Μαύρα Βόλια

Μεστά

Ανάβατος

Οινούσσες

Χίος: Μπάνιο στην καλύτερη παραλία της Ελλάδας

8190 Επισκέψεις στο άρθρο

Ζήσε την εμπειρία της κολύμβησης σε μια κατάμαυρη παραλία, πιες σούμα στα ατμοσφαιρικά Μεστά, περπάτα σε ένα φανταστικό οικισμό του μεσαίωνα και νιώσε για λίγο σαν εφοπλιστής στις Οινούσσες. Όλη σου η ζωή σε μια εκδρομή, στη Χίο!

 
Μπάνιο στα Μαύρα Βόλια, την ωραιότερη παραλία της Ελλάδας
Η παραλία «Μαύρα Βόλια» δε μοιάζει με τις άλλες της Χίου. Είναι μία ξεχωριστή παραλία, που όμοιά της μάλλον δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ολόμαυρα βότσαλά της, αποτέλεσμα έκρηξης κοντινού ηφαιστείου που είχε γίνει στην αρχαιότητα. Τα στρογγυλά μαύρα βότσαλα ξεκινούν από την παραλία και φτάνουν ως το βυθό της θάλασσας. Η παραλία, γνωστή και ως Μαύρος γιαλός, βρίσκεται νοτιοδυτικά, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και δίπλα στο χωριό Εμπορειός. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, βαθιά και συνήθως παγωμένα, ενώ παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των βοτσάλων. Το 2015, μάλιστα, η παραλία ψηφίστηκε ως η ομορφότερη της Ελλάδας, ξεπερνώντας φαβορί όπως ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς και η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο.
 
Μεστά: Όαση χαλάρωσης στο πιο ατμοσφαιρικό χωριό
Τα Μεστά, ίσως το πιο ατμοσφαιρικό χωριό της Χίου, είναι στο σύνολό του τειχισμένο. Στην καρδιά του βρίσκεται η μικρή δροσερή πλατεία, το περίφημο «Λιβάδι», όπως την αποκαλούν οι Μεστούσιοι. Πλακόστρωτοι όπως εξάλλου και όλα τα σοκάκια, με τα δέντρα και τα ταβερνάκια της, είναι μια όαση χαλάρωσης που θα ξεκουράσει τον επισκέπτη, μετά από τη συναρπαστική του περιπλάνηση στο όμορφο καστροχώρι. Στις ταβέρνες θα απολαύσετε το καλύτερο κρασί του νησιού, ενώ στους καφενέδες το παραδοσιακό λουκούμι, τη μαστίχα «υποβρύχιο» αλλά και το τοπικό ποτό «σούμα». Τα Μεστά απολαμβάνουν ένα είδος «άβατου» για κάθε είδους μηχανοκίνητο όχημα. Έτσι θα χρειαστεί να αφήσετε το όχημά σας έξω από τον τειχισμένο οικισμό και να συνεχίσετε με τα πόδια. 
 
Ανάβατος: Ο Μιστράς του Αιγαίου
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις στη Χίο είναι ο Ανάβατος. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό, από τους καλύτερα διατηρημένους της περιόδου σε ολόκληρη τη χώρα. Χτισμένος στην κορυφή ενός απόκρημνου και ταυτόχρονα επιβλητικού όρους, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών, αφού ξεπροβάλλει εντυπωσιακός ύστερα από μια φιδίσια πορεία προς τη βόρεια πλευρά του νησιού κι ένα καταπράσινο πευκοδάσος. Ιδιαίτερη αίσθηση στον οικισμό προκαλούν οι πόρτες και τα παράθυρά τους, που έχουν μικρό μέγεθος, αφού δεν έπρεπε να προκαλούν τον εχθρό, αλλά αντίθετα να τον παρατηρούν οι κάτοικοι, ώστε να προλαβαίνουν και να αμύνονται.
 
Εκδρομή στις Οινούσσες, το νησί των εφοπλιστών
Είναι μικρό, ήσυχο, απομονωμένο… Βρίσκεται ανάμεσα στη Χίο και τα Μικρασιατικά παράλια και πορεύεται μακριά από τα φώτα και την αίγλη των κοσμοπολίτικων νησιών. Είναι το νησάκι Οινούσσες… Γνωστά ονόματα ναυτικών οικογενειών κατάγονται από τις Οινούσσες και κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν με τα κότερά τους το νησί προκειμένου να απολαύσουν κάποιες μέρες ήσυχων διακοπών και ξεκούρασης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Οινούσσες διαθέτουν έναν μόνο οικισμό που αποτελεί και το δήμο τους. Ο οικισμός αυτός ξεχωρίζει για τα παλιά και νέα αρχοντικά των καπετάνιων αλλά και για τις εκκλησίες του. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς που αναδεικνύει τις Οινούσσες σε έναν ενδιαφέρονται προορισμό που πρέπει να επισκεφθείς.
 

Tags: ΧΙΟΣ