Το χωριό των πελαργών

2990 Επισκέψεις στο άρθρο

Μεγάλη αγάπη για τους πελαργούς έχουν οι κάτοικοι στο Κλειδί Ημαθίας που περιμένουν την άνοιξη με την πρώτη φτερωτή έλευση!

 
Ιδιαίτερα περήφανοι είναι οι κάτοικοι στο Κλειδί Ημαθίας για το γεγονός ότι οι πελαργοί "προτιμούν" το χωριό τους, που το αποκαλούν "Το χωριό των πελαργών". Ανυπομονούν κάθε χρόνο, να γεμίσουν οι φωλιές που κατασκευάζουν στους στύλους της ΔΕΗ. Μάλιστα, έχουν ονομάσει και έναν πελαργό "Παντελή" και με...πλακέτα που τοποθέτησαν στη φωλιά του, περιμένουν κάθε χρόνο για να τον "φιλοξενήσουν"!
 
"Το ιδιαίτερο γεγονός στο Κλειδί είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό χωριό, με αναλογικά, πολλές πελαργοφωλιές", σύμφωνα με την Εύα Κατράνα, βιολόγο στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Η ίδια παρακολουθεί τα τελευταία 10 χρόνια τους πληθυσμούς των πελαργών. "Το Αιγίνιο Πιερίας επίσης", προσθέτει, "είναι ένα μέρος με πάρα πολλές πελαργοφωλιές, ενώ και οι δυο περιοχές επιλέγονται από τα πουλιά γιατί βρίσκονται κοντά στον Αλιάκμονα όπου βρίσκουν τροφή".

"Κατασκευάσαμε και συντηρήσαμε για φέτος, με τη συνεργασία της ΔΕΗ, 30 φωλιές και περιμένουμε να δούνε πόσες απ΄ αυτές θα κατοικηθούν" λέει από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της κοινότητας Κλειδιού Ημαθίας Χαράλαμπος Τσολάκης.