Στο κλέβουν με ένα laptop! (vid)

12406 Επισκέψεις στο άρθρο

Η σχέση του ίντερνετ με τα σύγχρονα αυτοκίνητα αρχίζει να δείχνει σημάδια αυξανόμενης εξάρτησης. Η εξάρτηση αυτή μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι.

Η σχέση του ίντερνετ με τα σύγχρονα αυτοκίνητα αρχίζει να δείχνει σημάδια αυξανόμενης εξάρτησης.  Η εξάρτηση αυτή μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι. Βλέπετε, ενώ οι εφαρμογές στο διαδίκτυο έχουν προσφέρει ευκολία και συνδεσιμότητα και «άμεση» θεωρητικά επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου – οδηγού και οχήματος , κανείς δεν φαίνεται να έχει στο μυαλό του ότι όλα αυτά, μπορούν να λειτουργήσουν και σαν «κλειδί» για τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Εφόσον τα αυτοκίνητα είναι και αυτά «συνδεδεμένα» στο διαδίκτυο, είναι πιθανό διάφοροι χάκερς, να μπορούν να «εισβάλουν» στο αυτοκίνητο σας και να σας πάνε μία βόλτα. Κυριολεκτικά!

Φυσικά οι πιθανότητες, να συμβεί αυτό σε εσάς είναι σπάνιες, όπως επίσης το παραπάνω σενάριο μοιάζει με κάποιο αντίστοιχο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.  Παρόλα αυτά,  η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και όσο προχωράμε στην ψηφιακή εποχή οι αυτοκινητιστές του 21ου αιώνα θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να αποφύγουν μία τέτοια «επίθεση».

Ναι είναι πιθανό να χακαριστεί το αυτοκίνητο σας!

Πριν μερικά χρόνια οι Τσάρλυ Μίλερ και Κρις Βάλασεκ, ειδικοί στην ηλεκτρονική ασφάλεια, κατάφεραν να ελέγξουν επιτυχώς ένα αυτοκίνητο, μέσω διαδικτύου, και να το «οδηγήσουν» μερικά χιλιόμετρα σε έναν αυτοκινητόδρομο της Αμερικής. Πως το κατάφεραν; Η πύλη εισόδου προήλθε από το σύστημα infotainment του αυτοκινήτου, το οποίο συνδέεται με ένα κυψελοειδές δίκτυο, στο οποίο οι χάκερς  βρήκαν τρωτά σημεία ασφάλειας που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.
Το αποτέλεσμα οδήγησε τους νομοθέτες στην Αμερική να προτείνουν ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια αυτοκινήτου.  Με αυτό  υποχρέωσε τον συγκεκριμένο κατασκευαστή να εκδώσει μια ανάκληση για αυτά τα αυτοκίνητα, ώστε να εγκατασταθεί μία  ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας, την οποία οι Μίλερ και Βάλασεκ βοήθησαν να κατασκευαστεί.

Πρόκειται ακόμα για μία θεωρητική απειλή

Πέρα από τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν υπάρχει  ούτε μία αναφερθείσα περίπτωση, στην οποία ένας χάκερ, να καταφέρει να ελέγξει το όχημά κάποιου χωρίς την άδειά του. Πρόκειται ακόμα για κάτι πολύ δύσκολο ¶λλωστε οι Μίλερ και Βαλάσεκ για να μπορέσουν να τα καταφέρουν, χρειάστηκαν  τρία χρόνια προσπάθειας, δουλεύοντας ειδικά με ένα μοντέλο και ένα σύστημα infotainment. ¶ρα φαντάζει προς το παρόν δύσκολο, ένας τύπος με φορητό υπολογιστή να αναπαράγει το πρόγραμμά τους τόσο γρήγορα και με τόσο μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Παράλληλα η ομάδα χρειάστηκε επίσης συγκεκριμένες πληροφορίες για την πρόσβαση στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, όπως τη διεύθυνση IP του οχήματος.

¶ρα μέχρι στιγμής, κάθε περίπτωση «πειρατείας» αυτοκινήτων διεξήχθη από πανεπιστημιακούς ερευνητές ή εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι εργάστηκαν παράλληλα με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για να εντοπίσουν τις αδυναμίες. Να είστε βέβαιοι ότι είναι στο πλευρό μας!

Πως θα καταλάβετε ότι σας έχουν χακάρει το αυτοκίνητο;

Θα το καταλάβετε αμέσως! Τα αυτοκίνητο σας είναι πιθανό να σβήσει ή τα προειδοποιητικά λαμπάκια να φωτίζουν σαν τρελά. Επίσης οι χάκερς θα είναι σε θέση να αχρηστεύσουν οποιδόποτε σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου. Στα βίντεο που παρουσίασαν οι Μίλερ και Βάλασεκ δείχνουν πως μπόρεσαν να αναπτύξουν ταχύτητα έως 65 χλμ την ώρα μέσω του συστήματος cruise control, όπως επίσης να πραγματοποιήσουν απότομα φρεναρίσματα ή οποιαδήποτε άλλη λειτουργία.
 
Δείτε στο βίντεο πως οι Τσάρλυ Μίλερ και Κρις Βάλασεκ κατάφεραν να χακάρουν ένα αυτοκίνητο και πως λειτουργεί το πρόγραμμα τους.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε;


 Το πείραμα Μίλερ-Βάλασεκ έδειξε στις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τα αυτοκίνητα τους και κυρίως τις αδυναμίες τους στα συστήματα infotainment. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πάροδο των ετών έχουν βρεθεί περισσότερα από 200 σφάλματα.  Αν θέλετε να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις θα πρέπει να επισκεφτείτε μόνο ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο και  να δώσετε προσοχή στα δελτία τεχνικών υπηρεσιών που παρέχουν, στα οποία αναφέρονται τα updates που θα πραγματοποιηθούν στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου σας.
 
 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES