Μπαίνει «φωτιά» στις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα

2281 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι διεθνείς εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία έχουν άμεσες συνέπειες στην τιμή της βενζίνης στην χώρα μας. Από σήμερα κιόλας αναμένονται οι πρώτες αυξήσεις...

Grammes Restaurant Cafe
ΕΛΑΣΥΝ Α.Ε.Ε Εμπορική & Τεχνική Εταιρία
Ακριβότερα από σήμερα κιόλας θα αγοράζουν οι Έλληνες την βενζίνη στη χώρα μας λόγω της ανόδου που σημειώνει η τιμή των καυσίμων στην διεθνή αγορά, ύστερα από τις επιθέσεις με drones που σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο.

Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως η αύξηση θα φτάσει το 4-5% δηλαδή σε 6 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως εάν ένα πρατήριο πουλάει στο 1,62 ευρώ το λίτρο, η νέα τιμή θα διαμορφωθεί στο 1,69-1,70 ευρώ το λίτρο. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανόν, ανάλογα τις διεθνείς εξελίξεις, η τιμή των καυσίμων να σημειώσει και νέα αύξηση από την επόμενη εβδομάδα.

Η απότομη αύξηση στην διεθνή τιμή έρχεται ένα μήνα πριν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και για αυτό το λόγο αναμένεται το κόστος να ανεβεί σημαντικά. Σύμφωνα πάλι με τον κ. Ασμάτογλου, αντί για 1 ευρώ/λίτρο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως, λόγω των εξελίξεων, η τιμή του μπορεί να φτάνει ακόμα και το 1,20 ευρώ/λίτρο...  Πάντως, από την αύξηση του αργού πετρελαίου, προς στιγμήν, δεν θα επηρεαστεί το φυσικό αέριο και το υγραέριο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου» την ίδια στιγμή που ο Ασμάτογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο να απορροφηθεί η αύξηση από τους πρατηριούχους επειδή «όταν η αύξηση υπερβαίνει το κέρδος του πρατηριούχου, δεν πρόκειται να απορροφηθεί ποτέ», ενώ τόνισε πως η μοναδική λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.