Βιομηχανική Καλαμάτα

1858 Επισκέψεις στο άρθρο

Κειμήλια από τη βιομηχανική ιστορία της Καλαμάτας εκτίθενται στο γκαζόν του Μεγάρου Χορού.

 
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ 
Στο γκαζόν του Μεγάρου Χορού, έξω από τον περιφραγμένο χώρο, έβγαλε ο Δήμος Καλαμάτας κειμήλια από τη βιομηχανική ιστορία της πόλης και ειδικότερα μηχανήματα του πρώην εργοστασίου Λιναρδάκη. Πρόκειται για μια έκθεση των κειμηλίων αυτών, για την οποία όμως είναι άγνωστο αν έχει ληφθεί η γνώμη ειδικών, ενώ σχετική συζήτηση ή ενημέρωση στα όργανα του Δήμου δεν έχει γίνει.

Μάλιστα από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι «παλιός μηχανολογικός εξοπλισμός από εργοστάσια της πόλης, συνδεδεμένα με την ιστορία της, θα εκτεθεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και ιδίως κατά μήκος του Νέδοντα», ενώ για τα μηχανήματα του πρώην εργοστασίου Λιναρδάκη σημειώνεται ότι «καθαρίστηκαν από το Δήμο Καλαμάτας, συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού, συνιστώντας παραπομπή στην ιστορία του οικοπέδου ως έδρας βιομηχανικής μονάδας επί δεκαετίας».

Επισημαίνουμε ότι στο πρώην εργοστάσιο Λιναρδάκη υπήρχε και μια μεγάλη ζυγαριά, την οποία ο Δήμος Καλαμάτας τη δάνεισε πολύ πριν ξεκινήσει η ανέγερση του Μεγάρου Χορού, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Τη ζυγαριά είχε ζητήσει το ίδιο το Μουσείο, ενώ ο Δήμος τη δάνεισε μέχρι να κατασκευαστεί το Μέγαρο Χορού, στο οποίο και θα έμπαινε ως έκθεμα ακριβώς για να επισημαίνεται η βιομηχανική ιστορία αυτού του χώρου. Τώρα βέβαια ίσως είναι προτιμότερο η ζυγαριά αυτή να παραμείνει στο Μουσείο με τα άλλα εκθέματα από την ιστορία της ελιάς και του λαδιού.