Απίστευτο ηλιοβασίλεμα

Στα βήματα της Λόρεν και του Κοέν στην Ύδρα!

44372 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα μεγαλύτερα ονόματα των τεχνών παγκοσμίως πίνουν νερό στο ηλιοβασίλεμα στο Κανόνι, στον καφέ στην Υδρονέτα και καπετανόσπιτα βγαλμένα από κινηματογραφικό σκηνικό. Εσύ ακόμα αντιστέκεσαι στην ομορφιά της Ύδρας;

Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Στα βήματα της Σοφίας Λόρεν και του Λέοναρντ Κοέν
Στο γραφικό λιμάνι της Ύδρας, που μένει ως σήμερα αναλλοίωτο και πανέμορφο, το 1957 γυρίστηκε η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν. Αυτό το νησί της έχει μείνει αξέχαστο, όπως εξομολογήθηκε στους «New York Times». «Έκανα μια ταινία, «Το παιδί και το δελφίνι«, στην Ύδρα, ένα από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο. Το θυμάμαι με πολύ μεγάλη χαρά γιατί για μένα ήταν η στιγμή που ξεκίνησα την καριέρα μου στο αμερικανικό σινεμά και παράλληλα, ξεκινούσε τότε η ερωτική μου σχέση με τον άντρα μου. Μου θυμίζει όλα όσα ανακάλυψα στον σύζυγό μου. Ήταν μία υπέροχη στιγμή στη ζωή μου, γεμάτη ευφορία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ύδρα», λέει η Σοφία Λόρεν, που τότε ήταν 22 ετών. Ακόμα ένας παγκοσμίου βεληνεκούς star, όμως, είδε το πανέμορφο νησί και το ερωτεύτηκε πραγματικά. Ο Λέοναρντ Κοέν τον Σεπτέμβριο του 1960 αγόρασε το σπίτι του στην Ύδρα έναντι 1.500 δολαρίων και έγραψε εκεί πολλά από τα καλύτερά του τραγούδια. Μετά τον θάνατό του τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, αποφασίστηκε ο δρόμος έξω από το σπίτι του να πάρει την ονομασία «οδός Λέοναρντ Κοέν».  Εδώ ο Κοέν έζησε τους μεγαλύτερους έρωτες της ζωής του, εδώ επέστρεφε κάθε φορά που η ζωή έπαιρνε την κατηφόρα και εδώ έγραψε τους πιο όμορφους στίχους του και τα πιο διάσημα βιβλία του.

Στη θέση «Κανόνι» για το πιο φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα
Το δειλινό θα δείτε παρέες και ζευγάρια να φεύγουν από το λιμάνι και να περπατούν ως το "Κανόνι", το σημείο όπου δεσπόζουν τα παροπλισμένα κανόνια και απλώνεται η υπέροχη θέα στο Σαρωνικό. Από εδώ θα απολαύσετε το επικών διαστάσεων ηλιοβασίλεμα. Αν μάλιστα βρεθείτε εδώ μετά από κάποια κακοκαιρία το υπερθέαμα είναι πέρα από κάθε προσδοκία καθώς ο ήλιος γέρνει και κρύβεται μέσα στα σύννεφα και θύσανοι φωτός λούζουν την νησίδα Δοκό και τη θάλασσα.
 
Βουτιές από τα βράχια στη Σπηλιά και καφές στην Υδρονέτα
Κάτω από το Κανόνι δυτικά από λιμενοβραχίονα, στα απόκρημνα βράχια υπάρχει η ακτή Σπηλιά ο πλέον αγαπημένος τόπος για βουτιές κατευθείαν στα βαθιά και πεντακάθαρα νερά. Το σκηνικό αυτό έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ασπρόμαυρες Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1960. Υπάρχουν σκαλάκια και μπορείς εύκολα μετά το μακροβούτι να βγεις στην ακτή. Σε κάποια σημεία μάλιστα τα βράχια έχουν τσιμενταριστεί ώστε να μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου και κανείς ηλιοθεραπεία. Ακριβώς από πάνω δεσπόζουν λες και κρέμονται στη θάλασσα οι ψάθινες ομπρέλες του καφέ η «Υδρονέτα» επίσης από τα πιο δημοφιλή σημεία για το ηλιοβασίλεμα.
 
Καπετανόσπιτα και καλντερίμια από κινηματογραφικό σκηνικό
Ίσως πιο πολύχρωμο και καλαίσθητο οικιστικό σύνολο να μην έχεις αντικρύσει ξανά. Τα αρχοντικά των καπεταναίων, οι αμέτρητες εκκλησίες, τα εντυπωσιακά πέτρινα δημόσια κτίρια αλλά και τα νοικοκυρεμένα λαϊκά σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα, αγκαλιάζουν τους βράχους και να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Εδώ στα νησιώτικα δρομάκια θα δείτε το πρώτο φαρμακείο του Ραφαλιά (1890), τα καπετανόσπιτια των οικογενειών Μιαούλη, Βουδούρη, Κριεζή, Βούλγαρη. Παντού υπάρχουν γραφικές γωνιές, περίτεχνα στολισμένες εκκλησίες, ανθισμένοι κήποι. Ολάκερος ο οικισμός μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό καθώς κανένα ψεγάδι δεν ενοχλεί και όλα είναι αρμονικά ταιριασμένα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: ΥΔΡΑ