Πρόκειται για το αιώνιο δίλημμα στα καύσιμα. Ποιο τελικά συμφέρει περισσότερο σε απόδοση και χρήματα;

Πρόκειται για το "αιώνιο" δίλημμα στα καύσιμα. Ποιο τελικά συμφέρει περισσότερο σε απόδοση και χρήματα;

Βενζίνη ή πετρέλαιο;

58362 Επισκέψεις στο άρθρο

Πρόκεται για τα δύο καύσιμα που κυριαρχούν παγκοσμίως. Ποιο από τα 2 όμως τελικά σε συμφέρει περισσότερο;

Grammes Restaurant Cafe
ΕΛΑΣΥΝ Α.Ε.Ε Εμπορική & Τεχνική Εταιρία

Τι ισχύει με τα οκτάνια;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

 Οι 3 τύποι βενζίνης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα: Η αμόλυβδη 95 οκτανίων, η βελτιωμένη αμόλυβδη 98+ οκτανίων (super αμόλυβδη ή «κατοστάρα») και η βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου (LRP).

Σε ποια αυτοκίνητα προτιμώ βενζίνη με αυξημένα οκτάνια:
Όλοι οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού είτε υπερπλήρωσης(turbo) είτε φυσικής αναπνοής, επωφελούνται από τη χρήση βενζίνης υψηλού αριθμού οκτανίων γιατί λειτουργούν με υψηλότερο βαθμό συμπίεσης σε σχέση με μια εμμέσου ψεκασμού μηχανή.

Οι σύγχρονοι βενζινοκινητήρες είναι κατασκευασμένοι και ρυθμισμένοι να λειτουργούν με βενζίνη συγκεκριμένου αριθμού οκτανίων. Με χρήση βενζίνης αριθμού οκτανίων μεγαλύτερου ή ίσου με τον ελάχιστο απαιτούμενο, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου και βελτιώνεται η απόδοση του κινητήρα.

Όταν χρησιμοποιηθεί βενζίνη με χαμηλότερο αριθμό οκτανίου από τον απαιτούμενο, τότε προκαλούνται χτυπήματα (πυράκια). Παράλληλα όμως, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου και μειώνεται η απόδοση του κινητήρα χειροτερεύοντας και την αίσθηση οδήγησης.

Που κερδίζει το diesel;

Για την αξιολόγηση της απόδοσης του πετρελαίου χρησιμοποιείται ο αριθμός κετανίου. Ο αριθμός κετανίου δείχνει πόσο γρήγορα αυτοαναφλέγεται το καύσιμο στο θάλαμο καύσης. Στους πετρελαιοκινητήρες δεν υπάρχουν μπουζί και η ανάφλεξη γίνεται λόγω υψηλής συμπίεσης. Οι κατασκευαστές πετρελαιοκινητήρων στις προδιαγραφές που λαμβάνουν υπόψη τους απαιτούν αριθμό κετανίου στο 55.

Τα ελληνικά διυλιστήρια βγάζουν καύσιμο με αριθμό από 51 έως 54 κετάνια. Χαμηλότερος αριθμός κετανίου από τον απαιτούμενο, προκαλεί προβλήματα όπως το χαρακτηριστικό κροτάλισμα στο ρελαντί, την αύξηση των ρύπων και του καπνού, την αύξηση των κραδασμών, καθώς και άλλα.

Στόχος των εταιρειών είναι να καλύψουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς οι turbo πετρελαιοκινητήρες υψηλής απόδοσης απαιτούν καύσιμο υψηλής ποιότητας (55 κετάνια) για την αποδοτική τους λειτουργία αλλά και για αξιοπιστία.
Τα συστατικά που υπάρχουν σε προϊόντα υψηλής απόδοσης απομακρύνουν τις επικαθίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία παραμένει ομαλή και η κατανάλωση χαμηλή.

Το πετρέλαιο υψηλής απόδοσης εξασφαλίζει γρήγορη επιτάχυνση, μείωση θορύβων, ομαλή απόδοση ισχύος και καθαρότερο κινητήρα.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το πετρέλαιο υψηλής απόδοσης:
  • Καλύτερη λειτουργία κινητήρα
  • Προστασία
  • Καθαριστικά κινούμενων μερών


Το "αιώνιο" δίλημμα στα καύσιμα

-η βενζίνη βγαίνει από 95 οκτάνια και πάνω
-το πολλά οκτάνια μειώνουν την κατανάλωση και βελτιώνουν την απόδοση
-ο αριθμός κετανίων καθορίζει την ποιότητα του πετρελαίου
-το πετρέλαιο υψηλής απόδοσης βελτιώνει και καθαρίζει τον κινητήρα
Εσύ ποιο από τα δύο επιλέγεις;