Ραντεβού στους Γουρουνοκαυγάδες!

Διαβάστηκε από 1664 αναγνώστες

Ο (δραστήριος) Σύλλογος Γυναικών Φενεού προσκαλεί κατοίκους αλλά και επισκέπτες στους «ΓΟΥΡΟΥΝΟΚΑΥΓΑΔΕΣ», μια τοπική γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου 2016, στην πλατεία της Γκούρας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί από τη Γ Λυκείου Γκούρας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Φενεού και την Δημοτική Κοινότητα Φενεού. Πρόκειται για την πολυπόθητη εκδήλωση τοπικού χαρακτήρα της Ορεινής Κορινθίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Γκούρας πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τα έθιμα της παράδοσης, κάθε οικογένεια στην τοπική κοινότητα Φενεού σφάζει από ένα γουρούνι τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο πολιτιστικός σύλλογος Γκούρας, λοιπόν, κρίνοντας από την αγάπη των κατοίκων για το καλό και αγνό κρέας, φρόντισε να ενισχύσει το πνεύμα κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης ανάμεσά τους και θέσπισε μια γιορτή κεφιού, χορού και πλούσιου φαγητού που αρχίζει από τις οχτώ το απόγευμα και ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Την ονόμασε χάριν γούστου «Γουρουνοκαυγάδες», υπονοώντας το ακριβώς αντίθετο: την ανάγκη για αγάπη και καλή γειτονία. 

Για φέτος, η γιορτή των Γουρουνοκαυγάδων έχει προγραμματιστεί για τις 26 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία. Πρόκειται να ανάψει μια μεγάλη φωτιά, όπου θα βράσουν το κρασί με πινελιές κανέλας. Είναι το λεγόμενο πότζι, ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση του κρύου. Στη συνέχεια, θα ετοιμάσουν την παραδοσιακή -για την περιοχή- φασολάδα, θα ψήσουν κρέατα και θα αρχίσουν οι παραδοσιακοί χοροί που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση πολιτιστικά.

Αν λοιπόν ανεβείτε ορεινά προς τη Ζήρια, στα νοτιοδυτικά της Κορινθίας και στην ορεινή καρδιά της Πελοποννήσου, στο απίστευτο πεδινό μέρος που θα συναντήσετε, στο οροπέδιο του Φενεού ή «Κορινθιακή Ελβετία» λόγω της απίστευτης φυσικής ομορφιάς, κάντε μια στάση για να γνωρίσετε την περιοχή. Ενημερωτικά, το ψηφιδωτό της πεδιάδας του Φενεού, έκτασης 79.000 στρεμμάτων, είναι ο πυθμένας της παλιάς λίμνης που σχηματιζόταν κάθε χειμώνα, όταν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας δεν έβρισκαν διέξοδο προς τη θάλασσα και, αναπόφευκτα, τα νερά της λίμνης «ρουφούσαν» οι καταβόθρες που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σαϊτάς.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή