Καιρός για αλυσίδες! Δες όσα πρέπει να ξέρεις

Διαβάστηκε από 5293 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 7/1/2019

Δες μερικές χρήσιμες συμβουλές από την Autoplanet για τα είδη, την εγκατάσταση και την χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων!

 
Είναι αλήθεια ότι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός, είναι η κίνηση σε χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους. Η έλλειψη εμπειρίας επηρεάζει αρνητικά την κρίση μας και τις ενέργειές μας σε τέτοιες συνθήκες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε άδικα και ενίοτε να κινδυνεύουμε. Είναι απαράβατος «κανόνας» λοιπόν να διαθέτουμε αρχικά αλυσίδες στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου μας αλλά και να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά ώστε να επωφεληθούμε στην πράξη. 

Οι τύποι αλυσίδων που υπάρχουν στην αγορά

Συμβατικές
 Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα «προδώσουν» τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 12 χλστ. και εκείνες των 10 χλστ., με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που διαθέτουν ελαστικό χαμηλού προφίλ ή βελτιωμένη ανάρτηση. 

«Kουβέρτες»
 Οι αλυσίδες «κουβέρτα» είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Ωστόσο, πρέπει να πατούν μόνο πάνω σε χιόνι, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, φθείρονται ή σκίζονται εύκολα όταν κινούνται σε καθαρό οδόστρωμα. Αυτές οι αλυσίδες είναι οι πιο οικονομικές και πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ αποτελούν την μοναδική λύση για σπορ αυτοκίνητα.

«Aράχνη»
Οι πιο ακριβές αλλά συνάμα και οι πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κανείς, είναι οι αλυσίδες τύπου αράχνης. Αυτές διαθέτουν ένα σταθερό τμήμα, που τοποθετείται στα μπουλόνια του κάθε τροχού (τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για την τοποθέτησή του) και πάνω σε εκείνο εφαρμόζει το υπόλοιπο σύστημα. Οι αράχνες μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα. 

Aλυσίδες με καρφιά
 Οι αλυσίδες με καρφιά ενδείκνυνται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση πάνω σε πάγο. Έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό, συνδυάζοντας καουτσούκ και ατσαλένιες τάπες, ενώ ταυτόχρονα το σχήμα πενταγώνου που διαθέτουν, ισχυροποιεί το κράτημα προς κάθε κατεύθυνση. 

Πως γίνεται η τοποθέτηση

Οι αλυσίδες τοποθετούνται κατά κανόνα στον άξονα που μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου μας και όχι στον άξονα διεύθυνσης όπως λανθασμένα υποστηρίζουν ορισμένοι. Πέραν των προσθιοκίνητων που εξ ορισμού εφοδιάζονται με αλυσίδες στον εμπρός άξονα, μπορούμε, αν διαθέτουμε και 2ο ζευγάρι, να τοποθετήσουμε μπροστά και σε πισωκίνητα ή τετρακίνητα μοντέλα. Σε περίπτωση που διαθέτουμε 1 ζευγάρι που είναι και το σύνηθες, τις τοποθετούμε πίσω στα πισωκίνητα και εμπρός στα περισσότερα crossover και τετρακίνητα μοντέλα.

Συμβουλές για την σωστή οδήγηση με αλυσίδες

Με τις αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετημένες στα ελαστικά μας, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές, διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους υπόλοιπους τροχούς. Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 με 40 χλμ./ώρα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τις βγάλουμε άμεσα από τα ελαστικά μας όταν πατήσουμε και πάλι «καθαρό» οδόστρωμα, διότι οι τριβές που αναπτύσσονται μεταξύ εκείνων και του δρόμου που πλέον έχει πρόσφυση, θα τις σπάσει και επιπλέον θα φθείρει τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας.

Ποια είναι η Autoplanet;

Το ηλεκτρονικό κατάστημα της AutoPlanet δημιουργήθηκε για να σας προσφέρει ΑΡΙΣΤΗΣ ποιότητας ανταλλακτικά και αξεσουάρ για το αυτοκίνητό σας με ΑΝΕΣΗ και ΤΑΧΥΤΗΤΑ.
 
Προσφέροντας τις πιο ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ τιμές της αγοράς, η AutoPlanet διαθέτει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ γκάμα προϊόντων για ΟΛΑ τα μοντέλα της αγοράς! Χάρη στην εκπληκτική ταχύτητα της εταιρείας και την ασυναγώνιστη εξυπηρέτησή τους, τα προϊόντα της επιλογής σας θα βρίσκονται στην πόρτα σας μέσα σε 48 ώρες!

Παρέχοντας ΕΠΩΝΥΜΑ και ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα, η AutoPlanet θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους!

 

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός