Θα τουρμπίζει σε όλους τους κυλίνδρους!

Διαβάστηκε από 4441 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/5/2018

Ένα turbo σε κάθε κύλινδρο! Μεγάλο πλεονέκτημα η οριστική απουσία του turbo lag, αλλά το «τσιμπημένο» κόστος και ο ανταγωνισμός από τους ηλεκτρονικούς συμπιεστές αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια».

 
Μικρό turbo για κάθε κύλινδρο

Στην αρχή είχαμε ένα turbo για όλους τους κυλίνδρους, πριν από μερικά χρόνια είδαμε μεγάλους κινητήρες να εξοπλίζονται με δύο turbo, όπως για παράδειγμα τους V8 twin-turbo, στους οποίους το κάθε σύστημα υπερπλήρωσης αναλάμβανε την υπερτροφοδότηση των τεσσάρων από τους συνολικά οκτώ κυλίνδρους. Ποια είναι λοιπόν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων; Ενδεχομένως η ιδέα του πρώην μηχανικού της Ford, Jim Clarke, ο οποίος οραματίζεται τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στον οποίο θα υπάρχει ένα μικρό turbo για κάθε κύλινδρο. Η λειτουργία του δε διαφέρει ως προς τους συμβατικούς κινητήρες μόνο λόγω του συστήματος υπερπλήρωσης, στο οποίο ο κάθε στροβιλοσυμπιεστής επικοινωνεί με την εισαγωγή και την εξαγωγή ενός αποκλειστικά κυλίνδρου. Λίγο πριν τις βαλβίδες εισαγωγής υπάρχουν δύο πεταλούδες γκαζιού, ώστε στις χαμηλές στροφές να ανοίγει μόνο η μία. Πρόκειται για μία πατέντα που ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα, έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και σοβαρά μειονεκτήματα που μπορούν να σταθούν εμπόδια για τη μαζική παραγωγή τέτοιου είδους κινητήρων, ειδικά σήμερα, που το ηλεκτρικό turbo έχει ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ σκληρός «αντίπαλος».

Τέρμα το turbo lag και βελτίωση ισχύος

Η πρόταση του κατόχου της συγκεκριμένης ευρεσιτεχνίας έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις, αλλά ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη του σε σχέση με τους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το πρώτο και βασικότερο θετικό στοιχείο σχετίζεται το βάρους της κάθε φτερωτής, που ασφαλώς θα είναι μειωμένο σε σχέση με τους σημερινούς στροβιλοσυμπιεστές. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε μείωση της αδράνειας και κατ΄ επέκταση σε απουσία υστέρησης απόκρισης (turbo lag). 

Επίσης, το μικρό μέγεθος των υπερσυμπιεστών δίνει τη δυνατότητα της τοποθέτησης τους πολύ κοντά στις βαλβίδες εξαγωγής, αυξάνοντας την ενέργεια που μεταφέρεται στη φτερωτή από τα καυσαέρια. Όπως ήδη αναφέραμε, όμως, άλλη μία καινοτομία που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την απόκριση του κινητήρα είναι η τοποθέτηση δύο πεταλούδων γκαζιού σε κάθε κύλινδρο. 

Κάτι τέτοιο οδηγεί στη μείωση του όγκου ανάμεσα σε πεταλούδα και βαλβίδα εισαγωγής, με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα διατήρησης της ταχύτητας ροής του εισερχόμενου αέρα σε υψηλά επίπεδα ακόμα και όταν το φορτίο είναι χαμηλό.

«Τσιμπάει» η τιμή

Όσο καινοτόμα και έξυπνη να είναι μία νέα ιδέα, αν δεν είναι πιο συμφέρουσα από αυτήν που ήδη υπάρχει, δεν πρόκειται να περάσει το «κατώφλι» της γραμμής παραγωγής. Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους κινητήρες με ένα σύστημα υπερπλήρωσης σε κάθε κύλινδρο. Για παράδειγμα, το κόστος τοποθέτησης τεσσάρων turbo και οχτώ πεταλούδων γκαζιού σε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα θα είχε αντίκτυπο και στο κόστος παραγωγής.

Επίσης, η πολυπλοκότητα αυτού του συστήματος ενδεχομένως να έπληττε και την αξιοπιστία του, ενώ εμπόδια μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της αύξησης του όγκου και των υψηλών θερμοκρασιών που θα αναπτύσσονται.

Οι ηλεκτρονικοί συμπιεστές κερδίζουν στον ανταγωνισμό

H ιδέα του πρώην μηχανικού της Ford θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο σε κινητήρες λίγων κυλίνδρων και χαμηλού κυβισμού, με κύριο στόχο την εξάλειψη του turbo lag και τη βελτίωση της ισχύος όταν τα καυσαέρια δεν έχουν την απαιτούμενη κινητική ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι νέοι ηλεκτρικοί συμπιεστές, που κέρδισαν κατευθείαν την εμπιστοσύνη των αυτοκινητοβιομηχανιών βελτιώνοντας δραματικά την απόκριση του κινητήρα. Το αν θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία ή αν στο μέλλον θα τη θυμόμαστε απλά ως μία ενδιαφέρουσα ιδέα, θα φανεί στην πράξη!
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - TUNING - ΒΕΛΤΙΩΣΗ

 • Ποιοτική αναβάθμιση αυτοκινήτων!

  Αριστα καταρτισμένο προσωπικό, εκπαιδευμένο από την BIGAS Ιταλίας! Το 35% το προσωπικού είναι απόφοιτοι ανώτατων Πολυτεχνικών σχολών. Πολυετής εμπειρία στην ρύθμιση των κινητήρων. Λογικές τιμές, με δημιουργία προσφορών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε πελάτη.  2103410108 Περισσότερα
 • Κορυφαίες λάμπες Led Αυτοκινήτου

  Η εταιρεία HELECO δίνει άμεσες και αξιόπιστες λύσεις στον τομέα του φωτισμού για το αυτοκίνητο, στοχεύοντας στην Ασφάλεια, την ποιότητα και την αξιοπιστία. Μεγάλη γκάμα προϊόντων, ανταγωνιστικές τιμές.
   2130387078 Περισσότερα
 • Μόνο οι καλύτερες εξατμίσεις

  Η εταιρία Δρακάτος  και Σια ΕΕ, πρωτοπορεί στο τομέα της εξάτμισης σχεδόν 30 χρόνια. Καταλύτες κεραμικοί και μεταλλικοί, φίλτρα μικροσωματιδίων, εξατμίσεις, κρεμαγιέρες και σπιράλ. Ανταγωνιστικές τιμές και αυθημερόν παράδοση πανελλαδικά.
   2103464883 Περισσότερα
 • Προγραμματίζει σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα

  Η «Microchips Tuning» βρίσκεται στο χώρο της βελτίωσης από το 2003. Εχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να προγραμματίσει σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα της αγοράς. Τα αποτελέσματα και οι ικανοποιημένοι πελάτες είναι η απόδειξη της ποιότητας. 
   2104838357 Περισσότερα
 • Κάντε τις αγορές σας μόνο με ένα κλίκ!

  H εταιρεία PAN-CAR βρίσκεται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 1973. Ύστερα από 40 και πλέον χρόνια επιτυχημένης πορείας, σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένα ιδιόκτητο χώρο, με άρτια εκπαιδευμένο  προσωπικό, η PANCAR συνεχίζει να αναπτύσσεται.
   2102914326 Περισσότερα
 • Τα πάντα για τα εξαρτήματα μετάδοσης

  Η εταιρεία Γκατζελάκης, ασχολείται με την κατασκευή εξαρτημάτων μετάδοσης και με την υποστήριξη αυτών για αυτοκίνητα. Τα εξαρτήματα που κατασκευάζει είναι, μεταξύ άλλων: Μπλοκέ διαφορικά τύπου Τόρσεν. Ημιαξόνια βελτιωμένα για μεγάλες απαιτήσεις. 
   2467042690 Περισσότερα
 • Ποιοτικές βελτιώσεις - εξειδικευμένο service

  Στο συνεργείο NTTS θα βρεις ότι χρειαστείς στους τομείς των βελτιώσεων αλλά και του εξειδικευμένου service για Nissan & Toyota. Λάδια, μπουζί, φίλτρα και άλλα προϊόντα καθώς και μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, μεταξύ άλλων ευθυγράμμιση και τοποθέτηση ελαστικών.
   2106635755 Περισσότερα
 • Αεροτομές – spoiler για όλα τα αυτοκίνητα

  Μαστρογιαννάκης: μεγάλη ποικιλία απο αεροτομές-spoiler-προφυλακτήρες- μασπιε-αεραγωγούς καπο – φρύδια φανών – φτερά τροχών. Προσαρμογή όλων των σχεδίων στα μέτρα του αυτοκινήτου σας.
   2105775322 Περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός