Τα πάντα για το tuning!

    39624 Επισκέψεις στο άρθρο

    Είσαι οπαδός της εσωτερικής ή της εξωτερικής βελτίωσης; 5 κατηγορίες – 5 διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής του tuning. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτές.

    «Πειράγματα» στη μηχανή για αύξηση επιδόσεων

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων (τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν και πολλές γνώσεις γύρω από το αντικείμενο), προτιμούν το λεγόμενο 1ο στάδιο βελτίωσης.

    Κάθε κινητήρας, προκειμένου να αυξήσει την ισχύ του, χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να βελτιωθεί η ροή και να αυξηθεί η ποσότητα του εισερχόμενου αέρα. Αυτός είναι ο λόγος που ένα από τα πρώτα στάδια βελτίωσης σχετίζεται με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής.

    Η αντικατάσταση του συμβατικού φίλτρου εισαγωγής με ένα ελεύθερης ροής ή με κιτ φιλτροχοάνης μειώνει τις αντιστάσεις με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η «αναπνοή» του κινητήρα και κατ επέκταση η απόδοση του.
    Η αύξηση της ποσότητας του εισαγόμενου αέρα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ικανοποιητική αύξηση ισχύος χωρίς να ρυθμιστούν κι άλλες παράμετροι. Κάθε κινητήρας πρέπει να λειτουργεί κοντά στην στοιχειομετρική αναλογία, δηλαδή η καύση να γίνεται με σταθερή αναλογία αέρα και καυσίμου.

    Συνεπώς για να εκμεταλλευτούμε την αυξημένη ποσότητα οξυγόνου από την βελτίωση του συστήματος εισαγωγής αέρα θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί η έγχυση καυσίμου μέσω την ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου (ECU). Η νέα χαρτογράφηση (re-map) του εγκεφάλου μεταβάλλει αρκετές παραμέτρους των συστημάτων ψεκασμού και ανάφλεξης, όπως η ποσότητα έγχυσης καυσίμου και η χρονική στιγμή της ανάφλεξης. Έτσι, ο κινητήρας προσαρμόζεται στις νέες βελτιωμένες συνθήκες και η απόδοση του αυξάνεται αισθητά.

    Βελτιώσεις στην απόδοση του ήχου

    Πολλές φορές, το εργοστασιακό ηχοσύστημα δεν καλύπτει τις ανάγκες του οδηγού καθώς υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις τόσο για ένταση αλλά και για ποιότητα ήχου. Η βελτίωση του ηχοσυστήματος μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από την αλλαγή της πηγής μέχρι την πλήρη αναβάθμιση όλου του ηχοσυστήματος (πηγή – ηχεία – ενισχυτής κτλ).

    Οι βελτιώσεις γίνονται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου

    Όσον αφορά το εσωτερικό του κάθε αυτοκινήτου, η δημοφιλέστερη αλλαγή είναι αυτή των καθισμάτων όπου τοποθετούνται τύπου bucket. 

    Πέρα από αυτή, υπάρχει πλήθος διαθέσιμων προϊόντων που αναβαθμίζουν τη γενική εικόνα ενώ παράλληλα παρέχουν και ορισμένα πλεονεκτήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

    • Επένδυση τιμονιού
    • Νέος λεβιές ταχυτήτων
    • Αντικατάσταση στα "πετάλια"

    Εξωτερικές βελτιώσεις για «αέρα VIP»

    Τα λεγόμενα «body kits» βελτιώνουν όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου αλλά και την αεροδυναμική του. Οι επιλογές είναι κυριολεκτικά άπειρες και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται μόνο από τη φαντασία σου και τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις.

    Επίσης, οι aftermarket επιλογές είναι άφθονες στην αγορά και για όλα τα γούστα. Να τονίσουμε βέβαια πως τα συγκεκριμένα μέρη αλλάζουν όλη τη συμπεριφορά και το «πάτημα» του αυτοκινήτου στο δρόμο, αφού επηρεάζουν την αεροδυναμική του και τη διοχέτευση του αέρα.

    Για τους πιο extreme, στο εμπόριο θα βρείτε και ειδικά wide body kits με φουσκωμένα φτερά, πλαϊνούς μαρσπιέδες, καπό με εισαγωγείς αέρα κ.α.

    Εκτός από τα παραπάνω, στον τομέα της εξωτερικής εμφάνισης μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους προβολείς!Υπάρχει διαθέσιμο ένα πλήθος επιλογών από προβολείς πυρακτώσεως & αλογόνου, HID, LED και Laser.

    Ζάντες και ελαστικά που κάνουν τη διαφορά!

    Οι ζάντες με τα ελαστικά θα προσδώσουν την απαραίτητη αίγλη στο αυτοκίνητό σου.

    Και σε αυτόν τον τομέα οι aftermarket επιλογές είναι απεριόριστες. Ζάντες ακτινωτές, αστέρι, χρωματιστές και πολλά ακόμα σχέδια, καθώς επίσης και με διαφορετικά υλικά κατασκευής (αλουμίνιο, carbon, νίκελ)… Η λίστα είναι ατελείωτη για αυτό πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά, καλό θα ήταν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν σου τη γνώμη του ειδικού, που έχει μάτι με τεράστια εμπειρία.

    Εξάλλου πολλοί έμποροι σου δίνουν πλέον τη δυνατότητα να δεις μέσω υπολογιστή μια ακριβή απεικόνιση του αυτοκινήτου σου με τις ζάντες που επέλεξες.

    Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τα ελαστικά, όπου μπορείς να «παίξεις» με το ύψος του προφίλ, το φάρδος τους και τη γόμωσή τους.

    Βέβαια σε κάθε περίπτωση όταν αντικαθιστούμε μέρη που αλλάζουν την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας, επιβάλλεται να συμβουλευόμαστε κάποιο τεχνικό που θα μας κατευθύνει σε πιθανές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουμε σε άλλη μέρη(π.χ. τακάκια, φρένα) για την ασφάλειά μας.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    mousakian 102021
    PLAKA PARKING

    προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - TUNING - ΒΕΛΤΙΩΣΗ