3+2 λίμνες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

Διαβάστηκε από 11049 αναγνώστες

H φύση του φθινοπώρου είναι ανεκτίμητη. Τα φύλλα των δέντρων έχουν αρχίσει να πέφτουν και να δημιουργούν κίτρινα μονοπάτια. Το χώμα μυρίζει βροχή και οι αντικατοπτρισμοί στις λίμνες φτιάχνουν τα πιο παράξενα και εντυπωσιακά σχέδια. Γι αυτό το φθινόπωρο θεωρείται μια από τις καλύτερες εποχές για να ανακαλύψεις τη μαγεία των λιμνών. Γνωρίστε τις!

Η φύση που «οργιάζει» σε κάθε έκφανσή της. Από τα δέντρα και τα λουλούδια που ανθίζουν και γεμίζουν πράσινο τα ξεραμένα από το χειμώνα βουνά, μέχρι τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια που ηρεμούν τα αφρισμένα νερά τους και μοιάζουν γαλήνια και έτοιμα να υποδεχτούν τους τελευταίους, τολμηρούς κολυμβητές. Κι αν για τη θάλασσα είναι ίσως λίγο αργά, οι πανέμορφες λίμνες της χώρας μας «προτάσσο5υν» τώρα τους μαγνήτες τους και μας... τραβούν να τις επισκεφθούμε!

 

Είναι διάσημες, είναι υπέροχες!

Πρέσπες
Σε έναν τόπο περίκλειστο από βουνά συναντάμε τις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα. Τις δύο λίμνες χωρίζει ένας μικρός βαλτώδης λαιμός, πλάτους 500 μέτρων. Τα περισσότερα χωριά της λεκάνης των Πρεσπών συνδέονται με καλούς ασφάλτινους δρόμους που διευκολύνουν πολύ τις μετακινήσεις. Η ομορφότερη διαδρομή που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε, είναι αυτή που συνδέει το χωριό Αγιος Γερμανός με το χωριό Ψαράδες (15 χλμ). Κατηφορίζοντας από τον Αγιο Γερμανό θα περάσετε το "λαιμό", θα απολαύσετε την ομορφότερη θέα στη λεκάνη της Μεγ. Πρέσπας και θα καταλήξετε στον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες όπου υπάρχουν ξενώνες και γραφικές παραλίμνιες ταβέρνες. Στη Μικρή Πρέσπα, επισκεφθείτε το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, ακολουθώντας την πεζογέφυρα 200 μέτρων.

 

Λίμνη Πλαστήρα
Στη σκιά των εντυπωσιακών κορφών των Αγράφων, σε έναν τόπο που πάλλεται από μύρια χρώματα, η αλλαγή των εποχών ξεσπά με εκρηκτικούς ρυθμούς, παρασέρνοντας τις αισθήσεις σε μια ατέρμονη απόλαυση των δώρων της φύσης. Η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα είναι ένας μαγικός τόπος με πλούσια βλάστηση, κατάφυτες κοιλάδες και κοντυλογραμμένες κορυφογραμμές. Τελικά όμως αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το καταλυτικό γαλάζιο της λίμνης που μέσα στα ασάλευτα νερά της αντικατοπτρίζεται η γοητεία των Αγράφων.

 

Είναι άγνωστες, είναι αποθέωση!


Λίμνη Δόξα
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ένα φράγμα που ανυψώθηκε στην κοίτη του ποταμού Δόξα στην Ορεινή Κορινθία δημιούργησε μια καινούργια υγρή κηλίδα, τη σημερινή τεχνητή λίμνη Δόξα. Οι ορεινές αντανακλάσεις της Ζήρειας στα νερά της λίμνης είναι σαν καθρέφτης ενός τοπίου αλπικού, σχεδόν εξωπραγματικού. Εδώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται στις όχθες όπου σε μια νησίδα δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου. Ψηλότερα αξίζει να αναζητήσετε το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου.


Λίμνη Ζηρού
Κοντά στη Φιλιππιάδα και σε ένα τοπίο απρόσμενης φυσικής ομορφιάς βρίσκεται η λίμνη Ζηρού, μια παρθένα από ανθρώπινες επεμβάσεις περιοχής, όπου τα γαλήνια νερά και η πλούσια βλάστηση προσφέρουν στον επισκέπτη μια αίσθηση απόλυτης ηρεμίας. Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της λίμνης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την θεσπέσια ομορφιά της, με τους γεωλόγους να πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου. Το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστή κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχει συντελέσει στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, που σε πολλά σημεία μοιάζει με… ελβετικό τοπίο!
 

H λίμνη του Λάδωνα

Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, σε σχήμα φιδιού, και το ομώνυμο φράγμα, είναι ένα από τα ιδιαιτέρως εντυπωσιακά αξιοθέατα της Αρκαδίας. Το φράγμα έχει έχει μήκος 105 μέτρα και ύψος 57 μέτρα και θα το βρείτε πηγαίνοντας από Τρόπαια προς Βάχλια. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή «Της Κυράς το γεφύρι», αφού επέτρεπε το πέρασμα από τη μία όχθη της λίμνης στην άλλη.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή