίμια
Ξεφύγετε από τα πολυσύχναστα μέρη του κέντρου της πόλης και χαθείτε στα ήσυχα ανηφορικά καλντερίμια και τις λαϊκές γειτονιές που αποδεικνύουν ότι το Παλιό Ναύπλιο παραμένει μια ζωντανή πόλη. 
Περιεργασθείτε τα παλιά κτίρια που διατηρούν την νοσταλγία του παρελθόντος με τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες μιας άλλης αισθητικής, τις ανθισμένες αυλές τους, αλλά και τις πέτρινες βρύσες με τα εντυπωσιακά ανάγλυφα στις γωνιές των δρόμων και απολαύστε τη ρομαντική ατμόσφαιρα που όλα αποπνέουν.

(σχεδόν τσάμπα) Παλαμήδι. Τα 999 σκαλιά και η Φυλακή του Κολοκοτρώνη
Πάνω από την Ακροναυπλία και ανατολικά της πόλης του Ναυπλίου δεσπόζει ο βράχος Παλαμήδι. Η αρχική ιδέα της οχύρωσής του ανήκει στον αρχιστράτηγο των ενετών Morosini όταν ανακατέλαβε το Ναύπλιο από τους Τούρκους το 1686. Κατά τη δεύτερη περίοδο Ενετοκρατίας, το έργο σχεδιάστηκε από τον κυβερνήτη Grimani και ολοκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια (1711-1714) από τον Agostino Sagredo. Η θέα από τις επάλξεις του είναι πέραν κάθε περιγραφής. Οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε από εκεί είναι σίγουρο πως θα γίνουν «πρωταθλήτριες» σε Likes ! Με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τα 999 (σύμφωνα με την παράδοση) σκαλοπάτια, ο επισκέπτης του Ναυπλίου επιβάλλεται να επισκεφτεί το θρυλικό φρούριο.