Δες πως ακολουθώντας 8 απλές συμβουλές, το αυτοκίνητό σου θα καίει λιγότερο.

Δες πως ακολουθώντας 8 απλές συμβουλές, το αυτοκίνητό σου θα καίει λιγότερο.

Πως θα πετύχεις την οικονομική οδήγηση!

7572 Επισκέψεις στο άρθρο

Για να μην χαλάς όλα τα λεφτά σου σε καύσιμα! Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να πετύχεις και εσύ την οικονομικότερη οδήγηση.

mousakian 102021
ΕΛΑΣΥΝ Α.Ε.Ε Εμπορική & Τεχνική Εταιρία

Κοινοποίησέ το »

-Κάνεις service, λειτουργεί καλά, κερδίζεις ως 40% κατανάλωσης
-Και άλλο 5% αν κρατάς σωστή πίεση στα ελαστικά 
-Κόβεις τα περιττά βάρη (πορτμπαγκάζ). Κερδίζεις 5-10% 
-Ελατώνεις το A/C γλιτώνεις 20% ακόμη


1. Σωστές πιέσεις των ελαστικών

Προσέξτε τα ελαστικά του αυτοκίνητου σας. Η σωστή πίεση βοηθά στον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου έως 5%.

2. Τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου
Εκτιμάται ότι η καλή συντήρηση προκαλεί καλύτερη απόδοση έως 30-40% σε σχέση με ένα μη συντηρημένο ΙΧ.

3. Ροπή του κινητήρα
Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις στροφές που αποδίδει η ροπή του κινητήρα έτσι ώστε να επιταχύνει το αυτοκίνητο χωρίς να πιέζεται το μοτέρ σε υψηλές στροφές.

4. Αποφυγή άσκοπων επιταχύνσεων
Σε ανοιχτούς και κατηφορικούς δρόμους επιλέγουμε πάντα τη μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο και ποτέ νεκρά ταχύτητα, γιατί με επιλεγμένη ταχύτητα σταματάει η παροχή καυσίμου (στα πιο σύγχρονης τεχνολογίας μοτέρ). Αποφύγετε, επίσης, να οδηγείτε στα «κόκκινα», σε υψηλές, δηλαδή, ταχύτητες αλλά και τα απότομα φρεναρίσματα.

5. Προθέρμανση κινητήρα
Τα νέα οχήματα δεν θέλουν προθέρμανση της μηχανής. Βάλτε μπρος και ξεκινήστε ομαλά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι αν είστε σταματημένος για πάνω από 1-2 λεπτά είναι προτιμότερο να σβήσετε τον κινητήρα.

6. Όχι περιττά βάρη στο αυτοκίνητο
Μην υπερφορτώνετε το όχημά σας. Αφαιρέστε την μπαγκαζιέρα οροφής όταν δεν την χρειάζεστε και υλικά από το πορτ-μπαγκάζ που δεν σας είναι απαραίτητα. Κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση του οχήματος με 100 κιλά μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατανάλωση κατά 5-10%.

7. Air condition
Χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό του ΙΧ μόνο όταν είναι απαραίτητος, αλλά αποφύγετε τη χρήση του στη μεγαλύτερη σκάλα. Η ψύξη με κλιματισμό αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου έως 20%. Σε ταχύτητες κάτω των 50-60 χλμ/ώρα είναι προτιμότερο να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα αντί του a/c, ενώ σε υψηλότερες ταχύτητες είναι πιο οικονομικό να έχετε κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιείτε -σε μικρή σκάλα- τον κλιματισμό.

8. Σταθερή μέση ταχύτητα κίνησης και σωστή επιλογή ταχύτητας
Σε πολύ υψηλές ταχύτητες αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πολύ χαμηλές ταχύτητες με μεγάλη σχέση στο κιβώτιο γιατί ο κινητήρας «ζορίζεται» να διατηρήσει την επιθυμητή ταχύτητα και δεν κάνει καλή καύση.

9. Διαδρομές με λιγότερη κίνηση
Μερικές φορές μια μεγαλύτερη σε απόσταση διαδρομή, μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά, αλλά και πιο γρήγορη. Προτίμησε λοιπόν διαδρομές που έχουν λιγότερη κίνηση. Έτσι, εκτός του ότι κερδίζεις χρόνο, έχεις κέρδος και από την μειωμένη κατανάλωση.

10. Επιλογή καταλληλότερου καυσίμου
Τέλος, η επιλογή ενός βελτιωμένου προϊόντος καταλήγει να είναι οικονομικότερη  αν και η τιμή κτίσης του είναι ελαφρώς υψηλότερη, αφού προσφέρει καθαρότερη και αποδοτικότερη καύση σε σύγκριση με αυτή των συμβατικών καυσίμων.