Τελικά η αεροτομή είναι μόνο για… μόστρα;

5334 Επισκέψεις στο άρθρο

Η απάντηση είναι όχι! Πέρα από μία αισθητική παρέμβαση η προσθήκη μίας αεροτομής σε ένα αυτοκίνητο, προσφέρει και μία σειρά από οφέλη.

AUTOPLUS ACCESSORIES A.E.E.E.E.
ΕΛΑΣΥΝ Α.Ε.Ε Εμπορική & Τεχνική Εταιρία
 
Προσφέρει αυξημένη πρόσφυση

Πρόκειται για το κυριότερο πλεονέκτημα της τοποθέτησης αεροτομής, το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκολο να κατανοηθεί, ακόμα και από άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το χώρο του αυτοκινήτου.

Φέρε στο μυαλό σου τα φτερά ενός αεροπλάνου λίγο πριν απογειωθεί. Έχουν μια συγκεκριμένη κλίση η οποία βοηθά το αεροπλάνο να απογειωθεί μέσω του αέρα που τα «χτυπά». Η αεροτομή κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Έχοντας την αντίστροφη κλίση από αυτή των φτερών, ο αέρας «πιέζει προς τα κάτω» το αυτοκίνητο, αυξάνοντας τα επίπεδα πρόσφυσης, δίνοντας έτσι καλύτερο έλεγχο του οχήματος στον οδηγό.

Βοηθά στο φρενάρισμα

Λόγω του 1ου χαρακτηριστικού - οφέλους μιας αεροτομής, βελτιώνεται και η λειτουργία του φρεναρίσματος. Όσο καλύτερα «πατάει» το αυτοκίνητο στο οδόστρωμα, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι και η χρήση των φρένων καθώς εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή τριβή μεταξύ ελαστικών – δρόμου.

Σε βλέπουν και οι πίσω καλύτερα

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αεροτομομών εξοπλισμένων με φωτάκι το οποίο λειτουργεί ακριβώς όπως τα φώτα φρένων το οποίο κάνει ακόμα εντονότερη την ειδοποίηση χρήσης φρένων προς τους οδηγούς που ακολουθούν το αυτοκίνητο σου στην κίνηση. 

Θα ανέβεις επίπεδο

Οι αεροτομές πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970 από την Porsche, και συγκεκριμένα στο μοντέλο 911 Turbo. Από τότε , έχει ενσωματωθεί σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων και εκτός από τις περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνεται στον εργοστασιακό εξοπλισμό, υπάρχουν διαθέσιμες προς αγορά και πολλές επιλογές στο χώρο του after market.

Στις μέρες μας, η αεροτομή έχει γίνει σύμβολο βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης του αυτοκινήτου, κάτι το οποίο ισχύει, αρκεί να παραμένει σε...φυσιολογικά μεγέθη.