Στα μυστικά χωριά!

3981 Επισκέψεις στο άρθρο

Ούτε ένα ούτε δυο αλλά πολλά και … θαυματουργά είναι τα όμορφα γραφικά χωριά στα Γρεβενά που σας παρουσιάζουμε για να σας δελεάσουμε να τραβήξετε προς τα βόρεια. Τα Γρεβενά ολοένα και ακμάζουν, ανεβαίνουν σε δημοφιλή εκτίμηση και μας έχουν σούπερ προτάσεις στα χιόνια με καλό κρασί και κοκορέτσι. Δοκιμάστε τες και αφήστε τις σπαζοκεφαλιές με… μανιτάρια γεμιστά και πράσινα άλογα, για τους άλλους.

 
Με αφετηρία σας τα όμορφα Γρεβενά, ανακαλύψτε τις μυστικές φωλιές της φύσης. Αρχίστε από το πρώτο χωριό, τους Μαυραναίους  που βρίσκονται σε 770 μέτρα υψόμετρο επάνω στο δρόμο για Σμίξη και τα περίφημα Βλαχοχώρια. Για την ιστορία, από εκεί καταγόταν ο ηγούμενος της Μονής Σπηλαίου. Λέγεται  πως το χωριό πήρε το όνομά του επί Τουρκοκρατίας όταν οι Τούρκοι έπαιρναν τα παιδιά και τα έκαναν γενίτσαρους. Οι κάτοικοι τα φώναζαν μαύρους νέους, άμοιρους για το κακό ριζικό που τους βρήκε. Στην πλατεία του χωριού, μιλήστε με τους ντόπιους που θα έχουν αστείρευτες ιστορίες από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με τις οποίες ασχολούνται, να σας αφηγηθούν.

Στη συνέχεια, τραβήξτε για Αναβρυτά και Αλατόπετρα. Στο γραφικό χωριό Αλατόπετρα με τις πολλές βρύσες, κοντά του οποίου βρίσκεται ο καταρράκτης του Τσούργιακα, η αφοπλιστική θέα θα σας ανταμείψει. Δείτε το διάσημο καταρράκτη που κρημνίζεται από ύψος 35 μ. σε ένα φοβερό φαράγγι προσφέροντας θέαμα που ανεβάζει την αδρεναλίνη στο κατακόρυφο και όλοι μνημονεύουν στα κατορθώματά τους. Μετά, μείνετε σε μια τοπική ταβέρνα για αγνά, ντόπια κρέατα και καλό κρασί.

Ύστερα από το πλούσιο γεύμα σας, μπορείτε να προσθέσετε και μια πολιτιστική ιστορική νότα στο ταξίδι σας. Σας προτείνουμε, μετά το Μεσολούρι, το χωριό Δοτσικό, για παράδειγμα, όπου αξίζει να πάτε για τη γραφικότητα και την ατμοσφαιρική αίσθηση που αποπνέει. Διόλου τυχαίο, εξάλλου, είναι το ότι εκεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε αποσπάσματα της ταινίας του «Μεγαλέξανδρος». Το Δοτσικό διαθέτει ένα θαυμάσιο πέτρινο γεφύρι, ευδιάκριτο μέσα στον οικισμό που επιβάλλεται να απαθανατίσετε στις φωτογραφίες σας.

Συνεχίζοντας το μακρινό οδοιπορικό σας, υπάρχουν και άλλες όμορφες ιδέες για παραδοσιακά και καλά κρυμμένα χωριά των Γρεβενών. Ακολουθώντας, από την άλλη πλευρά, αντίθετη πορεία και με αφετηρία πάντα τα Γρεβενά, την επόμενη ημέρα των διακοπών σας μπορείτε να δείτε άλλα μικρά διαμάντια της ελληνικής ταυτότητας. Ένα από αυτά τα καλά κρυμμένα χωριά των Γρεβενών είναι και ο Αγιος Κοσμάς. Για τον προσανατολισμό σας, αρκεί να θυμάστε ότι το χωριό βρίσκεται ΒΔ του νομού, σε απόσταση 22 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, στην κατεύθυνση Γρεβενά-Δασύλλιο-Πεντάλοφος, μετά το Οροπέδιο. Στον Αγιο Κοσμά, η παράδοση θέλει τον απόστολο Αιτωλό να έχει διδάξει στους κατοίκους επάνω σε έναν τσίρο, είδος δέντρου, κρατώντας ένα σιδερένιο σταυρό, «φιλοτέχνημα» της εποχής από τον γύφτο του χωριού. Εκτός από κεφαλοχώρι, σήμερα ο Αγιος Κοσμάς είναι παράδεισος φυσικού πλούτου με γεφύρια και κρήνες, πέτρινα δημιουργήματα και στενά δρομάκια. Θα σας εντυπωσιάσει το φυσικό περιβάλλον αλλά και θα σας ζεστάνει η φιλοξενία των ντόπιων. Δοκιμάστε τη βλάχικη ζυμαρόπιτα αλλά και τη σαλάτα του βοσκού με ψητή μελιτζάνα και τοπικά καλούδια. Μη σας κάνει εντύπωση ο φρέσκος αέρας του βουνού, καθώς είναι κτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο περίγυρο, ντυμένο στο πράσινο της βελανιδιάς, σε υψόμετρο 980 μέτρων.

Στην ίδια διαδρομή, μετά από τον ανεφοδιασμό σας, έρχονται οι Κυδωνιές. Είναι ένα πανέμορφο χωριό επάνω σε μια ανάγλυφη κορυφογραμμή, με απαλές διακλαδώσεις και πυκνές νεροσυρμές. Το πολύ πράσινο, τα σπίτια από πέτρα με τις πλουμιστές ολάνθιστες αυλές και η κλασική αρχοντιά θα ομορφύνουν τη μέρα σας και σε αυτήν την περίπτωση. Δεν έχετε, λοιπόν, δικαιολογίες. Ζήστε στον παλμό του «χωριάτικο» και πείτε ... Γρεβενά και ξηρό κρασί!