Το Ιμαρέτ

Οι Καμάρες

Ζήσε στα χνάρια του Σουλεϊμάν στην Καβάλα

6110 Επισκέψεις στο άρθρο

Περπάτα στην παλιά πόλη και νιώσε δέος μπροστά στο Ιμαρέτ και τις Καμάρες, κάνε θαλάσσια σπορ στις καλύτερες παραλίες, άσε τον εαυτό σου να υποκύψει στους γευστικούς πειρασμούς και φτάσε ως τον Φάρο της Κεραμωτής για να δεις το πιο ειδυλλιακό τοπίο. Στην Καβάλα ζεις σαν πραγματικός… σουλτάνος!

 
Η ιστορία αναβιώνει στα σοκάκια της παλιάς πόλης
Βρίσκεσαι στα δυτικά της παλαιάς πόλης της Καβάλας, δίπλα στη μεσαιωνική ακρόπολη, στον οδό Θεοδώρου Παυλίδου και το βλέμμα σου χάνεται αυτόματα στο Ιμαρέτ, το μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο που έχτισε ο Μεχμέτ Αλή και στέγασε αργότερα εκατοντάδες άπορους Καβαλιώτες. Λίγο παραπέρα στέκει μαρμαρωμένο το σπίτι και μπροστά ο ίδιος καβάλα στο άλογό του παρελαύνει επιβλητικά… Σε κοντινή απόσταση από αυτά συναντάς το ναό της Παναγίας, κτίσμα βασιλικού ρυθμού  με τρούλο. Κοντά της, στο δρόμο για το κάστρο, ο περίφημος Φάρος με την εντυπωσιακή θέα και τα τεράστια βράχια που γίνονται ένα με τα κύματα. Από την άλλη πλευρά, στα όρια με τη σύγχρονη πόλη βρίσκεται το παλιό υδραγωγείο, οι ονομαστές Καμάρες, ένα κολοσσιαίο μνημείο του Σουλεϊμάν  που εκτός από το σπουδαίο ρόλο ύδρευσης της πόλης, κάποτε χρησίμευε και ως ασπίδα για την ενδοχώρα. Η βόλτα καταλήγει στην προκυμαία, εκεί που τα βράδια χτυπάει για τα καλά η καρδιά της πόλης και τα φώτα της σε προϊδεάζουν για το τι θα επακολουθήσει.
 
Οι καλύτερες παραλίες για θαλάσσια σπορ
Αν νόμιζες ότι με την επίσκεψη που προηγήθηκε στην πόλη και τα αξιοθέατά της είδες τα πάντα, έκανες λάθος. Η Καβάλα έχει το προνόμιο να διαθέτει, σε απόσταση αναπνοής από αυτή, μερικές από τις πιο αξιόλογες παραλίες του Νομού, με καταγάλανα νερά και εξαιρετική οργάνωση. Κάνε την αρχή από τον Μπάτη, την οργανωμένη πλαζ του Ε.Ο.Τ. με το εξαιρετικό camping και τις δυνατότητες θαλάσσιων σπορ, συνέχισε με την Τόσκα και την Ραψάνη και κατάληξε στο Περιγιάλι και την Καλαμίτσα. Οι παραλίες αυτές βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη, κάτι που προσφέρει επιπλέον δυνατότητες σε θέματα φαγητού και διασκέδασης.
 
Υποκύπτοντας στον πειρασμό της γεύσης
Κατά καιρούς έχει ακουστεί η άποψη ότι η γεύση αποκτά άλλη διάσταση στην Καβάλα, καθώς από τη μία οι επιλογές σε θέματα εστίασης και από την άλλη η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει το δικό τους σκηνικό στο χώρο. Η αλήθεια βέβαια δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα και αυτό μπορείς να το ανακαλύψεις είτε επισκεφθείς τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης, είτε δοκιμάσεις να περάσεις την ώρα σου σε κάποιο από τα παραδοσιακά τσιπουράδικα ή πατσατζίδικά της.  Δοκίμασε αλίπαστα, σκουμπρί γούνα, σαρδέλα παντρεμένη, μυδοπίλαφο, ρέγκα σαγανάκι, γαύρο τυλιχτό σε αμπελόφυλλα. Σου προτείνουμε να περάσεις από τις οδούς Θάσου, Ερυθρού Σταυρού, 7ης Μεραρχίας και Καραολή Δημητρίου, αλλά μην παραλείψεις να αγοράσεις και τους φημισμένους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης. 
 
Στην πιο ειδυλλιακή τοποθεσία ολόκληρου του νομού, στον Φάρο της Κεραμωτής
Τα 45 χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να διανύσεις από την Καβάλα ως την Κεραμωτή ξεχνιούνται αμέσως μόλις τα μάτια σου αντικρίσουν αυτό πανέμορφο ψαροχώρι με την άπλετη γοητεία. Η ιδιαίτερα μεγάλη παραλία της Κεραμωτής με τα πεντακάθαρα νερά, την ψιλή άμμο, τις πολλές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ και την άρτια οργάνωση αποτελεί από μόνη της πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος… Επισκέψου την καταπράσινη τοποθεσία Φάρος που είναι από τις πιο ειδυλλιακές ολόκληρου του Νομού –και φυσικά μην παραλείψεις να περάσεις μια βόλτα από το εντυπωσιακό δέλτα του ποταμού Νέστου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του τοπίου του που θα σε αφήσουν άφωνο.
 
 

Tags: ΚΑΒΑΛΑ